Batık Limanlar turistik güzergâh oluyor

Batık Limanlar turistik güzergâh oluyorİstanbul'da Marmaray kazılarında meydana çıkan Theodosius Limanı turistik güzergah olacak. Ege'den Karadeniz'e yer alan Ortaçağ limanlarının tamamı Olkas adı verilen projeyle birleşecek.

Ege’den Karadeniz’e Ortaçağ limanları, ‘Olkas’ adı verilen projeyle tek güzergâhta gezilebilecek. Marmaray kapsamında yapılan Yenikapı kazılarında gün yüzüne çıkan Theodosius Limanı ise İstanbul ayağında yer alacak. Çalışmaları yürüten Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, “Hem bir tarihî rota belirlenmiş oldu hem de turizme katkı sunuluyor.” diyor.

İstanbul’un tarihini 8 bin 500 yıl öncesine götüren Yenikapı kazıları tamamlanmak üzere. Kazılarda gün yüzüne çıkarılan tarihi liman ise bir turizm rotası haline geliyor. Ege’den Karadeniz’e Ortaçağ limanları tek bir güzergâh ile gezilebilecek. “Olkas” adı verilen proje ile Ortaçağ’a damgasını vuran liman ve şehirlerin kültürel mirasları tanıtılacak. Projenin İstanbul ayağında ise Yenikapı’daki arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkan Theodosius Limanı yer alıyor. Projenin çalışmalarını yürüten İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, “Hem bir tarihi rota belirlenmiş oldu hem de turizme katkı sunuluyor.” diyor. Kocabaş, “Yıllarca sahada yaptığımız kazı çalışmalarını, incelediğimiz gemiler hakkındaki bilgileri bir internet sitesinde topluyoruz. Sergiler, sempozyumlar ve çocuklara yönelik oyunlar yapılarak buradaki kültür mirası anlatılacak.” diye konuşuyor.

2004’te başlayan kazılarda 47 bin sergilenebilir eserin yanı sıra binlerce yıl öncesine ait insan ayak izleri de bulunmuştu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalarda geçtiğimiz günlerde ulaşılan son gemi ile 37 batık gemiye ulaşıldı. Hemen her yüzyıla ait gemilerin birçoğu yüküyle birlikte bulunmuştu. Gemilerden 27 tanesini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü inceliyor. Üç boyutlu çizimlerin yanı sıra gemilerin replikaları da çıkarılıyor. Bugüne kadar birçok bilimsel çalışmaya da konu olan batık gemiler, şimdi de turizm rotasına girdi. Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Gürcistan’ın yer aldığı proje tamamlandığında Karadeniz’in tarihi liman kentleri tek bir rotada gezilebilecek. Proje hakkında bilgi veren Kocabaş, “Biz bu rotayı tamamen bitirdiğimizde tur düzenlemek isteyen herkes internet sitesinden hem kültürel mirası görecek hem de nerede kalacağına kadar her şey belli olacak.” ifadelerini kullanıyor. Bölgede belirlenen 45 Ortaçağ limanına ilişkin tarihi bilgi ve belgeler proje web sitesinde yer alan online veri tabanında toplanacak. Bu süre boyunca araştırmalar yapılacak ve sonuçlar Selanik’te düzenlenecek uluslararası bir sempozyumda açıklanacak. Özellikle yerel yönetimler ve turizm sektöründeki kuruluşların bilgilendirilerek işbirliği ağına katılmasının bölgede yer alan liman kentleri arasında bir kültür turizmi rotası oluşturulmasına katkı sağlaması bekleniyor. Proje faaliyetleri, kültür turizminin bölge ekonomisine olan katma değerinin artırılması ve kültür mirasının korunması bilincinin geliştirilmesine imkân sağlayacak.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Alanya'da Lüks Yat Alev Alev Yandı
AKOM Uyardı: “İstanbul’da Yeni Haftada Yağışlı Hava Etkili Olacak”
Begüm Doğulu: “Mevcut Yatlar Zamanla Hizmet Dışı Kalabilir”
KOSDER, Üyeleriyle Kahvaltılı Sohbet Toplantısında Buluştu
Mavi Vatan-2025 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü Nefes Kesti