T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğü, Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği ve Germanischer Lloyd tarafından 21-22 Nisan tarihleri arasında “Asbestin Tanımı ve Kullanım Alanları” konulu bir seminer düzenlendi.
İki gün süren seminere tersanelerde çalışan mühendis, iş güvenliği sorumluları ve satınalma personelleri katıldı ve seminerin ilk gününde 28, ikinci gününde ise 27 kişi katıldı.
Seminerde katılımcılara Germanischer Lloyd Gemi Geri Dönüşüm Proje Müdürü Beyza Doyduk Attila ve Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Atık Yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker, Asbest, Asbestin kullanım yasakları ile ilgili ulusal ve uluslararası yönetmelikler, Asbestin gemilerde kullanımı hakkında farkındalığı arttırma, Asbestin halen gemilerde nerelerde bulunabileceği ile ilgili örnekler verilmesi, Çalışanların asbeste ve asbest içeren malzemelere maruz kalmalarını önleme gibi konularda bilgi verdi.
Seminere Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran AYTAŞ, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Osman Kolay, Tuzla Liman Başkanı Mehmet Emin Ayazoğlu katıldı.
Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş yaptığı konuşmasında; 1 Ocak 2011 tarihinden sonra gemi inşada asbest kullanımının tamamıyla yasaklandığını, bu konuyla ilgili ülkemizde faaliyet gösteren tersanelere konuya ilişkin bilgi gönderildiğini, ayrıca, sektörün ekonomik olarak baltalanmaması için tersanelerden hassasiyet gösterilmesinin istenildiğini, ülkemizde faaliyet göstermek de olan bir tersanenin inşa etmekte olduğu bir gemide yaklaşık 5000 adet asbestli conta kullanıldığının tespit edildiğini ve MSC (Deniz Emniyeti Komitesi) toplantısında gündeme geldiğini, bazı ülkelerin de gemi inşa, bakım ve onarımda asbest kullanmaya devam ettiklerini, ayrıca, orijinal olmayan sertifikaların yaygınlaştığı ve ülkemiz ekonomisine zarar verdiğini, Hong Kong sözleşmesinin şu an mecliste olduğunu ve geçmesi durumunda konuya ilişkin dokümanların hazırlanacağını belirttikten sonra eğitime katılan tersane personellerinin bu konuya ilişkin tersane sahiplerini uyarması gerektiğini söyledi.
Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu; öncelikle böyle bir eğitimin düzenlenmesi nedeniyle organize edenlere teşekkürlerini belirterek, konunun dışarıdan basit gibi gözüktüğünü, ancak, ticari yönden aleyhimize olabilecek bir yönü olduğunu, ayrıca, eğitime katılanların bu konuyla ilgili maksimum faydalanmalarını ve konuya hassasiyet göstermelerinin gerektiğini hatırlattı.
Seminerin sonunda katılımcılara Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Osman Kolay, Tuzla Liman Başkanı Mehmet Emin Ayazoğlu tarafından “Katılım Belgesi” verildi.
Virahaber