Kuzey Ormanları Savunması'na bağlı bir grup, 29 Ocak Pazar günü, "Dekovil ‘Nostaljik Hat’ değil, talan projesidir. Belgrad Ormanı'ndan elinizi çekin" yazılı pankart açarak basın açıklaması yaptı. Grup üyeleri açıklamanın ardından ormanda yürüyüşe çıktı.
"Belgrad Ormanı en vurucu darbesini alıyor"
Kuzey Ormanları Savunması adına açıklama yapan Elif Köklü "Megakent İstanbul’un Avrupa yakasındaki tek ormanı Belgrad Ormanı en vurucu darbesini alıyor" diyerek şu ifadeleri kullandı: "Haliç’ten başlayarak Cendere deresi boyunca ilerleyerek Kemerburgaz’a kadar uzanacak, buradan da ormana hançer gibi saplanacak bir dekovil tren hattının, Kemerburgaz’a kadar olan alanı rant cenneti haline getirilmesine ve Kuzey Ormanları'nın tertemiz nefesini şehre ulaştıran en büyük soluk borusunun ve yaşam kaynağı olan suyun depolandığı su havzalarının inşaat sermayesi tarafından yok edilmesine izin verilemez. Belgrad Ormanı'nın doğal bütünlüğünün korunması gereken son parçasını da ikiye bölecek ve binlerce ağacı katledecek "Dekovil Hattı" demiryolu projesi, her ne kadar nostaljik turistik amaçlı denilse de Belgrad Ormanı için son çılgın projelerden biridir."
Ormandaki ağaçlar neden işaretli?
Proje hakkında bilgilendirme yapılmadığını belirten Köklü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) daha önce İBB Meclisi ve TBMM'den iletilen şu soruları yöneltti: "1 Şubat’ta ihaleye çıkması beklenen Dekovil projesinin Belgrad Ormanı içindeki 6,5 km'lik hattı üzerinden gizliden hazırlıklara mı başlandı. Hangi projeye göre ihale yapılıyor. Belgrad Ormanı içindeki hat üzerinde ağaçlar neden işaretli, ormandaki alandaki hattı sınırlar gibi çevreleyen tel örgüler neden var, neden proje hakkında bilgi alamıyoruz" şeklindeki sorularını yöneltti.
Basın açıklamasının ardından yürüyüş yaptılar
Grup, basın açıklamasının ardından ormanda yürüyüş yaptı. Basın açıklaması ve yürüyüş sırasında güvenlik güçleri önlem aldı. Ormanda bir adet TOMA da hazır bulundu. Yürüyüşe katılan Selma Kambur isimli vatandaş "Ormanı ranta, talana açacağını, Belgrad Ormanları'nın bütünlüğünü bozacağını düşündüğümüz projeye karşı buradayız. Yapılmasını istemiyoruz" dedi. Dağcılık yaptığını ve doğa ile iç içe olduğunu anlatan Cafer Sungur ise "Belgrad Ormanı gibi bir orman çoğu şehirde yok, bu ormanı korumak gerekiyor. Bundan 5-6 sene önce bu ormanda domuzlar vardı, bülbüller vardı. Adeta bizlerle konuşacak kadar yakındılar bizlerle, ama şimdi yoklar" dedi.