Boğaz'da 4 bin 357 metreküp katı atık toplandı

2013 yılında, İstanbul boğazının yüzeyinden 4 bin 357 metreküp katı atık toplandı.

2013 yılında, İstanbul boğazının yüzeyinden 4 bin 357 metreküp katı atık toplandı. Boğaz yüzeyinden en çok; pet şişe, içecek kutusu ve bez atıklar çıktı.İstanbul'da hava şartlarına göre deniz yüzeyinde en çok çöplerin biriktiği yerler; Büyükdere, Tarabya, İstinye, Baltalimanı ve Bebek Koyları, Kuruçeşme Sahili, Eminönü, Sirkeci, Balat, Eyüp, Yeşilköy, Beykoz, Kuleli, Kadıköy Koyu, Kurbağalıdere, Caddebostan, Tuzla Marmados olarak sıralandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2013 yılında deniz çöpleriyle etkin mücadele amacı ile Kalkınma Bakanlığı destekli başlattığı "deniz çöpleri stratejik eylem planının hazırlanması ve pilot uygulama yapılması" projesi sonuçlandı. Ayrıca geçen yıl İstanbul boğazının yüzeyinden 4 bin 357 metreküp katı atık toplandı. Boğaz yüzeyinden en çok; pet şişe, içecek kutusu ve bez atıklar çıktı.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın denizlerde ve boğazlarda biriken çöpleri bertaraf için "Deniz Çöpleri Stratejik Eylem Planının Hazırlanması ve Pilot Uygulama Yapılması" projesini 2013 yılında başlattığı belirtildi.

"EN ÇOK PET ŞİŞE, İÇECEK KUTUSU VE BEZ ATIKLAR ÇIKTI"

İstanbul Eylem Planı kapsamında bakanlık geçen yıldan itibaren boğaz yüzeyinden katı atıkları toplayarak bertaraf etmeye başladı. Bakanlık boğaz yüzeyinde en çok; pet şişe, içecek kutusu ve bez atıklar ile karşılaştı. 2017 yılında ise, denize kıyısı bulunan tüm illerde deniz çöpleri stratejik eylem planları uygulanacak.

İstanbul'da kıyı temizliği, 5 temizlik personeli ve 1 ekip sorumlusundan oluşan 29 mobilize ekip 174 adet temizlik personeli, 4 şoför ve 16 idari personel ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından özenle gerçekleştiriliyor. Temizlik faaliyeti 12 ay boyunca haftanın 7 günü 08.00 - 18.00 saatleri arasında çöp yoğunluğu, günlük hava koşulları, kıyı temizlik haritası ve kamera görüntüleri göz önüne alınarak hazırlanan plan doğrultusunda yapılıyor.

İstanbul genelinde denizde yüzer vaziyette bulunan katı atıklar; Deniz Yüzeyi Temizleme Tekneleri ile denizden toplanıyor. Teknelerde, toplanan atıklar belirlenen kıyı tahliye noktalarından Hidrolik Sıkıştırmalı ve Vinçli Atık Toplama Aracı tarafından alınarak atık depolama merkezlerine götürülüyor.

"İSTANBUL BOĞAZININ KİRLİLİĞİNİ POYRAZ VE LODOS ETKİLİYOR"

Açıklamada, İstanbul boğazı ve sahilinde çöpün hareketliliğini en çok etkileyen faktörün rüzgâr olduğu vurgulandı. Açıklamada, yılın 120-130 günü Kuzeydoğudan esen Poyraz rüzgârı ve ortalama yılın 150 günü Güneybatıdan esen Lodos rüzgârının İstanbul'da deniz yüzeyinde çöplerin birikmesine sebep olduğu belirtilerek, "Örneğin, deniz yüzeyi temizliği yapılacağı gün Lodos rüzgârı etkili ise mutlaka Kuleli Askeri Lisesinin önünde çöp birikiyor. İstanbul Lodos ve Gündoğusu Rüzgarları etkisi altında iken, çöp birikme noktaları; Beşiktaş, Ortaköy, Kuruçeşme, kazıklı yon önleri, Yenikapı İDO terminali ve balık hali, Kadıköy ve Bostancı civarı, yaz aylarında ise İstanbul'un batı (Trakya) kısmındaki plajlar olarak listeleniyor. İstanbul Yıldız ve Poyraz Rüzgârları etkisi altında iken, kısaca çöp birikme noktaları; Deniz Ticaret Odası önü, Eminönü Deniz Otobüsleri önü, Haliç'teki Deniz Ticaret Üniversitesi önü, Ağaçlı, Karaburun, yaz aylarında ise Şile ve köyleri olarak listeleniyor" denildi. stanbul'da hava şartlarına göre deniz yüzeyinde en çok çöplerin biriktiği yerler; Büyükdere, Tarabya, İstinye, Baltalimanı ve Bebek Koyları, Kuruçeşme Sahili, Eminönü, Sirkeci, Balat, Eyüp, Yeşilköy, Beykoz, Kuleli, Kadıköy Koyu, Kurbağalıdere, Caddebostan, Tuzla Marmados olarak sıralandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Karadeniz’deki Dev Dalgalar, Sahil Yoluna Zarar Verdi
Derin Denizlerde Boru Döşeme Gemisi ‘Castorone' İstanbul Boğazı'ndan Çıktı
İstanbul Boğazı'nda Balıkçı Tekneleri Akıntıya Kapıldı
Aliağa Limanları Türkiye Ekonomisine Güç Katıyor
Denizcilik Öğrencileri TCSG Dost’ta