TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nın kapanış galasında yaptığı konuşmada, "Kendim burada olsam bile, gönlüm ve kulağım Arjantin'de. İstanbul ve Türkiye 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmayı fazlasıyla hak ediyor" dedi.
Conrad Hotel'de düzenlenen galada davetlilere hitap eden Çiçek, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak kentin belirleneceği oylamaya ilişkin, "İki kıtanın birleştiği, kültürlerin buluşup kaynaştığı, medeniyetlerin ve hoşgörünün beşiği olan bu güzel ülkede, bu güzel şehirde, 2020'de olimpiyat ruhunu yaşatabilmek bakımından gerçekten başka faktörler devreye girmeyecekse, biz 2020'yi bugün burada hatıra olarak olgun bir şekilde karşılayacağız" diye konuştu.
"Bilişim, sosyal hayatı şekillendiriyor"
TBMM Başkanı Çiçek, şuranın çok başarılı olduğuna inandığını aktararak, şuranın konusu olan ulaştırma, denizcilik ve haberleşme hizmetlerinin hayat kalitesini yükselten önemli hizmetler olduğunu anlattı.
Türkiye'de de değişim ve dönüşümün ana unsurunun, lokomotifinin bu alandaki başarılı çalışmalar olduğunu dile getiren Çiçek, çalışmalarından dolayı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a teşekkür etti. Çiçek, dinamik alanlar olarak tanımladığı ulaştırma ve haberleşmenin, Türkiye'nin gelişimine katkı sağladığı gibi hayatı da kolaylaştırdığını kaydetti.
Hayatı en fazla etkileyen unsurun bilişim teknolojileri olduğuna vurgu yapan Çiçek, şunları aktardı:
"Bu alandaki gelişmelerle birlikte hayat elektronik ortama taşınmakta. Elektronik kablolar sadece enerji değil, duygu da taşımakta ve hayatımızı değiştirmektedir. Bilişim tekonolojileriyle birlikte büyük bir dönüşüme de tanık oluyoruz. Bugün artık o ifadeyle 'eski hal muhaldir' ilişkiler, toplumsal yaşam, düşünme biçimleri kökten değişmekte, yeni bir dünyanın kurulduğunu görüyoruz. Hayat tarzı, toplum ve aile ilişkileri başta olmak üzere hayatın her alanında çok farklı ve dipten bir değişim yaşanmakta, yeni kuşak elektronik yaşamla kendi kültürünü ve dilini oluşturmaktadır. İnternet, yeni dil ve kültür yaratmaktadır. Çocuklarımızın yetişme şekli, kültür ve değerler açısından da buna dikkat etmemiz gerektiği ortadadır."
"Modern insan, elektronik ve enformasyon insanıdır"
Çiçek, sosyal çevreden kopan, siber kültür ve ahlakla yetişen, çevresiyle iletişim kuramayan önemli bir kitleyle karşı karşıya olunduğunu ve bunun da beraberinde pek çok sorun çıkardığını söyledi. Modern insanı elektronik ve enformasyon insanı olarak niteleyen Çiçek, teknolojideki her gelişmenin olumlu getirilerinin yanı sıra olumsuz sonuçlarının da olduğunu anımsattı.
Çiçek, ulaştırmanın Türkiye'nin en başarılı olduğu konulardan biri olduğunu dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"2023 hedefinin gerçekleşebilmesi bakımından ve başkaca alanlardaki hedefleri tutturabilmek bakımından ulaştırma hizmetlerinin artan bir yoğunlukta devam etmesi gerekmektedir. İnanıyorum ki şura boyunca bu konulardaki ayrıntılı bilgi size verilmiştir. Yaptıklarımız önemlidir ama yapılacak daha çok iş olduğu da ortadadır. Soğuk savaşın bitiminin ardından dünyanın küresel köy olduğunu biliyoruz. Dünya küreselleşmiş ve sınırlar kalkmıştır. Bu sınırları gerçekten kaldıran ise ulaşım ve bilişimdir. Bazı imparatorlukların yıkılmasının en önemli sebeplerinden birisi de bilişim, bilgi ve gerçeğe ulaşma noktasında teknolojik gelişmelerdir."
