Projeyle bölgede mevcut denizcilik uygulamalarında iyileştirmeler yapılabileceği, sürdürülebilir deniz turizmi alanında farkındalık oluşturabilecek çeşitli yeni uygulamaların hayata geçirilebileceği ve eyleme geçilmesi durumunda, gelişen deniz turizminin yol açtığı çevresel kirlenmenin en aza indirilebileceği ileri sürüldü.
Toplantıya Fethiye Liman Başkanı Cihan Duman, Turizm Danışma Müdürü Güler Uymaz, Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan, Fethiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şaban Sarıkaya ve resmi kurum yöneticileri, çevre örgütleri ile deniz ve turizm sektörüne hizmet eden sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldılar.
Fethiye’den tüm yurda ve dünyaya yayılması düşünülen ‘Mavi Dalga Projesi’ toplantısı Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi, Deniz Temiz Derneği Fethiye Şubesi, D-Marin Göcek Marina ve Seyahat Vakfı (The Travel Foundation) işbirliğiyle Mavi Dalga Sürdürülebilir Deniz Turizmi Projesi'ne start verildi.
Deniz turizmi 10 yıl içinde büyük büyüme gösterecek
Mavi Dalga projesi protokolünü Deniz Ticaret Odası ve Deniz Temiz Derneği/TURMEPA Fethiye Şubeleri başkanı Şaban Arıkan, D-Marin Göcek Marina Müdürü Onur Ugan, Seyahat Vakfı (the Travel Foundation) bölge başkanı Naomi Mcglure tarafından imzalandı. D-Marin Göcek Marina Müdürü Onur Ugan yaptığı açıklamada projeye tam destek vermekten mutlu olduklarını söyledi. Protokole imza atan kurumlar da yaptıkları ortak açıklama da Fethiye, Göcek ve çevresinin uzun zamandır deniz turizmi olanakları ile bilinen, içerdiği koy ve marina ağı ile çeşitli türlerde tekne kullanıcıları tarafından kullanımı giderek artan bir bölge olduğunu belirtti. Deniz turizminin şu anda çevre üzerinde artan bir baskı oluşturan bir turizm türü olduğunu, gelecek on yıl içerisinde büyük bir büyüme göstereceğini söylediler.
Ortak açıklamada teknelerin bağlama yeri ihtiyacının, Muğla bölgesinde yakın gelecekte ikiye katlanacağı bölgede mevcut denizcilik uygulamalarında iyileştirmeler yapılabileceği, sürdürülebilir deniz turizmi alanında farkındalık oluşturabilecek çeşitli yeni uygulamaların hayata geçirilebileceğini ve eyleme geçilmesi durumunda, gelişen deniz turizminin yol açtığı çevresel kirlenmenin en aza indirilebileceği ümit ettiklerini belirttiler.
Projenin uzun soluklu olduğuna dikkat çeken kurumlar, hedeflerini şu şekilde sıraladılar: |
-Sektör ve turistler nezdinde, deniz turizmi kaynaklı denize ve çevreye verilen zararlarla ilgili farkındalığı arttırmak. |
-Sektör çalışanlarına ve turistlere yönelik sürdürülebilir uygulamaların düzeyini arttırarak daha temiz ve çekici bir ürün turizm ürünü oluşturmak. |
-Deniz turizminin tahmin edilen büyümesinin çevre üzerindeki etkilerini izlemek üzere yerel paydaşların içinde kapasite oluşturmak. |