Cameron, Dünya'nın tabanına dalmayı başardı

Ödüllü Hollywood filmlerinin yönetmeni James Cameron, "Dünyanın tabanı" diye adlandırılan, denizlerin en derin yeri Büyük Okyanus'un batısındaki Mariana Çukuru'na tek başına dalış yapmayı başardı.

Amerikan coğrafya ve bilim araştırmaları dergisi National Geographic tarafından organize edilen ve "Deep Sea Challenge" adı verilen yaklaşık 11 kilometrelik dalışın katılımcılarının Twitter'a attığı mesajlarda, ünlü yönetmenin mini denizaltısıyla dünyanın ve Pasifik'in en derin noktasına tarihi dalışını başarıyla tamamlayarak su yüzüne çıktığı belirtildi.

Beklenenden daha kısa 70 dakika süren yüzeye çıkıştan sonra Cameron'ın "dikey torpil" adı verilen mini denazaltısı TSİ 06.00'da ABD'ye ait Guam adasının 500 km güneybatısında su yüzünde göründü.

Cameron'ın dünyanın en derin noktasına görüntü çekmek ve oraya özgü canlılardan numune almak üzere yaptığı dalışı yaklaşık 5 saat sürdü.

Ünlü yönetmen böylece son 50 yıldır buraya ulaşmayı başaran ilk insan oldu.

Mariana Çukuru'na 23 Ocak 1960'ta Amerikalı bahriyeli teğmen Don Walsh ile 2008'de ölen İsviçreli oşinograf Jacques Piccard batiskafla inmiş ve sadece 20 dakika kalmış, daha sonra buraya gitmeyi deneyen olmamıştı.

Uzun zamandır okyanuslara tutkuyla bağlı olan ve Titanik filmini çekerken de denizaltı kullanan ünlü yönetmenin tek kişilik Avustralyalı mühendisler tarafından inşa edilen denizaltısı 3 boyutlu kameralarla donatılı bulunuyor.

Denizaltısında 11 kilometre derinlikteki basınca dayanıklı küçük bir stereoskopik kamerası da bulunan Cameron, burada geçirdiği süre zarfında 3 boyutlu bir belgesel için çekim yaptı, bilim adamları için numune topladı.

trt.net.tr

DÜNYA Haberleri

AB, Kızıldeniz’deki Çok Uluslu Koalisyona Katılacak
Kızıldeniz’de ABD Savaş Gemisine ve Ticari Gemilere Saldırı
Milli Yas İlan Edildi
İsrail-Filistin Savaşıyla Güvenli Rota Türkiye Oldu
Dünyanın En Büyük Konteyner Gemilerinden Birine "Türkiye" Adı Verildi