Bilinçsiz avlanma masaya yatırıldı

Bilinçsiz avlanma Türkiye’nin önemli su ürünleri üretim merkezlerinden Beyşehir Gölü’nde balıkçılığı bitirme noktasına getirdi.

Beyşehir Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin hazırladığı, “Gölde balık tükenmesin, Beyşehir üzülmesin” konulu balıkçıların eğitim projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Toplantıda konuşan Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, gölde balık popülasyonunun azalmasında en büyük etkenlerden birinin bilinçsiz avlanma olduğunu söyledi. Balıkçıların bilinçli avcılık konusunda gerekli eğitimlerden geçirilmesi halinde göldeki balık popülasyonunun belli bir çoğunluğa ulaşacağını düşündüklerini belirten Karşıyaka, “Göldeki balık popülasyonu daha önceki yıllarda bin tonlarla ifade edilirken, günümüzde 100-200 ton civarında oluşmakta ve bu konuda çok büyük bir kayıp var. Bakanlığımızın göldeki balık popülasyonunun gölde balıklandırma çalışmaları ile ilgili projeleri var ve bunları yaparken Antalya Kepez Su Ürünleri Enstitüsü’nden yavru balıklar getiriyor, gölde balıklandırma çalışmaları yapıyoruz. Her yıl yüz binlerle başlayıp, 700 bin-1 milyon civarında balık yavrusu atıyoruz. Biz bu çalışmayı yaparken, bir taraftan da gölde yasak dönemde ya da diğer zamanlarda bilinçsiz avcılık yaparak balığımızı azaltıyoruz. Gölde üreme döneminde, yetişkin dişi bir balık avlandığında 1 milyona yakın yumurta bırakıyor. Biz 1 milyon yumurtanın yarısının çevre şartları nedeniyle yok olduğunu düşünsek, geriye kalan 500 bin yumurta bir balıktan gölde yavru demek, çoğalma demek. Biz Kepez’den 100-200 bin balık getirdik diye sevinirken, burada milyonlarca balığı kendimiz yok ediyoruz. O yüzden bunun önlenebilmesi için balıkçılarımızın eğitimi çok büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü’nde görevli araştırmacı, ziraat yüksek mühendisi Hasan Bostan da yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin su ürünleri ve su kaynakları açısından önemli değerlere sahip olduğunu söyledi. Ülkede bin 200’ün üzerinde göl, gölet ve baraj bulunduğunu, Bakanlığa kayıtlı 135 bin 782 balıkçının olduğunu ifade eden Bostan, bunların 127 bin 810’unun denizlerde, 8 bin 972’sinin ise iç sularda faaliyet gösterdiğini anımsattı. Bostan, iç sularda üretim yapan balıkçıların bin 200’ünün Beyşehir Gölü’nde ruhsatlı olarak balıkçılık yaptığını kaydetti.

Süleyman Demirel Üniversitesi, Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Bora ise, hiçbir şeyin sonsuz olmadığını, kaynaklardan sürdürülebilir ve verimli bir şekilde yararlanmak gerektiğini ifade etti.

Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Alparslan da, konuşmasında hem tarımsal, hem bitkisel, hem de su ürünleri üretiminin sürdürülebilir olmasının en büyük dilek ve istekleri olduğunu belirtti. Üretimin sürdürülmesinde birtakım aksaklıklar olabildiğine dikkat çeken Alparslan, peyderpey bunları gidermeye çalıştıklarını söyledi.

Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük ise Beyşehir Gölü’nün kıymet ve değerinin çok iyi bilinmesi gerektiğine dikkat çekti. Beyşehir Gölü ile ilgili verilen rakamların çok acı verici ve iç kanatan bir durum olduğunu ifade eden Kaymakam Başıbüyük, “Koruma kullanma dengesini iyi sağlayarak, sürdürülebilirliği mutlaka temin etmeliyiz. Bir sazan 1 milyon, levrek 40 bin civarında yumurta bırakıyormuş. Usulüyle gerçekten avlanma olsa, bu balıkların azalması gölde mümkün değil gibi gözüküyor. Demek ki, usulsüzlük var. Bu usulsüzlüğün önüne geçmenin yolu, usulsüzlüğü yapan insanların bilinçlendirilmesidir” dedi.

Projenin tanıtım toplantısının sonunda balıkçı eğitimlerinin 5-6 Aralık 2011 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.

haber01.com

BALIKÇILIK Haberleri

Çanakkale Boğazı'nda 17 Ton Sardalya Yakalandı
Denizdeki Bolluk ve Rekabet Hamsi Fiyatını 70 Liraya Kadar Düşürdü
2024’te 200 TL Olan Hamsi 2025'te 100 TL’den Satılıyor
Hamsi Balıkçıların Rotasını İğneada’ya Çevirdi
Karadeniz'de Kefal Bereketi Yaşanıyor