Bayrak: Klaslama sorunu çözülmeli

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan Başaran Bayrak, klas sorunun mutlaka çözülmesi gerektiğini söyledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan Başaran Bayrak, klas sorunun mutlaka çözülmesi gerektiğini söyledi.

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, Gemi İnşa Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasından mutluluk duyduğunu fakat kendi fikirlerini almak üzere verilen sürenin yetersiz olduğunu belirtti.

Yönetmelikte bir çok maddenin değişmesi gerektiğini özellikle klas konusunun tekrardan yapılandırılmasını bu yüzden mağduriyet yaşadıklarını söyleyen Başaran Bayrak sözlerine şu şekilde devam etti;

"Klass mecburiyeti var gemilerde. 20 metrenin üzerindeydi şimdi 15’metreye düştü. Bizim yabancı bir ülkeye yapmış olduğumuz gemi klaslı değil. Klas istemiyorlar ama biz bunu klaslamak zorundayız. Sicile kayıt ettiğimiz zaman klas istiyor yönetmelik, bizde kaydedemiyoruz dolayısıylada gemi üstünde herhangi bir teminat gösteremiyoruz ve kredi kullanamıyoruz. Bu açmaz böyle devam ediyor. Bunun dışında mutlaka çözüm getirilmesi gereken çok konular var, yabancı ülkelere gemi yapıyoruz, projeleri bu ülkeler veriyor. Kendileriyle gizlilik sözleşmesi imzalıyoruz ama yönetmelik birçok projeyi bizden istiyorlar buda çelişki yaratıyor. Bunun dışında yönetmelik gereği geminin inşa sırasında denetlenmesi gerekiyor. Tersanecilik ruhsatımız var, tersane işletme izin belgesi alıyoruz, klasla çalışıyoruz yetmiyor birde gemi inşa sırasında denetlenmemiz gerekiyor. Eğer yönetmeliğe aykırı hareket edersek çok ciddi paralarla başkanımız takip ediyor zaten 20.000-25.000 Tl ceza. Bunun dışında su araçlarına klaslanma mecburiyeti getirildi.Bu çok komplike bir konu, offshore faaliyetleri arttıkça çok çeşitli su araçları yapılacaktır.Örneğin bir petrol platformunu bir tersane yapmaya karar verse bu nasıl klaslanıcak, kim tarafından klaslanıcak? Veya böyle bir klaslama sistemi var mı Türkiye’de ki klas kuruluşlarında veya yurtdışındaki klaslama kuruluşlarında, buda bir açmaz yaratacak. Bunları Murat Başkan’nın müdahil olması ve düzenlenmesi işlevsel hale getirilmesi çok önemli. Diğer arz etmek istediğim konu bizim kasım ayı sonu itibariyle ihracatımız 1 milyar 69 milyon dolar olarak gerçekleştir.Biz bunu incelediğimzde yat ve yat ürünleri gezi tekneleri 300 milyon doların altında yani yat çok düşük performansta çalışıyor. Yatçıların bize yapmış oldukları ihracatlarda tabi yatlar dış piyasaya yönelik çalışmıyor, iç pazara yönelikte üretim yapıyorlar. Son zamanlarda iç pazara yönelik üretim yapamıyor. Tüm müşterilerini kaybetti. Yabancı bayraklara yönelik bir araştırma yaptık Türklerin siciline 2 binin altında kayıtlı gezi teknesi ve 10 binin üzerinde marinalarda bulunan tekne olduğuna göre bunların %20’si hakiki yabancıysa kalan kısım Türk sahipli yabancı yatlar. Türk sahipli yabancı yatların tercih edilmesi elbette kolaylık açısından, belki bir çoğumuz bunu tercih ediyoruz. Çünkü halen yerli bayraklı tekne pahalı. Bu gün siz harçları bir gün geciktirirseniz %150 ceza ödersiniz. Boğazdan geçerken Türk bayraklıysanız Sahil güvenlik birçok kez kontrol eder ama farklı bayraklıysanız kimse sizi kontrol etmez. Dolayısıyla yabancı bayrak hala çok kolay. Bunun için yerli üretici yabancı bayraklı yatları tercih ediyor. Hatta son zamanlarda yat çöplüğü oldu bizim kıyılarımız. Bir sürü hurda tekneler yurtdışımdam getirildi. Bu bağlamda yerli üreticimiz rekabet edemiyor. Bu konuda düzenleme yapılması gerektiği düşüncesindeyim." dedi.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Mavi Vatan-2025 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü Nefes Kesti
Yalova'da Yasa Dışı Midye Avcılığı Yapan 7 Kişiye 653 Bin Lira Ceza
Dalga Nedeniyle Denize Düşen Balıkçıyı Kurtarma Operasyonu Kamerada
Mersin'de Deniz ve Kumsal Satışa Çıkarıldı
Beykoz Halkı Anadolu Kavağı Deniz Dolmuş Seferlerinden Rahatsız