Büyüyen sektörlerin başında geliyor!

DTO İzmir Şubesi Başkanı Dologh, yatçılık ve limanı işletmeciliğinin dünyada hızla büyüyen sektörlerin başında geldiğini belirterek, "Mega yat limanı ve marinalara ağırlık vermemiz gerekiyor" dedi.

İstatistiklere bakıldığında marina ile ilgili rakamların yeterli olmadığının görüldüğünü savunan Dologh, şu bilgiyi verdi:

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, yatçılık ve limanı işletmeciliğinin tüm dünyada hızla büyüyen sektörlerin başında geldiğini belirterek, Türkiye'nin mega yat limanı ve marinalara ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.

Dologh, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada mega yat limanı ve marinalara ihtiyacın had safhada olduğunu, Türkiye'de gelişen bu potansiyeli karşılayacak yeteri kadar marina bulunmadığını bildirdi.

Mega yat endüstrisinin hızla geliştiğini ifade eden Dologh, ''Yatçılık ve yat limanı işletmeciliği tüm dünyada hızlı büyüyen sektörlerin başında geliyor. Son yıllarda özel sektör girişimleriyle yat limanları yatırımları artmaya başladı. Ayrıca, ülke ekonomisine büyük getirisi olan yat turizmine ve marinacılık sektörüne önem verilmesiyle Türkiye, İspanya, Fransa ve İtalya gibi ülkeleri yat turizminde adını duyuracaktır'' dedi.

''Toplam tekne bağlama ve konaklama kapasitesi 17 bin 900 tekne civarında olup, bu kapasite Akdeniz çanağında dolaşan yaklaşık 700 bin teknenin ancak yüzde 2,55'ine karşı gelebilmektedir. Temiz denizleri ve güzel koyları bulunan Türkiye için bu kapasite yeterli değildir. Türkiye'de 2010-2013 yılları arasında 40 yeni marina inşası öngörülüyor.

Ege Bölgesi'ndeki yat limanlarının kara ve deniz kapasitesinin toplamı 2 bin 700 yat olup, bunun 2 bin 85'i İzmir ve ilçelerinde bulunuyor. Master plan çerçevesinde gerçekleştirilen talep tahmin çalışmasında 2030 yılında tahminlere göre bölgede yaklaşık 12 bin yat bulunması hesaplanıyor. Bu talebin karşılanabilmesi için 500 yat kapasiteli en az 20 adet yat limanının yapılması gerekiyor.''

Geza Dologh, çok bilinmeyen bir yatırım şekli olan yat limanı ve yat limanı işletmeciliğinin gerekli bilgilendirmelerin yapılması durumunda, yatırımcıların ilgisini çekeceğini anlattı.

Yeni yat limanı yatırımlarından hem yatırımcının hem de hizmetin verildiği kentin kazançlı çıkacağını dile getiren Dologh, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dünyada hızla gelişen bir sektör olan mega yat imalatı, deniz turizmi sektöründe önce olan liman şehirlerinde mega yat marina ve limanlarının sayısının artmasını olumlu yönde etkilemektedir. Uluslararası Marinacılar Birliği (ICOMIA) bilgilerine ve sektör değerlendirmelerine baktığımızda, dünya çapında mega yat talebinde ve imalatında artış olduğu, bu artışın önümüzdeki 5 yıl içinde de devam etmesi beklenmektedir. İstanbul, Antalya ve Bodrum'da mega yat yapımında bir dünya markası durumuna gelmiş ve uluslararası denizcilik sektöründe takdir kazanmış imalatçılarımız bulunmaktadır. Üst gelir gruplarının tercih ettiği mega yatlar bağlandığı marina ve limanları tanıttığı gibi, kaldığı süre içinde de bölgeye önemli ekonomik girdi sağlıyor.'

LİMAN Haberleri

Bodrum Cruise Port, 2024 Sezonunu Rekor Yolcu Sayısıyla Kapattı
Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyon TEU’nun Üzerine Ulaştı
Asyaport, Aylık Elleçlemede Türkiye Rekorunu Kırdı
Evyapport'tan Limandaki Kazaya İlişkin İlk Açıklama
Asyaport’un Yükünü Kadınlar Taşıyor