Antartika’ya giden ilk Türk yelkenlisi olan Uzaklar II’nin kaptanı Osman Atasoy’un önerisi üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın başlattığı çalışmalar için çalışma grubu oluşturuluyor. Türkiye adına bilimsel araştırmalar yapmak için kurulması planlanan üste TÜBİTAK’tan ve çeşitli üniversitelerden bilim adamlarının görevlendirilmesi planlanıyor.
Güney Okyanusu’nun ortasında yer alan ve üzerinde insanların yerleşim kurmasına izin vermeyecek kadar buzul örtüsüyle kaplı olan Antartika’da Türk bayrağının dalgalanması için çalışmalar başladı. 1 Aralık 1959 tarihinde Washington'da imzalanan ve Antartika kıtasının silahlandırılmasını önlemeyi amaçlayan antlaşma çerçevesinde beyaz kıtaya askeri üs yapılamıyor. İnsan yaşamadığı için çevresinde nükleer deneme yapılmasının önüne geçmek için imzalanan antlaşma Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 48 ülke tarafından onaylanarak 1961’de yürürlüğe girmişti. Fakat, İngiltere, Yeni Zelanda, Fransa, Avustralya, Norveç, Şili, Arjantin ve ABD antlaşmadan önce üslerini kurarak bayraklarını dalgalandırma hakkına sahip olurken topraklarını belirlemişti. Bu 7 ülke toprak sahibi olduğunu iddia ederken ABD’de kalıcı iki üs kurarak kıtada varlığını gösterdi. Ardından, Hindistan, Brezilya, İtalya, Malezya’nın da aralarında bulunduğu 27 ülke de bilimsel araştırma yapan üs kurdu. Zengin maden yatakları(titanyum, uranyum, kurşun, çinko, hidrokarbon gibi) olduğu kesinleşen kıtada bazı ülkelerde bilimsel araştırmalarını yapmak için bayraklarını dalgalandırabiliyor.
El değmemiş maden yatakları ve sınırsız su rezervi
Son yıllarda el değmemiş maden kaynakları kadar sınırsız su rezervi ile daha çok dikkat toplayan Antartika’da Türk bayrağını dalgalandırmak için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı harekete geçti. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da yapılan Denizcilik Şurası’nda konuşan Bakan Binali Yıldırım, 4 yılda 22 bin deniz mili yapan ve Horn Burnu’nu geçtikten sonra Antartika’ya ulaşan ilk Türk yelkenlisi Uzaklar II’nin kaptanı Osman Atasoy’un fotoğraflı sunumunun ardından Türk üssünün kurulması için çalışmalara başladığı haberini verdi.
2 yıl içinde üs kurulabilir
Dünyada ki tüm kara parçalarının %10’u kadar büyük yüzölçümüyle dikkat çeken Antartika’ya ulaşan ilk denizci Osman Atasoy ise çalışmaların 2 yıl içinde tamamlanacağını belirtti. Atasoy, Bakan Yıldırım’ın Antartika’da Türk üssünün kurulması için bir bilim heyetinin oluşturulmasını istediğini vurguladı. Atasoy, heyetinin içinde çeşitli üniversitelerden farklı bilim dallarını temsil eden akademisyenlerin ve TÜBİTAK’ın yer alacağını söyledi. Atasoy, ilk olarak kıtanın canlı yapısının belirlenmesi için İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Bayram Öztürk, hukuksal durumu içinde Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kemal Başlar’ın bilim kuruluna alındığını ekledi. Atasoy, “İnsanoğlunun ulaşması en zor kıta olan Antartika’da Türk bayrağının dalgalanmasını çok isteriz. Çünkü büyük ülkelerin bayrakları dalgalanıyor ve Türkiye’de büyük bir ülke. Hak sahibi olduğunu iddia eden 27 ülke var. Türkiye’nin bu kadar değerli topraklarda yer almaması üzücü. Ülkemizin varlığını Antartika’da göstermek çok önemli. Zengin maden yatakları tüm ülkelerin dikkatini çekiyor. 1,5 ay kaldığımız Antartika’da Pakistan’ın bile üssü bulunurken Türkiye’nin bayrağının dalgalanmaması bizi düşündürmüştü. Her kıtada varlık gösteren Türkiye’nin artık Antartika’da da üssünün bulunması gerektiğinin farkına varıldı” diye konuştu.
GÖKHAN KARAKAŞ Milliyet
virahaber.com