Bodrum; Antik dönemin önemli kıyı şehirlerinden birisi olan Halikarnassos Kenti üzerine kurulmuştur. Kent M.Ö. 4. yy.da; Karia Bölgesi olarak bilinen yörenin başkenti olmuş ve ünlü Karia Satrapı Maussollos tarafından yönetilmiştir. M.Ö. 4.yy.da, Karya Satrapı Maussollos'un kardeşi ve aynı zamanda karısı olan ilk kadın amiral Artemisia tarafından yaptırılan, “Dünyanın Yedi Harikası” olarak tanımlanan ünlü Maussolleion Anıt Mezarı Bodrum'da bulunmaktadır.
1406-1521 yıllarında St. Jean Şövalyeleri tarafından inşa ettirilen ve St. Petros Kalesi olarak bilinen “Bodrum Kalesi” günümüzde dünyanın bilinen en önemli sualtı eserlerinin sergilendiği “Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi” olarak kullanılmaktadır. Mavi yolculuğun doğuş ve gelişiminin merkezi olması sebebiyle “Gulet ve Tirhandil” adı verilen mavi yolculuk teknelerinin en önemli imal yeri Bodrum olup, yat yapım tersaneleri, Bodrum'da deniz turizminin gelişmesine çok büyük katkı sağlamıştır. Eşsiz güzellikteki kıyı ve koylarımıza (Güllük, Gökova, Hisarönü,Fethiye Körfezleri) yapılacak “Mavi Yolculuk” başlangıç limanı olarak genellikle Bodrum tercih edilmektedir.
Akdeniz'in en önemli sahil yerleşimlerinden biri olan Bodrum, 1900 yılı ortalarında sakin bir balıkçı kasabası iken, verimli sünger yatakları sayesinde, sünger ticaretinin yapıldığı bir merkez konumuna gelmiş ve 1980 yıllarına kadar halkının çoğunluğunun sünger ve balık avcısı olarak geçimini sağladığı bir kasaba olarak adını duyurmuştur. Akdeniz'in en berrak sularına sahip Bodrum, yelken, su üstü ve sualtı sporları ile de çok ünlüdür. Özellikle iki gemi, bir uçak batığı ve iki doğal reef'i ile Bodrum, sualtı turizminde Akdeniz'in en önemli sualtı dalış merkezlerinden biridir. Kültür, doğa, deniz ve Akdeniz akşamlarının iç içe yaşanabileceği uzun yaz sezonuna sahip olan Bodrum, Dünyanın En Güzel Koyları Kuruluşu'nun üyeliğine kabul
edilen tek turizm beldesi olmasıyla da görülmeye değer turizm cennetlerinin başında gelmektedir.
DENİZ TURİZMİ
• Kruvaziyer Turizm ve Feribot İşletmeleri
• Marinalar ve Yat Limanı İşletmeleri
• Yat Yatırım ve İşletmeciliği
• Mavi Tur İşletmeciliği (Guletler)
• Bareboat İşletmeciliği
• Günübirlik Gezi ve Tenezzüh tekneleri İşletmeciliği
• Yat İmalat ve Çekek Yerleri İşletmeciliği
• Su Sporları ve Dalış Turizm İşletmeciliği
Türkiye'de deniz turizmi en yoğun olarak Muğla kıyılarında yoğunlaşmıştır. Mavi Yolculuk; Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı ve arkadaşlarının küçük teknelerle ve kısıtlı imkanlarla başlattığı gezilerle Bodrum'da doğmuş ve gelişmiştir.
İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın gelişen deniz turizmine çatı oluşturması 1990 yılında Muğla Şubesi'ni Bodrum'da kurarak başlamıştır. Sektörün gelişimine paralel olarak, 1996 yılında Marmaris ve 1998 yılında Fethiye Şubeleri faaliyete geçmiştir. İMEAK DTO Bodrum Şube sorumluluk sahası olan, Akbük Koyu ve Gökova Körfezi'ni kapsayan alanda Bodrum ve Güllük Liman Başkanlıkları ile Turgutreis Denet Şefliği bulunmaktadır. Bodrum Liman Başkanlığı 172km., Güllük Liman Başkanlığı ise 130km. kıyı uzunluğuna sahiptir.
Akdeniz Çanağı'nda dolaşan tekneler giderek koylarımızı ve marinalarımızı yoğun olarak tercih etmektedir. Bu nedenle marinalarımızın doluluk oranı yüzde yüzün üstündedir, yeni marina ve yat limanı ihtiyacı artmaktadır.
BÖLGEDE KAYITLI ÖZEL (AMATÖR) VE TİCARİ KULLANIM İÇİN KULLANILAN DENİZ ARACI SAYILARI
Bodrum Limanı'na kayıtlı özel (amatör) kullanım amacı olan tekne sayısı toplam 2058 adet ve ticari kullanım amacı olan deniz aracı sayısı (yat, tenezzüh tekneleri, balık avlama, sürat teknesi, spor ve eğlence amaçlı ticari deniz aracı vb.) 1702 olup; “özellikle yaz aylarında” bu sayı koylarda demirli ve marinalarda bağlı olan yabancı bayraklı özel tekneler ile bağlama limanı Bodrum olmayan teknelerle beraber hatırı sayılır bir şekilde artmaktadır.
DENİZ TURİZMİ İLE İLGİLİ SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
• Koyların yapılaşma sonucu deniz turizmi tarafından kullanılamaz hale gelmesi, kaybedilmesi,
• Yatların giriş-çıkış işlemlerinde yaşanan bürokratik işlemlerin azaltılması,
• Marina yatırımlarında yaşanan yoğun bürokratik işlemlerin azaltılarak, marina arz kapasitesinin arttırılması,
• Son yıllarda taleplerin yoğunlaştığı kruvaziyer turizmin teşvik edilmesi ve deniz yolu ile turist getiren gemilerin limanlarımıza olan taleplerinin arttırılması,
• Günübirlik gezi tekneleriyle yapılan gezilerin hizmet kalitelerinin yükseltilmesi,
• Belgesiz yatların disipline edilmesi ve belirli standartta hizmet verebilmeleri için belgesiz yatların belge kapsamına alınması,
• Deniz turizmi sektöründe hizmet verebilecek turizm amaçlı diğer deniz araçlarının bu hizmet ticaretinde faaliyet sürdürebilecekleri yasal düzenlemelerin yapılması,
• Sportif amaçlarla yapılacak su altı dalışlarında ve diğer sportif faaliyetlerde yaşanan sorunların giderilmesi,
• Çevre kirliliğinin önlenmesi, ülkemize gelen yatçıların temiz bozulmamış bir doğada tatil yapmalarının sağlanması,
• Kamu ve özel sektörün birlikte ve etkili tanıtım kampanyası yapabilmeleri için gerekli tedbirlerin alınması.
ViraHaber.com