Ülkelerindeki karışıklıklardan yeni yaşam kurmak için Avrupa ülkelerine geçmeye çalışan sığınmacı sayılarının gün geçtikçe artması, onlara aracılık yapan insan tacirlerinin, zaman içinde yeni yöntemler geliştirmesine neden oldu. Lastik botların alabora olup batması, teknelerin de pahalı olmasından dolayı, kaçak geçişlerde, son zamanlarda hurda gemilerden çıkan filikaların kullanılması üzerine, bir dizi önlem alındı. Denizdeki insanlık dramlarının önüne geçebilmek için artık Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın izni alınmadan satışı yapılamayacak filikaların, nerede, kim tarafından, niçin kullanılacağının belgelenmesinin istendiği, kullanım bölgelerinde, takibinin yapılacağı açıklandı.
Özellikle Suriye'de yaşanan savaştan canlarını kurtarmak için kaçan binlerce sığınmacı Avrupa ülkelerine gidebilmek için Ege Denizi kıyılarından ölümü göre alıp Yunan adalarına geçmeye çalışıyor. Sığınmacıların kaçak geçiş girişimleri sırasında, Ege Denizi kıyısı boyunca çok sayıda insanlık dramı görüldü. Bodrum'da bu geçişler sırasında yaşamını yitiren Aylan bebek, dramın sembol isimlerden birisi oldu. Ancak, onlarca çocuğun da aralarında bulunduğu yüzlerce insan umut yolculuklarında yaşamlarını yitirdi. Son olarak geçen cumartesi günü, Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi'nde Midilli Adası'na geçmek için denize açılanların bulunduğu teknenin batması sonucu, aralarında çocukların da bulunduğu 39 kişi hayatını kaybetti.
Bot dayanıksız, tekne pahalı
Sığınmacıların Yunan adalarına geçişlerine aracılık yapan insan kaçakçıları, kötü kaliteyle üretilen lastik botların ağırlığa dayanamayıp batması, balıkçı ya da gezi teknelerinin de pahalı olmasından dolayı yeni deniz araçlarını kullanmaya başladı. İnsan kaçakçılarının son zamanlarda kullandığı gözde deniz aracı ise hurdaya çıkarılıp gemi söküm tesislerinde parçalanan gemilerden çıkan filikalar oldu. Okyanus ya da açık deniz şartlarına göre yapılan, tamamı kapalı filikalar, aşırı yüke rağmen batmamaları ve dalgalara karşı dayanıklı olmasından dolayı tercih edilmeye başlandı. Son dönemde, mültecilerin daha yüksek sayılarda ve sıklıkla filikalarla kaçırıldıkları, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin takiplerince tespit edilince, Valilik tarafından satışına denetim getirildi.
Filikalara yakın takip geldi
İnsan tacirleri, açık denizlere dayanıklı malzemeden yapılan filikaların, Aliağa'da sökülen hurda gemilerden çıkıp, atıl kalmaları ve ucuz fiyattan satılması üzerine bunları tercih etmeye başladı. Alacağı yolcu sayısı sınırlı olsa da, aşırı yüke dayanıklı filikalar, kötü hava koşulları da göz önünde bulundurularak daha çok kullanılır oldu. Valiliğin aldığı karar uyarınca, gemilerden kalan ve burada hurda malzemelerini satımını yapan kişiler, filikaları her isteyene satamayacak. Filika almak isteyen kişilerin, ilk olarak Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı'ndan izin alması kuralı getirildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri de, kendilerine yapılan başvuru ardından filikaların, kim tarafından nerede ve hangi amaçla kullanıldığı tespit edecek. İzin çıkması durumunda ise filikalar, eskiden de olduğu gibi liman müdürlüklerinin kayıtları altında, satın alınacak. Ayrıca satın alan kişinin, yine kullanım bölgesindeki sahil güvenlik komutanlığına gidip bunu belgelendirmeye başladığı da öğrenildi. Bu yöntemle, hurda gemilerden kaldığı için ucuz olan filika kullanımının da önüne geçilmesinin planlandığı açıklandı.
Tüm satışlar kayıt aldında
Yeni düzenlemeyle ilgili bilgi veren Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği yöneticileri, filika almak isteyen kişilere, firmanın doğrudan satışı olmadığını, alacak kişinin kendileriyle bağlantıya geçtiğini, gerekli izinlerin alınmasıyla, her şeyi kayıt altında olmak şartıyla satışın yapıldığını anlattı. Aynı dernek yetkilisi, alınan filikanın dışarıda üçüncü kişilere satılsa bile, eldeki kayıtlardan sahibine kolaylıkla ulaşıldığını ifade etti.
Geçtiğimiz günlerde de bu amaçla kullanıldığı sanılan bir kurtarma filikası Dikili İlçesi Köyağazı kumsalında başıboş olarak bulunup, Salih Güvenlik Birimi yetkililerine teslim edilmişti.
ViraHaber.com