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise şurada uzmanların, akademisyenlerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin Türkiye'nin gelecek 10 yılını şekillendirecek yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla gerçekleşen açılıştan sonra 25 ülke bakanıyla toplantı yaptıklarını kaydeden Yıldırım, "Özellikle bakanlar oturumunda, bölgesel işbirliği, ulaşımın ve iletişimin geleceği ile ülkelerin kendi başlarına yaptıkları ve yapacakları projeler, ikili ve çoklu işbirlikleri üzerinde kapsamlı görüşmeler yaptık" diye konuştu.
"Şura, 2035 vizyonuna ışık tutacak"
Bakan Yıldırım, bin 557 uzmanın 7 başlık altında konuları ele aldığını anlatarak, 3 bin 500 sayfalık öneri içeren kitapçık hazırladığını aktardı ve bunun katılımcılara verildiğini anımsattı.
Çalışmalar sonucunda 503 sayfalık bir rapor ortaya çıktığını belirten Yıldırım, sonuç raporunun kısa süre sonra kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti. Bakan Yıldırım, şuraya ilk günde 6 bin olmak üzere toplamda 10 bin ziyaretçinin katıldığı bilgisini vererek, şöyle devam etti:
"Bu şura, şüphesiz sadece Türkiye'nin 2023 hedeflerini belirlemekle kalmayacak, 2035 vizyonuna da ışık tutacak. Türkiye'nin önemli bir hedefi var; Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıldönümünde dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer almak. İşte bu ana hedef etrafında bütün alanlarda hedeflerin buna göre şekillenmesi gerekir. Sağlıkta, eğitimde, ekonomide, şehirleşmede, sosyal politikalarda, ticarette, ulaşım ve iletişim de bu hedefi tutturacak projelerin şimdiden belirlenmesi ve yol haritasının çizilmesi icap ediyor. Geçmiş 10 yılda yaptığımız projeler, gerçekleştirdiğimiz hizmetler dikkate alındığında 2023'e 10 kala, yaptığımız işlerin en az iki katı kadar daha iş yapmamız gerekiyor ki 2023 Türkiye hedefini yakalayalım. Bir başka deyişle 200 milyar doların üzerinde altyapıya, ulaşıma ve iletişime yatırım yapma ihtiyacı var."
Yıldırım, son 10 yılda havayolu, demiryolu ve iletişimde yaşanan gelişmeleri anımsatarak, denizcilikte de büyük mesafe kat edildiğini söyledi. Karayollarında halka verilen sözlerin çok ötesinde hedeflere ulaşıldığını anımsatan Yıldırım, "Yolları böldük hayatları birleştirdik, yolları böldük milleti birleştirdik" dedi.
Geçen yılda Türkiye'nin erişilen ve ulaşılan bir ülke olması için çalışmalar yapıldığını kaydeden Yıldırım, gelecek yıllarda hız ve kalite hedeflediklerini anlattı.
İstanbul'un 2020 Olimpiyatları adaylığı
Yıldırım, yapılan çalışmalar, tamamlanan projeler ve İstanbul'un kat ettiği mesafe dikkate alınırsa, olimpiyatların İstanbul'un hakkı olduğunu belirterek, "İşin içine siyaset ve başka unsurlar girmezse, İstanbul 2020 Olimpiyatlarını yapmayı başaracak ve hak edecek bir şehirdir. İstanbul'un olimpiyatları kazanmasını da dört gözle bekliyoruz. İşte bu şura ve 10 yıl içerisinde ortaya konan çalışmalar, kazanmayı beklediğimiz İstanbul Olimpiyatlarının da başarıyla gerçekleştirilmesi için ayrı bir katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, Bakan Yıldırım, TBMM Başkanı Çiçek'e Piri Reis'in dünya haritasını hediye etti.
Hediye taktiminden sonrasında yemeğe sanatçı Zara şarkılarıyla eşlik etti.
virahaber.com