Bodrum'da kaçak iskele terörü

Bodrum’da yer alan 370 iskelenin 300’ünün kaçak olduğu belirlendi. 40’ı Türkbükü’nde olan iskeleler turizm sezonunun sonunda yıkılacak.

Turizm sezonunun açılmasıyla birlikte turist ağırlayan merkezlerin sorunları gün yüzüne çıkmaya başladı. En gözde tatil merkezlerinden Bodrum’da turizmin canlanmasıyla ortaya çıkan bu sorunlardan biri de sahilden denize uzanan iskeleler. Yapılan araştırmalar sırasında Bodrum ve çevresindeki 370’e yakın iskelenin yaklaşık 300’ünün kaçak olduğu belirlendi. Kaçak iskele sahipleri Bayındırlık ve Şehircilik Bakanlığı’na dilekçe vererek iskelelerin yasal hale gelmesi talebinde bulundu. Bu şekilde Bodrum’da 300’ün üzerinde bulunan kaçak iskelenin büyük bölümü yasal hale gelmesi hedefleniyor.

Türkbükü’nde 40 iskele kaçak

Dünyaca üncü turizm kenti Bodrum’da 300’e yakın kaçak iskele bulunuyor. Yaz aylarında özellikle sanatçıların ve sosyetenin büyük bölümü bu iskelelerde güneşlenip denize giriyor. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Bodrum yarımadasında incelemelerde bulundu. Yapılan incelemeler sonrasında yarım adada bulunan yüzlerce iskelenin kaçak olduğu belirlendi.

Bodrum yarımadasında kaçak ve imara aykırı 300’e yakın iskele olduğu belirlendi. Bu iskelelerin 40 tanesi ise sosyetenin Bodrum’da ki tek uğrak yeri olan Türkbükü. Başta Türkübü olmak üzere Bodrum’da bulunan 300 kaçak iskele için yıkım kararı verildi. Kültür Tabiatları Koruma Kurulu, Muğla Valiliği’ne, İl Özel İdaresi’ne, Bodrum Kaymakamlığı’na ve ilgili belediyelere iskelelerin yıkılması için yazı gönderdi. Öte yandan kaçak iskelelere 12 bin ile 20 bin TL arasında para cezası uygulandı.

Sezonda yıkılması mümkün değil

Muğla Valisi Fatih Şahin, Bodrum yarımadasındaki kaçak iskelelerin yıkım kararı bulunduğunu belirten “Özellikle Türkbükü’ndeki iskele sahipleri Bayındırlık ve Şehircilik Bakanlığı’na yasal sütatü için başvuruda bulundu. Şu an dosyalar bakanlıkta” dedi. Turizm Bakanlığı’nın genelgesi gereği turizm sezonunda inşaat yasağı olduğunu hatırlatan Vali Şahin “Turizm sezonu içerisinde bu iskelelerin yıkılması mümkün değil. Bakanlık yasal sütatü kazanan iskeleleri belirleyecek. Geri kalanları ise turizm sezonunun sonunda inşaat yasağı bitiminden sonra yıkılacak” dedi.Çevre dostları tepkili

‘Yetkisini kullanmayan yetkililer sorunu düğümlüyor’

Kaçak iskelelerin kamusal alanları kapattığını ve insanların bu noktalardan denize giremediklerine dikkat çeken Mavi Yol Girişimi Sözcüsü Filiz Dizdar çok ciddi sıkıntı yaşadıklarını belirterek “3 metrekare lokantası olan birinin denizin içinde 200 metrekare iskelesi var. Kamuya ait alanlarda insanlar denize giremiyorlar. Biz her fırsatta eylem gerçekleştiriyor, savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Tüm hukuksal süreçleri yerine getiriyoruz. Ama yetkisini kullanmayan yetkililer yüzünden sonuca ulaşılamıyor ve sıkıntı sürüyor” dedi.

‘Kaçakları yasal hale getirmek istiyorlar’

Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, bazı iskeleler için yıkım kararı alındığına değinerek şunları söyledi: Bodrum yarım adasında geçmişte bu şekilde birçok iskele yapılmış. Bunların büyük bölümü küçük.

Bu kaçak iskeleleri yasal hale getirmek istiyorlar. Bodrum’da bulunan bu tür iskelelerin bazıları Özel İdare’ye, Bayındırlık’a ve Turizm Müdürlüğü’ne dilekçe vererek yasal hala gelmek istiyor. Oluşturulan komisyon kaçak iskelelerin bulunduğu alanlarda inceleme yaptı. Bazılarına izin verildi. Bazılarına da yıkım kararı uygulanacak.

Star

GÜNCEL Haberleri

Galataport İstanbul’da “Rıhtımda Yoga” Kış Sezonunda Da Devam Ediyor
Cumhuriyetin Denizci Kadınları Projesi: 101 Yıllık Şanlı Tarihin Deniz Fenerleri
Karadeniz’deki Dev Dalgalar, Sahil Yoluna Zarar Verdi
Derin Denizlerde Boru Döşeme Gemisi ‘Castorone' İstanbul Boğazı'ndan Çıktı
İstanbul Boğazı'nda Balıkçı Tekneleri Akıntıya Kapıldı