Formula pistini aratmayan Boğaz’dan geçmek için bir geminin 12 kez rota değiştirmesi gerekiyor. Kanalistanbul tek çare olarak görülüyor.
Boyları zaman zaman 200 metreyi bulan dev gemilerin Boğaz’dan geçişi sırasında tehlikeli anlar yaşanıyor. İstanbul Boğazı’ndan geçen bir geminin en az 12 kez rota değiştirmesi gerekiyor. İstatistikler ise son elli yılda İstanbul Boğazı’nda 500’e yakın kazanın yaşandığını gözler önüne seriyor.
Artan petrol taşımacılığı nedeniyle Marmara Denizi’nde içinde tonlarca yakıt bulunan 22 batık bulunuyor. Bunlardan 19’u Boğaz’ın derinliklerinde. Özellikle yabancı bandıralı gemilerin geçişlerinda pissu, raspa-boya atığı, yağ sızdırması, kirli balast, katı atık-çöp, petrol gibi atıklarını Boğaz’a bırakarak kirlenmesine neden oluyor.
İstanbul’da, Boğaz ve Marmara Denizi, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ekipleri, Sahil Güvenlik, Deniz Polisi, Liman Başkanlığı gibi kurumlar tarafından denetleniyor. Ancak yeterli ekipman ve önlem alınamaması yüzünden gemilerin Marmara’yı kirletmeye devam ettikleri görülüyor. Halen Marmara ve İstanbul Boğazı, Çevre Koruma ekipleri tarafından 24 saat 3 vardiya ve 2 hız teknesi ile denetleniyor.
İstanbulajansı.com