Başaran Bayrak: ÖTV sorunu büyük engel

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği, yeni Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye bir rapor sunarak, dünyadaki lüks yat pazarıyla rekabet edebilmek için lüks tamamlayıcı ürünlerdeki ÖTV sorununun çözülmesini istedi.

Gemi ihracatçıları lüks yat satışı için ÖTV indirimi talep etti. Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği, yeni Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye bir rapor sunarak, dünyadaki lüks yat pazarıyla rekabet edebilmek için lüks tamamlayıcı ürünlerdeki ÖTV sorununun çözülmesini istedi. Birlik Başkanı Başaran Bayrak, "Müşteri lüks yatına Türkiye'de üretilmeyen altın kaplama küvet ya da özel bir mutfak ürünü istiyor. Bu ürünlerin ithalatı vergiden muaf tutulmalı" dedi.

MÜŞTERİLERİ KAPTIRDIK

Bir önceki yılı ihracat düşüşü ile kapatan gemi ve yat sektörü, 2013'te ise sanayi alanında yüzde 43.5'lik artış ile ihracatını en fazla artıran sektör oldu. 2012'de yüzde 39'luk daralma ile 810 milyon dolarlık ihracat yapan sektör, bu miktarı 1 milyar 142 milyon dolara çıkardı. Özellikle lüks yat ihracatında dünyada öne çıkmak isteyen Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'ye, sorunlarına yönelik bir rapor sundu.

Raporda, AB'deki pazar daralmasının, Türk gemi ihracatını ciddi oranda etkilediği belirtilerek, potansiyel müşterilerin de Uzakdoğu ülkelerine kaptırıldığı açıklandı. 2008'de yakalanan 2.6 milyar dolarlık ihracatı yakalamanın da pek mümkün olmadığı ifade edildi. Raporda, gemi sektöründe 2014 hedefinin 1.5 milyar dolar, yatta ise 650 milyon dolar olduğu belirtildi. Yat ihracatının, gemi ihracatına göre oldukça düşük kaldığı da belirtilerek, 2013'te sadece 217 bin dolarlık ihracat yapıldığına işaret edildi.

‘Pazarda tutunmak için’

Raporda, lüks tamamlayıcı ürünlerde ÖTV sorunu yaşandığı belirtilerek, "İhraç edilecek gemi ve yatların lüks bir şekilde donatımı ile ilgili lüks tamamlayıcı ürünler ÖTV'ye tabi. Ürün ihraç edileceğine göre lüks tamamlayıcıların da vergiden muaf tutulması gerekir" denildi. Başaran dünya yat pazarında tutunmak ve rekabetçi fiyat verebilmek için verginin inmesi gerektiğini kaydederken, "Biz bu ithalatı, ihracat için yapıyoruz. Müşteriler, Türkiye'de olmayan bir ürünün yatına takılmasını istiyor. Özel müzik seti istiyor, altın kaplama küvet istiyor. İç donanımını ithal tercih ediyor" dedi.

Habertürk

Gemi & Yat İnşa Haberleri

Veventures Bir Yılda İkinci Konteyner Gemisini Filoya Ekledi
Pearl Naval Filosunu Genişletme Kararı Aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yalova’da TCG Derya’nın Teslim Törenine Katılacak
Antalya Serbest Bölge, 24 Yılda 694 Lüks Yatı Suya İndirdi
Tersan Tersanesi Yeni Zelandalı Aurora Fisheries İle Kontrat İmzaladı