Türkiye’de nakliyat sigortaları dış ticaretteki büyümeye ayak uyduramıyor. Dış ticaret 10 yılda dolar bazında dört kattan fazla büyürken, nakliyat sigortası primleri yabancı ülkelere gidiyor
Son on yılda dış ticaret rakamları 4 kat büyüyüp 450 milyar liraya çıkarken, nakliyat sigortalarındaki toplam prim üretimi 400 milyon lirayı bile bulmadı. Nakliyat sigortaları sigortacılıktaki neredeyse tüm branşların gerisinde kalırken, son 5 sene içinde sigorta pastasındaki payını da yarı yarıya kaybetti. Sigortacı Gazetesi’ne konuşan Beşiktaş Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Kalkavan, Türk gemilerinin önemli kısmında yabancı bayrak olduğu için sigortasının da yabancı şirketlerde olduğunu söyledi.
Primler yabancıya gidiyor
Işık Sigorta’nın da kurucusu olan Kalkavan “Sigortacılar açısından bakıldığında bu iş için ödenen gerçek prim miktarına ulaşabilmek için mevcut primi 3’le çarpmak gerekiyor. Çünkü filo sahipleri bu rakamı ödüyor. Ancak tabii ödenen prim yabancı sigorta şirketlerine gidiyor” dedi. Gemideki yük için de sigorta bedelinin genelde yabancı sigorta şirketinde kaldığını belirten Kalkavan, yabancı sigortacıların çok yüksek kapasiteli firmalar olmalarından dolayı sürümden kazandıklarını söyledi. İhsan Kalkavan, yabancıların globalde çok yüksek prim elde ettikleri için rekabette çok avantajlı olduklarının altını çizdi.
BES tasarruf disiplini sağlar
• Finans Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Tülay Akova, bireysel emeklilik sisteminin vergi avantajı özelliğine dikkat çekti. Akova, sistemde katılımcılara, katkı payı ödemesi sırasında, katkı paylarının değerlendirilmesi sırasında ve emeklilikte geri ödeme döneminde olmak üzere 3 aşamada yasal bir hak sunulduğunu söyledi. Buna göre bordrolu bir çalışan, kendi ve/veya eşi adına ödediği katkı paylarını ödendiği ayda elde ettiği brüt ücretin yüzde 10’unu ve yıllık olarak da brüt asgari ücretin yıllık tutarını aşmayan kısmını gelir vergisi matrahından düşebiliyor. Beyana tabi gelir vergisi mükellefi ise bireysel emeklilik sistemine kendi ve/veya eşi adına ödediği katkı paylarının yıllık tutarı, beyan ettiği yıllık gelirin yüzde 10’unu ve yıllık olarak brüt asgari ücretin yıllık tutarını aşmayan kısmını gelir vergisi matrahından düşebiliyor. İşverenler ise çalışanlarının adına bireysel emeklilik sistemine ödediği katkı paylarını yukarıda belirtilen sınırlar dâhilinde kurumlar vergisi matrahından düşebilir.
Katılımcıların fon performanslarını takip etmeleri gerektiğini söyleyen Akova, Finans Emeklilik müşterilerine internet sitesi ve bültenler aracılığıyla düzenli olarak bilgilendirme yaptıklarını vurguladı.
Axa Sigorta yine üretim lideri
• Axa Sigorta, 2008 ve 2009 yıllarından sonra 2010’da da sigorta sektörünün prim üretimi lideri oldu. Geçen yılı hayat dışı branşlarda 1 milyar 518 milyon liralık üretimle kapatan Axa Sigorta 2009’a göre yüzde 19 büyüdü. Şirketin pazar payı ise 12.71’e çıktı. Axa Sigorta oto sigortaları ve yangın gibi iki önemli branşta da en çok prim üreten şirket oldu. Oto sigortalarında 938 milyon lira ile açık ara liderliğini sürdüren Axa Sigorta, yangın ve doğal afetler branşında 281 milyon liralık prim üretti. Şirket ayrıca hukuksal koruma branşındaki liderliğini de korudu. Axa Sigorta, prim üretimi liderliğinin yanı sıra kârlılıktaki liderliğini de sürdürüyor. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin 9 aylık sonuçlara göre, Axa Sigorta 101 milyon lira teknik kâr elde etti.
Generali 2011’de daha iddialı
• Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, bu yıl çok iddialı olduklarını söyledi. Her yönüyle yenilenmeye başlayan Generali Sigorta’nın ürün gamına katacağı inovatif ürünler için kolları sıvadığını belirten Ayhan, bu yoğun çalışmaların sonuçlarının yavaş yavaş alınmaya başlandığını belirtti. Ayhan, şunları söyledi: “Bugüne kadar sektörde bilinen güçlü hasar ödeme yönümüzü daha da güçlendirmek 2011 hedeflerimiz arasında. Ödediğimiz hasarlar neticesinde memnun olan sigortalılarımızla çok uzun yıllara dayanan bir işbirliği içindeyiz. Amacımız sigortalılarımızla uzun ve güven dolu bir ilişki kurmak, onlara beklentilerini karşılayan uygun fiyatlar ve hizmet kalitesi sunmak.”
‘Tek sorun bilinirlik’
• TSRŞB Başkanı Hulusi Taşkıran, sigorta sektörünü bir araya getiren ‘Geleneksel Sigorta Sektörü Yemeği’nde yaptığı konuşmada, sigortacılık mesleğinin zorluklarına dikkat çekti. Taşkıran “Sigorta ürünleri somut ürünler olmadığı ve şirketler arasında yoğun rekabet yaşandığı için müşteri ve marka bağlılığının nispeten az olduğu bir sektörde yer alıyoruz. İşimizin çok zor olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.
Hizmetlerimizi daha çok anlatmalıyız
“Aslında ilk Türk sigorta şirketi cumhuriyet tarihiyle birlikte kurulmuştur ama 100 yılı aşkın süredir var olan sektörün en büyük sıkıntısı kendi tanıtımını yeterince gerçekleştirememektir” diyen Taşkıran, Türk sigorta şirketlerinin en geniş teminatlı ürünleri ve üstün hizmeti bir arada sunduğunu ancak bilinirliğin yeterli seviyede olmadığını kaydetti.
Star