Bölgede yaşayanlarla toplantı yaptı

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kaleiçi'nin imar planını revize etmek, Kaleiçi bölgesinde yaşayanlarla birlikte 'Kaleiçi Kentsel ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu Sorunlar ve İlkeler' adlı bir toplantı yaptı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın başkanlık yaptığı toplantıya, Genel Sekreter Prof. Dr. Mehmet Aktekin, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Özkayacan, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Aysun Öztürk, Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras Danışmanı Doç. Dr. Emre Madran ve Mimarlar Odası Antalya Şube Osman Aydın ile Kaleiçi'nde yaşayanlar katıldı.

Başkan Mustafa Akaydın, Kaleiçi'nin Antalya için çok önemli bir tarihi bölge olduğunu kaydetti. Kaleiçi ve Antalya Müzesi'nin turistlere hitap eden en önemli cazibe alanları olduğunu dile getiren Başkan Akaydın, “Kaleiçi, Türkiye'de koruma amaçlı planlama yapılıp da uygulamaya konulan en eski örneklerden birisidir. Bu planlar başarılı da olsa, 1979 yılında yapılan plan 1992'de bir revizyon geçirmiştir. Yeni uygulayacağımız plan ikinci revizyon niteliğindedir. Revizyonlar daima gerekir. Çünkü bendeki verilere göre 1992 yılındaki revizyon yaklaşık yüzde 20'ler civarında uygulanmıştır. Dolayısı ile yeni gelişen ekonomik, sosyal, kültürel gereksinimlerine göre böyle önemli alanlarda revizyonlar yapılmalıdır. Bu coğrafyada 4 önemli bölgemiz var. Bunlardan en eskisi bugün revizyonunu yaptığımız Kaleiçi. Ama biz bunun dışında Haşim İşcan Mahallesi'ni yine halkın katılımı ile planladık ve çok şükür Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı, şimdi uygulama faslına geçmek üzereyiz. Balbey Mahallesi'ni de halkın katılımı ile planladık. Maalesef Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bendeki bilgilere göre onaylanması için 5 aydır bekliyor. Yat Limanı'nı onaylattık, ihaleye çıktık. Şimdi Yat Limanı'nda Kaleiçi'ndeki fiziki koşulları düzeltmenin son adımı. Yat Limanı'nda çalışmalara başlamak üzereyiz” diye konuştu.

FARKLI DÖNEMLER BİR ARADA

Başkan Mustafa Akaydın, Kaleiçi'nin en önemli kılan özelliklerinden birisinin Antalya'nın kentsel tarihi mirasını, kültürünü en özgün olarak yansıtan, hala bir kısmı toprak üstüne çıkmamış, ama Roma'nın Bizans'ın Selçuklu'nun beylikler döneminin, Osmanlı'nın, Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün kültürel mirasını bir arada ve üst üste barındıran, hala bir kısmı toprak altında olan bir bölge olduğunu kaydetti.

TARİHİ KİMLİK ÖN PLANA ÇIKACAK

Son yapılan değişiklikten sonra bu bölgenin ticaret ve turizm ağırlıklı hale geldiğini ifade eden Başkan Akaydın, şöyle devam etti:

“Yeni planlama biraz daha konaklama bölümünü önemli hale getirecek. Yeni revize planı çevresindeki daha önce gerçekleştirilen Yat Limanı Koruma Amaçlı Planı ve geçen yıl geçirdiğimiz Kaleiçi Kullanım Yönergesi'ni bütünleştirecektir. Yeni revize plan Cumhuriyet Caddesi'nin kuzeyinde yer alan hanlar bölgesiyle ilişkisi olacak. Kaleiçi'nin tarihi kimliği ön plana çıkarılacaktır. Buradan kastımız, Yivli Minare Külliyesi, Mevlevihane gibi yapıların bulunduğu Selçuklu alanı, Hesapçı Sokak, batı ucunda Hıdırlık Kulesi, doğu ucunda Üç kapılar ile bir Roma yolu olarak ön plana çıkarılacaktır. Paşa Cami'nin çevresi yeniden düzenlenecek. Toprak altı arkeolojik buluntuların çıktığı yerde korunmasına ve sergilenmesine ağırlık verilecek. Surlarda da düzenleme yapılacak. Özellikle Kaleiçi'nin etrafındaki surlara özen gösterilecek ve yeni gezi senaryoları oluşturulacak. Surlar için yeni bir koruma alanı saptanacak, bu alan içinde yapı izni verilmeyecek. Konut ve küçük ölçeli konaklama ve kullanımlar teşvik edilecek. Bu amaçla plan onama sınırları içerisinde aksine bir karar yoksa her parsel konut ve veya konaklama olarak kullanılabilecektir. Daha önemlisi küçük parsellerde konut yapabilme izni verilebilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak.”

KÜLTÜREL MEKANLAR ARTACAK

Başkan Mustafa Akaydın, planlamayla kültürel ve sosyal etkinliklere yönelik mekanların çoğalması için teşvik edici önlemler alınacağını ifade ederek, tescilli kültür varlıklarına yapılacak müdahaleler için kullanılan derecelendirmenin kaldırılacağını söyledi. Akaydın, “Doymuş yapı tanımı kaldırılacak, yerine çevre ile uyumlu ya da uyumsuz yapı tanımı getirilecek” dedi.

20 YILDIR 6 KAMULAŞTIRMA

İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Aysun Öztürk ise planlama çalışmasıyla Yat Limanı ve Kaleiçi'ni bir bütün olarak planlayacaklarını söyledi. Surlar bölgesinde surları ortaya çıkarabilmek için birçok kamulaştırma parseli plan kararı getirildiğini hatırlatan Öztürk, “Kaleçi'nin güney ve kuzey çeperlerindeki surlara paralel, yine arkeolojik sit kalıntılarına çeper parsellerde kamulaştırma kararları getirilmiş. 30'u aşkın bir kamulaştırma parseli var, 20 yıldır 6 tanesinde kamulaştırma yapılabilmiş. Kentin kimliğini ortaya çıkaracak alanlar için kamulaştırma kararları var ama hangi idareye hangi bütçe ile kamulaştırılacağı bilinmediği için 30 tane kamulaştırma parselinin 6 tanesi gerçekleştirilmiş” şeklinde konuştu.

YAPI STOĞU KORUNMALI

Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras Danışmanı Doç. Dr. Emre Madran da Kaleiçi'nde bulunan yapıların bazılarının kullanılmadığını, sahiplerinin bile bilinmediğini söyledi. Kaleiçi'ndeki yapı stoğunun korunması gerektiğini anlatan Madran, Kaleiçi'nde bazı bölgelerin ticaret, bazı bölgelerin de konaklama üzerine yoğunlaştığını söyledi. Madran, konut sayısının giderek azalmasının Kaleiçi'nin sosyal dokusunu da değiştirdiğini belirtti. Bölgedeki en büyük sorunlardan birinin nereye gidileceğini gösteren bilgilendirmenin olmaması şeklinde olduğunu vurgulayan Madran, “Mimarlar Odası ile bir yarışma düzenledik. Anıtsal yapılarımızı en az iki dille anlatan tabelalarla yönlendirme yapılacak” diye konuştu.

Konuşmacıların ardından toplantıyı izleyenler, plan ve Kaleiçi hakkındaki görüşlerini paylaştı.

haber01.com

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri