Boğaz’ın altı üstü ‘fiber ağ’ kaynıyor

Maltalı tankerle gündeme gelen İstanbul Boğazı’nın altı fiber ağla örülü çıktı. Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, “Boğaz’da 5’i denizaltında, toplam 8 fiber geçişimiz var” dedi.

İstanbul Boğazı’nda arızalanan tankerin demir atıp bir ağı koparmasıyla gözler denizin altındaki fiber kablolara çevrildi. Boğazın altından beşi Türk Telekom’a, ikisi Turkcell Superonline’a ait yedi fiber ağ geçiyor. Malta bandıralı ‘YM Miranda’ isimli tanker, makine arızası nedeniyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü altında fiber optik kabloların bulunduğu noktada demirlemek zorunda kalmıştı. Bir kablo koptu, ikisi ağır hasar gördü ancak kaza internet erişiminde sorun yaratmadı.

Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, Boğaz’da beş tane denizaltı, iki adet karasal, bir tane de havadan olmak üzere sekiz fiber hat geçişleri olduğunu söyledi. Yılmaz, “Denizaltındaki hatlarımızın ikisi Marmaray hattına paralel Sarayburnu-Salacak, diğerleri Bebek-Vaniköy, Anadolu Hisarı-Rumeli Hisarı, Garipçe-Poyrazköy’de bulunuyor. İki karasal hattımız Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüsü’nde, bir adet de havadan Türkiye Elektrik Üretim İletişim A.Ş’nin (TEAŞ) hattıyla var” dedi.

Yılmaz, İstanbul Boğazı dışında Asya ile Avrupa bağlantılarında her ihtimale karşı koruma sağlamak üzere Çanakkale Boğazı’nda beş farklı güzergahtan denizaltı kabloları bulunduğunu da aktardı.

60 metre derinlikte

Boğaz’da tanker kazalarıyla sıkça karşılaşılmadığını, son on yılda bu tipte geminin dümen kitlenmesi ve çapa atması nedeniyle gelen ikinci kaza olduğunu da dile getiren Yılmaz, “Olma ihtimaline karşı Türk Telekom tarafından yedekli ağ kuruldu.

Fiber ağ, karasal, denizaltı ve havai olarak tam yedeklidir. Herhangi bir hat arızalanır ya da kesilirse trafik anında diğer fiberler üzerinde akıyor ve bundan dolayı sorun oluşmuyor. İstanbul Boğazı’ndaki denizaltı kablolarımız, mesafelerin kısa olması nedeniyle zemine serili halde kuruluyor.

Boğazda fiber ağlar ortalama 60 metre derinlikte. Boğazın en derin yeri ise 110 metre” diye konuştu.Yılmaz, TEAŞ’ın erişim hattını kullandıkları bu tür altyapının, İstanbul-Ankara, İstanbul-Edirne gibi kritik güzergahlar olmak üzere 1.600 km’den fazla olduğunu da kaydetti.

Türk Telekom’un, Türkiye’de döşediği fiber hat uzunluğunun 171 bin kilometreyi geçtiği bilgisini de veren Tahsin Yılmaz, “Marmaray’da bir fiber hat projemiz yok. Marmaray güzergahına çok yakın ve paralel olarak Sarayburnu-Salacak arasında iki adet denizaltı fiber altyapımız olduğu için şu anda ihtiyacımız yok. Ama Marmaray içinde işletmecisi tarafından fiber hatlar tesis edilmiş olup, ihtiyaç halinde başvuru yapılıp alınabiliyor” şeklinde konuştu.

Denizaltında tamir nasıl yapılıyor?

Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, denizaltı kablo tamiratları için iki yöntem uygulandığını belirtip, şu bilgileri verdi:

- Boğaz’da kablonun tamiratında iki yaka arasında mesafenin kısa olması, boğazda gemi trafiğinin aksatılmaması nedeniyle yeni kablo tesis edilmesi yöntemi kullanılıyor.

- Şu andaki arızanın onarımı için de yeni kablo tesisi yöntemi kullanılacak.

- Açık denizlerde ise kablo onarımları için özel donanımlı kablo gemileri kullanılarak, kabloların denizden arızalı kısımları gemi güvertesine alınıyor ve arızalı kısım değiştiriliyor.

Toplam fiber hattı 214 bin km

Yurtdışındaki fiber operasyonlarına da değinen Tahsin Yılmaz, “Türk Telekom International’in, Avrupa’da 40 bin km’den fazla fiber altyapısı var. Hem Türkiye’yi dünyaya bağlıyor, hem de başta Doğu Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede faaliyet gösteriyor. Türk Telekom Grubu’nun toplam fiber hat uzunluğu 214 bin km’yi geçmiş durumda. Türk Telekom’un aynı zamanda yurtdışında altı ayrı merkezde, teçhizatları var” diye konuştu.

Her ilde en az üç fiber çıkışı var

Türkiye’deki fiber omurga şebekesinin Türk Telekom ve diğer bütün işletmecilere hizmet verdiğini de anımsatan Yılmaz, şunları söyledi: “Bütün iller arası omurga fiber şebekesi yedeklidir. Her il merkezimizin en az üç farklı yönden fiber çıkışları bulunuyor. Olağanüstü durumlarda arıza olması halinde trafik kesintisi yaşanmadan yedek fiber güzergahları kullanılıyor.
Olağanüstü durumlar için kablosuz transmisyon şebekemiz var.”

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Mavi Vatan-2025 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü Nefes Kesti
Yalova'da Yasa Dışı Midye Avcılığı Yapan 7 Kişiye 653 Bin Lira Ceza
Dalga Nedeniyle Denize Düşen Balıkçıyı Kurtarma Operasyonu Kamerada
Mersin'de Deniz ve Kumsal Satışa Çıkarıldı
Beykoz Halkı Anadolu Kavağı Deniz Dolmuş Seferlerinden Rahatsız