Bozburun Gümrük Kapısı kapanıyor mu?

Bozburun Deniz Hudut Kapısı'nın, burada görevlilerin Marmaris'e geliş gidişlerinin sorun olması, iskele yetersizliği nedeniyle küçük teknelerin yanaşabilmesi gibi sıkıntılar nedeniyle kapatılacağı iddia edildi.

16 Nisan 2010 tarihinde törenle hizmete giren Bozburun Deniz Hudut Kapısı başta Bozburun esnafı olmak üzere yat sahiplerinin de yüzünü güldürdü. Özellikle Sömbeki (Simi) Adası'na olan 9 millik mesafe ile en yakın çıkış kapısı konumunda olması buraya ilgiyi çok daha fazla hale getirdi.

Bozburun'un Marmaris'e de karayolu mesafesinin 45 kilometre olması da gümrük kapısının burada açılması için tercih sebebi oldu. Ancak, Bozburun'da yayılan bir iddia ortalığı karıştırdı. Bozburun Deniz Hudut Kapısı'nın, burada görevli emniyet mensuplarının Marmaris'e geliş gidişlerinin sorun olması, yeterli lojmanın bulunmaması, bina kapasitesi ve iskele yetersizliği nedeniyle sadece 12 kişiye kadar olan teknelerin yanaşabilmesi gibi sıkıntılar nedeniyle kapatılıp, Orhaniye Köyü'ndeki işadamı Halit Narin'in sahibi olduğu Martı Marina'da yeni hudut kapısı açılacağı öne sürüldü.

"ENDİŞELİ BEKLEYİŞ VAR"

Bozburun Belediye Başkanı Cemil Şener, deniz hudut kapısının kapatılacağı konusunda resmiyette bir şey olmadığını belirtip, "Ancak, duyumlarımıza göre Orhaniye Martı Marina'da gümrüğün yeri ve memurlar için odalar bile hazırlanmış. Bozburun'da endişeli bir bekleyiş var. Burası dört yazdır faaliyet gösteriyor. Martı Marina'da böyle bir gümrük kapısının açılacağı düşüncesi çok kişinin iştahını kabartmış olmalı. Buranın geçici değil tam teşekküllü gümrük kapısı olması için müracaatta bulunmuştuk. X-Ray cihazı almanız ve büyük iskele için de mendirek yapmanız gerektiği söylendi. Bunu küçük bir belediyeden beklemek haksızlık değil mi? Bütçemiz ne ki bunu yapalım? Neden devlet eliyle yapılmadı? Bir başka duyumumuz ise burada kalan görevlilerini odalarından memnun olmadıkları, rahat edemedikleri şeklinde bir rapor verilmiş. Şu an kaldıkları odanın bir kenarında beton dökülmesinden başka bir sıkıntı yok. Ayrıca, bu sene de tadilatı yapılacak. Bunun için oda başkanlarımız söz verdiler" dedi.

"BALIKÇI BARINAĞINDA YER DE VERDİK"

Gümrük için balıkçı barınağında talep üzerine yer de ayırdıklarını belirten Başkan Şener, "Ancak, kullanmadılar. Bu sene Bozburun Deniz Huduk Kapısı'ndan 1 Mayıs - 19 Eylül tarihleri arasındaki resmi kayıtlara gör 1443'ü yabancı bayraklı toplam 2 bin 880 tekne işlemden geçti. Gelen yolcu sayısı 16 bin 569. Huduk kapasından 2010 yılında 3101 giriş, 2465 çıkış, 2011'de 4199 giriş 3405 çıkış ve 2012'de 4184 giriş, 3410 çıkış gerçekleşmişti. Kapı kapanırsa Bozburun halkı perişan olur" diye konuştu.

KIZKUMU ZARAR GÖRÜR İDDİASI

Muğla Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan da geçici Bozburun Deniz Hudut Kapısı'nın kapatılıp, Orhaniye Köyü'nde yeni bir kapının açılmasının çevre açısından da sakıncalı olduğunu söyledi. Ersanr, bu işlemin özellikle tekne sirkülasyonunun fazlalaşacak olması nedeniyle Kızkumu'na vereceği tahribat düşünüldüğünde "cinayet' olarak nitelenebileceğini belirtip, "Kızkumu'nu UNESCO'ya bildirmek için gerekli 11 maddeyi tamamlamaya çalışıyoruz. Kriterler tamamlanınca UNESCO da burada marinayı bile istemeyecek. Zaten bir çok bölümü kaçak olan marinanın da bazı yerlerini geri çekmesi gerekecek" dedi.

"KAÇAKÇILIK ÖN PLANA ÇIKAR"

Gümrüğün Orhaniye Köyü'nde açılmak istenmesinde rant kokusu olduğunu da öne süren Ersan, "Neden özel bir kişinin yerine gümrük kapısı veriliyor. Devletin gümrük kapısı olur. Bu dedikodu değil gümrük yeri için Marinada ölçüm ve biçimler bile yapılmış. Gümrük ve bazı diğer yetkili makamlar orada inceleme yapmışlar. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve ilgili makamlarla da temasa geçeceğiz. Gümrük kapısına göre geçim kaynağını hazırlayan Bozburunlu'yu perişan etmeye kimsenin hakkı yok. Bu kapının değiştirilmesine izin vermeyeceğiz. Sömbeki (Simi) Adası'ndan Bozburun'a 1 saatte, Orhaniye'ye ise 2 saate ancak gelmek mümkün. Gümrükte çalışan kişinin daha kısa yol gitmesi mi yoksa gelecek turistin daha kısa zamanda gelmesi mi önemli? 15 günde bir eleman değiştireceklerine sürekli atama yapsınlar. En önemlisi de Orhaniye'ye kadar bölgede irili ufaklı çok sayıda koy var. Güvenlik meselesini nasıl halledecekler? Silah ve uyuşturucu kaçakçılığı, ön plana çıkar" dedi.

Öte yandan, Martı Marina Genel Müdürü Zafer Ergül ise böyle konunun gündemlerinde olmadığını söyledi.

virahaber.com
 

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri