Selin Yeleser / İMEAK DTO Dış İlişkiler
Bölge; Barselona, Marsilya, Napoli ve Tunus gibi ekonomik merkezlere ilaveten, Balearik Adaları, Sicilya ve Korsika gibi turistik yerleri de kapsıyor.
Ortak Araştırma Merkezi'nden (Joint Research Centre) bilim insanlarının hazırladığı güncel bir rapora göre; denizler biyoçeşitliliğini son 50 yılda % 50 oranında kaybetti. Biyoçeşitlilikteki söz konusu azalmaya ilaveten, Güneyden ve Kuzeyden gelen göçlerdeki artışın neden olduğu güvenlik ve emniyet kaygıları da bulunmaktadır.
Anılan girişim, deniz emniyeti ve güvenliğinin artırılması, sürdürülebilir mavi büyümenin ve istihdamın teşvik edilmesi, ekosistemin ve biyoçeşitliliğin korunması konularında AB ve komşu ülkelerin birlikte çalışmalarına olanak verecektir. Girişim, bölgenin söz konusu ortak çıkarları için birlikte çalışmaya hazır ve istekli olan on Batı Akdeniz ülkesi arasında yıllardır sürmekte olan diyaloğun bir neticesidir. Bu ülkelerden beşi AB üyesi olan Fransa, İtalya, Portekiz, İspanya ve Malta'dır; diğer beşi ise Cezayir, Libya, Moritanya, Fas ve Tunus'tur.
Girişim, yukarıda belirtilen ülkeler arasındaki iş birliğini güçlendirerek aşağıdaki üç hedefe ulaşmayı amaçlıyor: Daha emniyetli ve daha güvenli denizalanı, Daha canlı ve esnek bir mavi ekonomi, Denizlerin daha iyi yönetimi. Her hedef için öncelikler ve hedefe yönelik eylemler belirtilmiştir. Buna göre, daha emniyetli ve güvenli denizalanı için öncelikler, ulusal sahil güvenlikler arasında işbirliğini ve kazalara ve petrol döküntülerine müdahaleleri kapsıyor.
Hedefe yönelik özel eylemler ise, trafik gözlemleme altyapısının geliştirilmesine, veri paylaşımına ve kapasite oluşturulmasına odaklanacaktır. Daha canlı ve esnek mavi ekonomi hedefi için öncelikler; yeni veri tedarikini, biyoteknolojiyi ve kıyı turizmini kapsıyor. Denizlerin daha iyi yönetilmesi hedefi için ise; alan planlamasına, deniz bilgisine, doğal ortamın korunmasına ve sürdürülebilir balıkçılığa öncelik verilecektir.
Kaynak: Avrupa Komisyonu