TMOK tarafından ilki 1989 yılında 4 bayan, 64 erkek sporcunun katılımıyla gerçekleştirilen Asya’dan Avrupa’ya Boğaziçi Yüzme yarışları her yıl artan bir ilgi ile karşılanmaktadır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin himayesinde ve “Herkes İçin Spor” sloganına uygun olarak düzenlenen bu yarışlar TMOK’un spor faaliyetlerinin başında gelen etkinliğidir.
İstanbul, Avrupa ve Asya Kıtaları üzerine kurulmuş olması, içinden “boğaz” suyolu geçmesi özelliği ile bu yüzme yarışını toplum sporu olarak yaptırmaya doğal bir ortam oluşturmaktadır. Bu suyolunda dünyanın ilk ve tek kıtalararası yüzme yarışı yapılmaktadır.
Asya’dan Avrupa’ya iki kıta arasını topluca yüzerek geçmek katılımcılara özellikle ayrı bir zevk ve heyecan vermektedir. Her geçen yıl dünyanın değişik ülkelerinden her yaştan erkek ve bayan yüzlerce amatör yüzücü, kıtalararası yüzme yarışını başarıyla tamamlamanın ardından, bir sonraki yıl yapılacak yarışın heyecanını yaşamaya başladıklarını ifade etmektedirler.
Yüzücü güvenliğinin ön planda tutulması nedeni ile, her yıl Yürütme Kurulu tarafından belirlenen kısıtlı katılımcı sayısına, son yıllarda birinci kayıt günü bitmeden ulaşılmaktadır. Bu da yarışlara ilginin her geçen yıl arttığının en önemli göstergesidir.
Spor yarışmaları kurallar içinde yapılması gerekli etkinliklerdir. Yaklaşık 6,5 kilometrelik zor bir parkurda yapılan Boğaziçi Yüzme Yarışı da doğal olarak bazı özel yarışma kuralları ve prensipleri içinde yapılmaktadır.
TMOK tarafından hazırlanan, katılım ve yarışma kuralları ile genel bilgi ve önerileri içeren bu el kitabı, yüzme sporumuza gönül veren, katılmak isteyen sporcuların bilgi ve dikkatlerine sunulur. Yüzücü kitapta belirtilen kurallara uymayı aday olmakla kabul etmiş sayılır.
Virahaber