BP'nin 2008 yılında Azerbaycan'da işlettiği doğalgaz yataklarında Meksika Körfezindekine benzer bir kazanın yaşandığı ortaya çıktı.
İngiliz Guardian gazetesinin yer verdiği Wikileaks belgelerinde, diplomatların, doğalgaz patlamasından sonra BP'nin, 212 işçiyi tahliye edebildiği için şanslı olduğunu söylediği aktarılıyor. Belgelerde ayrıca, patlama sonucu oluşan sızıntının iki doğalgaz yatağının kapatılmasına ve aylar boyunca günlük en az 500 bin varillik üretim kaybına yol açtığı kaydedildi. Belgede, "Gaz enjeksiyonundan dolayı oluşan patlama nedeniyle platformda çok çamur var. BP, bu patlamanın ve gaz sızıntısının nedenini bulmak için yardımcı oluyor" denildi.
2009 yılındaki bir başka belgede ise BP'nin Azerbaycan'daki patlamanın ve sızıntının nedenini "kötü betonlama" olduğunu düşündüğü kaydedildi. Gazete, belgelerde, BP'nin bu sızıntıyla ilgili ortaklarına çok az bilgi verdiğinin ortaya çıktığını da yazdı. Gazete, sızıntının Hazar bölgesindeki Azeri-Chirag-Güneşli (ACG) petrol bölgesinde yaşandığını belirtti.
Bu arada, gazete, yayımlanan diğer belgelerde de Azerbaycan Cumhurbaşkanının BP'yi, ülkesinden 10 milyar dolarlık petrol çalmakla, Hazar Denizi bölgesinde gaz rezervleri oluşturmak için şantaj yapmakla suçladığını kaydetti.
Guardian gazetesi daha önce de BP'nin eski Yönetim Kurulu Başkanı Tony Hayward'ın Meksika Körfezi'ndeki sızıntıyı "kötü betonlama" şeklinde açıkladığını ve betonlama işini yapan Halliburton şirketini suçladığını hatırlattı. Gazete, BP'nin Azerbaycan'daki betonlama işini kimin yaptığı sorularına cevap vermeyi reddettiğini de belirtti.
BP'nin Azerbaycan'daki başlıca enerji projelerinden sorumlu olduğuna dikkati çeken Guardian, belgelerde, 2006 yılının sonunda BP'nin Azerbaycan'da işlettiği Şahdeniz bölgesinden Kafkaslar boyunca gidecek doğalgaz boru hattının Türkiye ayağının zamanında tamamlanıp tamamlanmayacağı konusunda endişelerin olduğunu yazdı.
Gazete, konuya ilişkin Wikileaks'in sızdırdığı bir belgede, BP'nin Azerbaycan yetkilisi David Woodward'un Kasım 2006'da Türkiye'nin Şahdeniz Boru Hattıyla ilgili çalışmaları 2007'in ilkbaharından önce tamamlayamayacağını söylediği kaydedildi. Ancak belgenin sonunda, BP'nin, Türkiye'nin Şahdeniz'den Temmuz 2007 itibariyle gaz almaya başladığını kaydettiği bildirildi.
AA