Boğaz'daki teknelere susturucu

İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Boğaz bölgesinde gürültü kirliliğine savaş açtı. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nce, Boğaz bölgesinde gürültü kirliliğine neden olan balıkçı, tur ve gezi teknelerine “susturucu” takılacak.

İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Boğaz bölgesinde gürültü kirliliğine savaş açtı. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nce, Boğaz bölgesinde gürültü kirliliğine neden olan balıkçı, tur ve gezi teknelerine “susturucu” takılacak Çevresel gürültü değerini aşan deniz taşıtlarına bin 883 lira para cezası uygulanacak.

İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlük, İstanbul Boğazı bölgesinde yoğun deniz trafiği nedeniyle gürültü kirliliğini önleme çalışmalarına başladı.
Vatandaşlardan gelen yoğun şikayetleri dikkati alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İstanbul Boğazı'nda ticaret amaçlı tur ve gezi düzenleyen teknelere, gürültü kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla susturucu (waterlock) takacak.

Gemilerin motor kısmına takılan susturucu, motor ve egzoz sesini engelliyor. Sulu ve kuru tip olan susturucuların fiyatı, geminin büyüklüğüne ve motor gücüne göre değişiyor.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ayrıca, Boğaz'da erken saatlerde olta ve balık avcılığı yapan ufak teknelerin, marin motor kullanmayıp pancar motor olarak tabir edilen makineleri kullandıkları ve egzozlarında susturucu bulunmamasından dolayı aşırı gürültü yaptıkları yönünde gelen şikayetler üzerine de çalışma başlattı.

Çevresel gürültü değerini aşanlara para cezası

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında iskele, liman gibi yerler ile deniz, koy, göl, boğaz, nehir gibi su yollarında kullanılan ulaşım araçlarının çevresel gürültü seviyesinin, 07.00-19.00 saatleri arasında 65 desibel A, 19.00-23.00 saatleri arasında 60 desibel A ve 23.00-07.00 saatleri arasında da 55 desibel A sınır değeri aşmaması gerekiyor.

Sahil Güvelik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı'nın yapacağı denetimlerde çevresel gürültü sınır değerlerini sağlamayan deniz taşıtlarına bin 883 lira idari para cezası uygulanacak.

İstanbul İl Müdürlüğü, Boğaz bölgesinde canlı müzik yapan gezi teknelerine yönelik denetimleri de sıklaştırdı. Müdürlük, gündüz canlı müzik yapan gezi teknelerinin 70 desibel A'dan, akşam 63 desibel A'dan ve gece 55 desibel A'dan fazla olması durumunda para cezası verecek.
Müdürlük, içinde bulunulan Haziran ayında İstanbul Boğazı'nda yapılan gürültü kirliliği denetimlerinde 4 gezi teknesine bin 883'er lira idari para cezası uyguladı.

Boğaz'da eğlence yerlerine sıkı denetim

İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ayrıca, İstanbul Boğazı'na kıyısı olan eğlence yerlerinden kaynaklanan gürültü kirliliğini önleme çalışmalarına başladı.
Yaz aylarında 14 kişilik bir ekiple eğlence merkezlerinin denizden ve karadan gürültü denetimlerini yapacak olan müdürlük, hafta sonları dahil sabahın erken saatlerine kadar denetimlerini sürdürecek.

Hürriyet

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri