Yeni bir araştırmaya göre küresel ısınma sebebiyle yakın bir gelecekte Dünya'nın dörtte biri çöle dönüşebilir.
Geçtiğimiz hafta 2020 yılından sonra Mini Buzul Çağı yaşanacağı açıklanmıştı. Şimdi de yeni bir araştırma 2050 yılı itibari ile Dünya topraklarının dörtte birinin çöl olabileceğini öngörüyor.
Küresel çağdaki ısı artışının 2 C ve üzerinde olması durumunda 2050 yılında gezegenimizin dörtte biri çöl olacak.
Dörtte bir rakamı bazıları için çok dehşet veren bir oran olmasa da bu gibi ciddi değişimler Dünyanın ekolojik sistemini felakete çevirebilir.,
Mini Buzul Çağı her an kapımızı çalabilir!
Yeni araştırma Dünya üzerindeki ısının belli seviyede artması durumunda neler olabileceğini masaya yatırdı. Buna göre 2 C'lik ısı artışı Dünya topraklarının yüzde 20 ile 30'unu çöl arazisi haline getirecek. Bu sürece kuraklaşma adı veriliyor.
Nature Climate Change'de yayınlanan araştırma kuraklık, büyük yangınlar, yükselen su seviyesi ve eriyen buzullar konularına da dikkat çekiyor.
Çin'de bulunan Southern University of Science and Technology'de görev yapan bilim insanı Dr Chang-Eui Park, kuraklaşmanın çok ciddi bir tehdit olduğunu, sürecin tarım, su kalitesi ve biyolojik çeşitliliği etkileyebileceğini, daha kurak dönemlere ve tıpkı Kaliforniya'da olduğu gibi büyük yangınlara sebep olabileceğini söylüyor.
Kuraklaşmanın etkilerinin sürekli hale gelmesi de küresel felaket zincirini domino taşı misali tetikleyecek.
Küresel ısının şu an için 1 C artmış olduğu tahmin ediliyor. Karbon gazı salınımının azaltılması durumunda bu ısı artışının 1.5 C ya da 2 C ile sınırlı kalması mümkün. Fakat ABD gibi çok gelişmiş ülkelerin küresel iklim değişikliği konusuna el atması beklenirken daha da korkunç senaryolara sebebiyet verecek kararlara imza atmaları gelecek için ciddi endişe yaratıyor.
Vira Haber