Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları özetle şöyle: "Görüşmeler dün itibarıyla sonuçlandı. Mutabakat metni ki tarafça parafe edildi. Süreç başlamış oldu. Bu mutabakat metni yarın Dışişleri Müsteşarımız ve İsrail tarafından da muhatabı tarafından da imzalanacak. Bu imzadan sonra onay süreçleri var. İsrail’de onay kabinede bizde ise Meclis'te tamamlanmış olacak. Akabinde de en kısa sürede büyükelçilikler faal hale getirilecek.
20 milyon dolar tazminat
Mavi Marmara olayından sonra İsrail Başbakanı Netanyahu o dönemki Başbakanımız Sayın Erdoğan’ı arayıp özür dilemişti. Özür şartı şartlarımızdan sadece bir tanesiydi. Diğerleri Gazze ambargosunun kalkması ve tazminattı. Bu iki husus da bu mutabakat metninde karar altına alınmıştır. Tazminat ödenecektir. Bu tazminat miktarı da 20 milyon dolar tutarındadır. Mutabakatın bu kadar uzun sürmesinin asıl maddesi ise Gazze’de yaşayan Filistinlilerin günlük yaşamında karşı karıya kaldıkları zorluklardır izolasyondur. Bu hususta uzun uzun görüşmeler yapıldı ve nihayet bir karar varılmış durumda.
Ambargo Türkiye sayesinde kalkacak
Bu amaçla önümüzdeki cuma günü ilk germimiz Aştod Limanı'na 10 bin tonun üzerinde insani yardımla hareket edecektir. Bu sayede ambargo Türkiye öncülüğünde kalkmış olacak. 200 yataklı Türkiye-Filistin dostluk hastanesinin bir an önce hizmete alınması bu mutabakatta anlaşılan diğer huşu.TOKİ’nin Gazze’de konut projesi var. Bu mutabakatla bunun da önünü açmış bulunuyoruz. Varılan mutabakatın ülkemize, Filistinli kardeşlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Gazze’deki kardeşlerimize bir nefes alma imkanını da bu mutabakatla sağlamış oluyoruz. Bu mutabakatla birlikte İsrail ile ilişkiler normalleşmiş oluyor. Filistin’e topyekun uygulanan ambargo Türkiye’nin öncülüğünde büyük ölçüde kalkmış oluyor. Hayırlı uğurlu olsun diyorum."
Normalleşme her alanı kapsıyor
10 bin tonluk yardım AFAD koordinasyonunda yapılacak. Meclis süreci anlaşma yarın imzalanacak. Ondan sonra bakanlar kurulu meclise havale edecek ve meclis onayı hemen arkasından gerçekleşecek. Normalleşme her alanı kapsıyor ancak önceliğe baktığımızda ekonomik ilişkiler ve bölgesel iş birliği önce geliyor. (Büyükelçilerin atanmasında bir takvim var mı? Sorusunu üzerine) En kısa sürede… Mutabakat metinlerin onaylandıktan sonra en kısa sürede.
Bu mutabakat yıllar aldı
İsrailli bir gazeteci, “Sizce ilişkiler gerçekten normale dönecek mi? son 10 yıl içerisinde olduğu gibi güvenlik turizmde gerçek işbirliği sağlanacak mı yoksa kağıt üzerinde mi kalacak? Hamas’ın Gazze’de öldürülen İsrail askerlerinin cenazelerini vermesi için bir girişim olacak mı?” diye sordu. Yıldırım şu yanıtı verdi: “Anladığım kadarıyla sen bu mutabakattan emin değilsin. Yıllar aldı bu mutabakatta bu noktaya gelmek için. Bu önemli bir adımdır. Bundan sorası gelişmelere göre değerlendirilecek bir husustur. İsrail hükümetine de Türk hükümetine de görevler düşmektedir. Bu mutabakatı en iyi şekilde işletmek hem Türk hem de İsrail halkının menfaatinedir. Diğer konular karşılıklı görüşmelerle bir noktaya getirilebilir. Bütün bu detaylara gelirsek Filistin tarafının da talepleri var. Münferit olayları burada değerlendirmek çok sağlıklı olmaz.”
Yıldırım, “Türkiye’de şu anda Hamas ofisi var mı?” sorusuna karşılık “Türkiye ile Filistin ilişkilerinin koordinasyonu için gerekli diplomatik çabalar olacaktır” dedi.
Tazminat nasıl verilecek?
Yıldırım tazminatın nasıl verileceğini şöyle açıkladı: “İsrail tarafı toptan yatırılacak. Bunun hak sahiplerine ulaştırılması Türkiye Cumhuriyeti’nin teminatı altında olacak."
Rusya ile normalleşme olacak mı?
“İsrail’den sonra rusya ile de bir normalleşme olur mu?” sorusuna Yıldırım’ın yanıtı şu oldu: “E niye olmasın. Türk milleti de Rus milleti de bu krizin artık ortadan kalkmasını istiyor. Bize düşen de bir an önce milletimizin bu beklentilerini karşılamak olmalıdır.Bu yönde güzel gelişmeler var yakın zamanda bunları paylaşacağız."
Yıldırım’a yöneltilen diğer sorular ve ve yanıtlar şöyle:
Soru: Alman Bakana İncirlik izni verilecek mi?
Yanıt: Türkiye izin verecek. Alman Savunma Bakanı İncirlik’i rahatlıkla ziyaret edebilir.
Soru: “Bu mutabakatın imzalanması Gazze ablukasını tanımak anlamına gelir” eleştirileri yapılıyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
Yanıt: Buna katılmıyorum. Orada bir fiili durum var. Orada insanların dünya ile ilişkisi yok. Biz bir insani görev yapıyoruz. Bu insanları dünyaya açmak en temel ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. O bakımdan bu mutabakatı önemsiyoruz. Kim ne derse desin.
Soru: Netanyahu ‘Gazze ablukası denizden devam edecek’ diyor ne düşünüyorsunuz?
Yanıt: Biz ilişkilerin normale dönüştürülmesini konuşuyoruz. Bir kere normalleşme başlasın hangi konuda ne kadar işbirliği yapacağımız iki ülkenin gayretleriyle ilişkili.Olay Gazze’deki kardeşlerimize ulaşmaktır. Olayı böyle görmek lazım.
Soru: Mutabakatta hamas’ın israil’e saldırmayacağı maddesi var mı?
Yanıt: Biz bir ateşkes anlaşması imzalamıyoruz. Burada savaşı durduran konumuzla ilgisi olmayan hiçbir hüküm yok. 3 tane husus var. Birincisi özür dilenmesi. Bu çok önceden yapıldı. ikincisi, Mavi Marmara’da hayatını kaybedeneler tazminat ödenmesi bu da gerçekleşti. Zaman alan konu Gazze’ye erişimde yaşanan zorlukların kaldırılmasıydı. Bunda da anlaşıldı mutabakata varıldı.
Soru: Filistin’e gidecek gemi nereden kalkacak?
Yanıt: Mersin Limanı’ndan hareket edecek
ViraHaber.com