Bulgaristan Karadeniz'de petrol arayacak

Bulgaristan, Karadeniz'de petrol ve doğalgaz araştırma işlemine start verdi. Fransız Total, Avusturyalı OMV ve İspanyol Repsol şirketlerinden oluşan konsorsiyum ile anlaşma imzalandı.

Bulgaristan, Karadeniz'de petrol ve doğalgaz araştırma işlemine start verdi. Ekonomi Bakanlığı ile Fransız Total, Avusturyalı OMV ve İspanyol Repsol şirketlerinden oluşan konsorsiyum ile imzalanan anlaşmada, deniz tabanında iki farklı sondaj yapılması öngörülüyor. Beş yıl süresi olan anlaşma kapsamında 1 milyar euro yatırım gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Araştırmalar, Burgaz'dan kuzey sahil sularına kadar denizde 14 bin kilometre kare alanı kapsayan Han Asparuh yatağında yapılacak.

Çalışmaların sahilden 100 kilometre mesafede yapılması öngörülüyor. Anlaşmayı Bulgaristan'ın gerçek enerji çeşitliliği için büyük bir adım olarak nitelendiren Başbakan Boyko Borisov, denizde derin sondaj gerektiren çalışmaların ancak şu andaki gibi uluslararası bir konsorsiyum ile yapılabileceğini aktardı. Gelecek nesillerin çok daha ucuz enerji kaynakları kullanacağını ümit ettiğini dile getiren Borisov, devletin de imtiyaz haklarında büyük gelirler elde edeceğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Delyan Dobrev, birinci yıl zarfında konsorsiyumun jeolojik verilerin analizini yapacağını, ikinci ve üçüncü yılda sismik incelemeler, dördüncü ve beşinci yılda da sondaj araştırmaları yapılacağını kaydetti.

Doğalgaz bulunma beklentilerinin yüksek olduğunu belirten Dobrev, Romanya sınırlarındaki Karadeniz sularında 40-80 milyar küp doğalgaz keşfedildiğini, Bulgaristan kısmında da en az bu miktarda rezervler bulunmasının beklendiğini açıkladı. Bu miktarın, ülkenin 20-30 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacağını aktaran bakan, reel olarak doğalgaz çıkarılmasına 6 yıl sonra başlanabileceğini söyledi.

Total şirketiyle varılan anlaşmayı yorumlayan Dobrev, "Total'ın teklifi, diğer şirketlerden birkaç katı daha iyi. Biz 5 bin metre derinlikte en az bir sondaj yapılması koşulu ortaya koyduk. Onlar iki sondaj yapacaklarını vaat etti. Bu çok önemli, zira bir sondajın maliyeti 300 milyon euroya ulaşıyor." diye konuştu.

Bulgaristan'ın elde edilen petrol veya doğalgaz miktarına göre alacağı imtiyaz ücreti oranının yüzde 30'a varacağı tahmin ediliyor. Bulgaristan yılda 3 milyar metreküp gaz tüketiyor ve bunun yüzde 10-15'ini öz kaynaklarından karşılıyor.

Bulgaristan, Karadeniz çalışmalarının yanında Devintsi ve Kaliakra'da da karada doğalgaz aramayı planlıyor. Yerli enerji kaynakları sayesinde ülkenin kendi ihtiyacının yüzde 30'unu karşılaması hedefleniyor Uzmanlar, ülkenin kendi doğalgaz kaynağının çıkartılması için yapılacak masrafın, Rusya'dan alınan doğlgaza göre yüzde 40 daha ucuz olduğunu belirtiyor.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Türkiye'nin Göz Bebeği TCG Büyükada, Yeni Yılda Nöbette
Samsun Terme Çayı Islah Ediliyor
Karadeniz'in Unutulan 'Taka'sı Yeniden Hayat Buldu
Samsun'da Kasım Ayında 114 Milyon Dolarlık İhracat
Çanakkale'de 45 Kaçak Göçmen Yakalandı