Yeterli denizcilik bilgileri ve deneyimleri olmadan yelkenli tekneleri Blue Belle ile dünya turuna çıkan Uğur Yavaş ve Maral Ceranoğlu, Sardinya Adası’na vardı. Bodrum’dan denize açılan ve 15 günde Sardinya’yavaran ikili, “Cahil Cesareti” adını verdikleri yolculukları sırasında uğradıkları ülkelerin sokaklarında müzikve dans eşliğinde bağış topluyor.
Yamaç paraşütü eğitmeni Uğur Yavaş ile modern dansçı Maral Ceranoğlu, çok alışık olunmayan bir dünya seyahatine çıktı. Blue Belle adlı yelkenliyi almak için tüm mal varlıklarını satan ikili, daha önce hiç açık deniz tecrübeleri olmamasına rağmen, birkaç ay içinde uzun ve zorlu yolculuğa hazırlanmaya çalıştı.
Başta Sadun Boro ve Osman Atasoy olmak üzere Türkiye’den yola çıkarak dünyayı dolaşan denizcilerin kitaplarını okuyan gençler, Blue Belle’i de zorlu yolculuk için daha dayanıklı hale getirdi. Teknenin bakımını arkadaşlarının yardımıyla yapan ikili, hayallerinin maddi karşılığı olamayacağını söyleyerek sponsor olmak isteyen firmaların tekliflerini de reddetti.
Kalimnos’ta sürpriz
Kısıtlı maddi imkanlarıyla hazırlandıkları yolculuğa 13 Ekim’de Bodrum’dan başlayan Blue Belle, 28 Ekim’de İtalya’nın Sardinya adasına vardı. Bodrum’dan arkadaşları tarafından sade bir törenle uğurlananiki genç, aynı gün vardıkları Yunanistan’ın Kalimnos adasında tatlı sürprizle karşılaştı.
Yunan Sahil Güvenlik güçlerinin ve liman polisinin Türk denizcilere kötü davrandığı ve zorluk çıkartacağı beklentisi içinde olan Yavaş ve Ceranoğlu, Kalimnos’ta ummadıkları bir şekilde karşılandılar. Yunan yetkililer yardımcı oldukları gençlerin, ücretsiz limanda kalmalarını bile sağladılar. Ardından Amargos adasına geçen ikili burada da yine aynı sıcaklıkla karşılandı. Hatta liman polisi her gün Blue Belle’e gelerek hava raporunu aktardı.
Egina ve Kefalonya adalarında da kalan Blue Belle, ilk zorlu sınavını Korint Kanalı’nda verdi. Kayaların kazılmasıyla oluşturulan 6,3 km uzunluğundaki Korint Kanalı’nı geçen Blue Belle, İon Denizi’ne doğru yelken açtı. Sicilya’da da 2 gün kalan Blue Belle havanın elverişli olmasıyla Sardinya’ya vardı. Yolculuklarının ilk 15 gününü anlatan Uğur Yavaş, “Tüm denizci dostlarımız Yunan sahil güvenliği ve liman yetkililerinin sorun çıkartmak için hazır olduğunu söylemişti.
‘Şikâyetçi değiliz’
Oysa uğradığımız tüm adalarda büyük bir misafirperverlikle karşılandık. Doğa koşulları da yanımızda. Rüzgarımız hep boldu ve bizi engelleyecek bir hava ile karşılaşmadık. Hep planladığımızın dışında limanlarda durakladık ama hiç şikâyetçi değiliz. Cebelitarık Boğazı’na kadar kesin planımız yok. Denizin ve hayallerimizin peşinden gitmenin keyfini yaşıyoruz” dedi.
Maral Ceranoğlu ise, “Biz cahil cesaretiyle dünyayı dolaşmak için yola çıkarken yaşadıklarımızı tümmacera tutkunlarıyla paylaşıyoruz. Cahilcesareti.org’dan yaşadıklarımızı anlatıyoruz. İnsanların hayallerinin peşinden gitmesi ve kendi yarattıkları zincirlerden kurtulması için mesajlar vereceğiz.
Gittiğimiz yerlerde Anadolu ezgilerini anlatacağız. Ben Ermeni türküleri söylerken Uğur, Kafkastürkülerini çalacak. Ayda 1 TL verecek 3 bin kişi bulduğumuzda 5-6 yıl sürecek dünya seyahatimizi tamamlayabileceğiz” diye konuştu.
Gökhan Karakaş/Milliyet