Binali Yıldırım uğurladı

Deniz Otobanı projesinin ilk treni İtalya’ya gitmek üzere Manisa’dan yola çıktı

TCDD ile İnci Lojistik işbirliğiyle hayata geçirilen Türkiye Avrupa Deniz Otobanı projesinin ilk treni İtalya’nın Trieste Limanı’na gitmek için Manisa’dan yola çıktı. Uydu takip cihazıyla izlenecek olan tren, 45 konteynırla yola çıktı. Avrupa’ya gidecek ilk treni, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen (MOSB) törende Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım uğurladı.

Törende konuşan Bakan Binali Yıldırım, Deniz Otobanı projesinin önemine değindi. Yıldırım, "Avrupa ülkeleri Denizotobanı projesini konuşurken, Türkiye bu projeyi uyguluyor." dedi. Bölgenin bugün çok güzel bir hizmetle buluştuğunu dile getiren Yıldırım, Manisa’nın, Bakanlığı’nın çalışmaları bakımından çok önemli bir il ve bir kavşak konumunda olduğunu söyledi. İstanbul-İzmir otoyolu ile Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesiyle Manisa’nın bir anlamda demiryolları ve otoyolları, bölünmüş yolların geçiş merkezi haline geldiğini aktaran Yıldırım, "Sanayisiyle, verimli topraklarıyla Manisa gittikçe büyüyor ve gelişiyor. Kısa bir süre öncede İzmir-Manisa ardasında Sabuncubeli tünelinin temelini atmıştık. Biz o tüneli yapma kararını OSB’deki hattın açılışındaki vermiştik." diye konuştu.

Yıldırım şöyle devam etti: "O gün attığımız adımlar bugün sonuçlarını vermeye başladı. Avrupa Akdeniz’de bugün deniz otoyollarını konuşuyor. Taşımacılıkta çevreci anlayışıyla çıkılan bu yolda Avrupa bu projeyi konuşurken Türkiye Deniz Otoyollarını çoktan inşa etti. Çeşme-Trieste, Mersin-Fransa ve Pendik-Trieste seferleri başladı ve yapılıyor. Bu seferlerle Avrupa’ya yılda 180 bin TIR gidiyor. Avrupa yapılan taşımacılığın yük miktarının yüzde 70 den fazlası bu yolla yapılıyor. Bir yandan kombine taşımacılığı geliştirirken, diğer yandan yolların alt yapı standardını yükseltiyoruz. Böylece sanayicinin ve taşımacının rekabet gücünü geliştiriyoruz. Çevre hassasiyetini ön planda tutuyoruz." dedi.
Yıldırım, Deniz Otoyolu projesinin ikinci ayağının da yakın zamanda başlayacağını söyledi. Yıldırım, "Bugün İnci Lojistik, TCDD ve Manisa OSB’nin ortaklaşa yaptığı bu proje çok önemlidir. Taşımacılara örnektir. Bu projesi sadece bu kadarıyla sınırlı tutmayıp ikinci etapta Manisa’dan Bandırmaya, oradan Tekirdağ ve oradan da Muratlı demiryolu hattıyla Avrupa’nın içine kadar götürmeyi düşünüyoruz. Sanayici ve nakliyecilerin bir süreden beri çalıştığı Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) projesi de bugün başlatılan proje ile fiilen harekete geçmiştir." şeklinde konuştu.

Demiryollarının 50-60 yıllık ihmaline rağmen AK Parti Hükümetinin raylı sistemi ayağa kaldırdığını belirten Yıldırım, "Biz demiryollarını kalkındırdık ve 2003 yılından bu yana demiryolu kullanımını yüzde 100 arttırdık." dedi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise yaptığı konuşmada demiryollarının son 9 yılda pek çok ilke imza attığını söyledi. Türkiye Avrupa Deniz Otobanı projesini başlatarak Manisa’da yeni bir ilke imza attıklarını dile getiren Karaman, "Konteynırlar Manisa’dan Biçerova istasyonuna, oradan Aliağa Limanı’na, oradan Kuzey Doğu Akdeniz’i kat ederek İtalya’nın Trieste Limanı’na yüksek hızlı gemiyle taşınacak. Trene yüklenen mallar oradan Avrupa içlerine demiryolu ve karayoluyla taşınacak. Gönderilen ürünlerin nihai alıcıya ulaşma süresi 6 gündür." dedi.

Konuşmaların ardından, İtalya’ya gidecek tren, Bakan Yıldırım ve beraberindekiler tarafından uğurlandı.

Mynet

Deniz Ticareti Haberleri

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, İMEAK DTO’nun Şubat Ayı Meclis Toplantısına Katıldı
Deniz Ticareti Dergisi’nin Ocak Sayısı Yayında
İMEAK Deniz Ticaret Odası, Cumhuriyet’in 100. Yılını “Cumhuriyet Balosu” İle Kutladı
İMEAK DTO Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti
Türkiye, Yeni Ro-Ro Hatlarıyla Deniz Ticaretindeki Payını Artıracak