Çoğunluğunu Avrupa Birliği ülkelerinin oluşturduğu Paris Memorandumu denetim rakamlarına göre limanlarda tutulan Türk bayraklı gemi sayısı 2012'de de azaldı.
"Beyaz liste" deniz taşımacılığında hem güvenilirliği arttırıyor, hem de ticari avantaj sağlıyor.
Türk bayraklı gemiler, çoğunluğunu Avrupa Birliği ülkelerinin oluşturduğu Paris Memorandumu liman denetimlerinde 2008'de beyaz listeye girdi.
Konuyla ilgili konuşan Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, "Bir Türk gemisi limana geldiğinde hep bir soru işareti ile karşılanıyordu. Artık Türk gemileri konusunda soru işareti yok ve denetçiler tarafından denetlenmiyor. Bu büyük bir avantaj" dedi.
LİMANDA TUTULMA ORANI GERİLEDİ
Sefer sayılarını artıran Türk bayraklı gemilerin limanda tutulma oranı geriledi. 2012 yılında yapılan denetimlerde 563 gemiden sadece 27'si limanlarda tutuldu. Bu durum firmaları ek maliyetten kurtardı.
"GÜNLÜK KAYBI 100 BİN OLAR OLABİLİYORDU"
Limanda tutulmanın ekonomik maliyetiyle ilgili bilgi veren Armatör Tufan Süslüer, "Geminin günlüğü bugünlerde çok düşük ama geçmiş dönemlerde bizim 100 bin dolarlara da bağladığımız zamanlar olmuştu. Düşünün 1 günlük kayıp 100 bin dolardı. Bu nedenle beyaz bayrak ve gemilerin bu şekilde problemsiz dolanması her yönden armatörü rahatlatan bir konu" diye konuştu.
"ULAŞMAK KOLAY OLMADI, DEVAM ETTİRMEK DE KOLAY DEĞİL"
Firmalar ve sektör kuruluşları, Türkiye'nin beyaz listedeki yerini koruması için yoğun çaba harcıyor.
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, "Buna erişmek kolay olmadı ama bunu devam ettirmek de kolay diyemeyeceğim. Hep tetikte olmamız lazım hep dikkat etmemiz lazım. Çünkü Türk bayrağını lekelemeye kimsenin hakkı yok" şeklinde konuşurken Armatör Tufan Süslüer, "Ne olursa olsun Türk bayrağını biz dünya denizlerinde dolaştırmakla mükellefiz. Türk bayrağını dalgalandırmaya devam edeceğiz" dedi.
virahaber.com / bursadabugun.com