CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun TPAO ile ilgili verdiği soru önergesine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gelen yanıt, Barbaros Hayreddin Paşa sismik arama gemisinin maliyetinin 130 milyon dolar değil, 213 milyon dolar olduğunu ortaya koydu.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun TPAO ile ilgili verdiği soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gelen yanıtta, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nda (TPAO) Barbaros Hayreddin Paşa isimli bir adet sismik arama gemisi bulunduğu belirtildi. TPAO'ya ait Barbaros Hayreddin Paşa sismik arama gemisinin, Polarcus DMCC firmasından 31 Aralık 2012 tarihinde satın alındığı, taraflarca imza altına alınan gemi satış sözleşmesinin ilgili maddeleri doğrultusunda gemi için 130 milyon ABD doları ve mobilizasyon için ise 3 milyon 500 bin ABD doları ödendiği aktarıldı. Bahse konu gemi, Karadeniz deniz alanlarında iki boyutlu (2B) sismik veri toplama çalışmasına 23 Nisan 2013 tarihinde başladığı anımsatılan yanıtta "İlk projesi olan Karadeniz/Tuna-2B programını yaklaşık 9 bin kilometrelik iki boyutlu sismik veri toplayarak 19 Temmuz 2013 tarihinde tamamlamıştır. Gemi, bir sonraki projeye geçiş yapmak üzere limanda gerekli lojistik ikmal ve teknik destek çalışmalarını yapmaktadır" denildi.
Bakanlıktan gelen yanıtta TPAO'da 2012 ve 2013 yıllarına ilişkin sismik arama yapmak üzere kiralanan bir gemi bulunmadığı bilgisi verilirken, "2012 yılında kazılan Istranca-1 kuyusu için GSP firmasından Jüpiter adlı jack-up tipi sondaj platformu günlük 96,500 euroya kiralanmıştır. 2013 yılı sonunda kazılması planlanan Gülcihan-2 kuyusu için yine GSP firmasından Jüpiter adlı platform upgrade edilmiş olarak günlük 155 dolara kiralanacaktır. Kontrat hazırlıkları devam ettirilmektedir" ifadelerine yer verildi.
-YAPILAN ÖDEME DAHA FAZLA-
Bakanlığın verdiği yanıtta TPAO sismik gemi alımı öncesinde, gerek geminin işletilmesi ve gerekse gemide teknik anlamda sismik verinin toplanması ile işlenmesi iş ve işlemlerinin üç yıl süre ile bir arada yapılabilmesi yönünde ihale dokümanları oluşturulduğu ve bahse konu ihtiyaçların bu bağlamda tedarik edildiği anlatıldı.
Yanıtta ayrıca TPAO tarafından geminin satın alınması esnasında ihaleyi alan Polarcus DMCC firması arasında imza altına alınan üç ayrı sözleşmeye göre gemi satın alınması bedeli olan 130 milyon dolar ve gemi mobilizasyon bedeli olan 3 milyon 500 bin doların gemi devir sonrasında ödendiği belirtildi.
Gemi satın alınması ve gemi mobilizasyon bedelleri hariç olmak koşulu ile diğer sözleşme bedellerinin üç yıl içerisinde (2013-2014-2015) aylık bazda ödeneceği açıklanan yanıta göre, gemi işletmeciliği hizmet alımı bedeli 2013 yılı için 4 milyon 950 bin dolar, 2014 yılı için 7 milyon 150 bin dolar ve 2015 yılı için de 7 milyon 700 bin dolar olmak üzere toplam 19 milyon 800 bin dolar tutarında.
Gemi sismik veri toplama hizmet alımı bedeli ise 2013 yılı için 13 milyon 899 bin 99 dolar, 2014 yılı için 2 milyon 900 bin 8 dolar ve 2015 yılı için de 23 milyon 900 bin 8 dolar tutarında.
-PETROL-DOĞALGAZ REZERVİ TESPİT EDİLDİ Mİ?-
Tanrıkulu'nun "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı TPAO bünyesinde faaliyette bulunan sismik araştırma gemileri tarafından yapılan araştırmalarda ülkemiz sularında petrol-doğalgaz rezervi tespit edilmiş midir?" sorusuna ise Enerji Bakanlığı'ndan şu yanıt verildi:
"Ege-Toroslar-Akdeniz Bölgesinde, ülkemiz sularında petrol-doğalgaz rezervi tespit edilmemiştir. TPAO tarafından Karadeniz'de Akçakoca-Ereğli arasında kalan, 12 mil içinde kalan deniz alanında, deniz sismiği ve sonrasında belirlenen yapıları test etmek üzere yapılan sondajlarda önce doğal gaz keşfi gerçekleştirilmiş, ardından da 1.5-2 Milyar m3'lük doğal gaz rezervinin varlığı belirlenmiştir. Üretim faaliyetleri halen devam etmektedir. Karadeniz'in derin alanlarında ise yapılan sismik araştırmalar sonucunda belirlenen lokasyonlarda açılan kuyularda henüz bir keşif yapılmamıştır. Bu nedenle kesinleşmiş bir rezerv söz konusu değildir. Kesin rezerv rakamlarının verilmesi için açılan kuyularda keşif yapılması gerekmektedir."
-10 TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞI ÇALIŞIYOR-
Bakanlığın yanıtında ayrıca Barbaros Hayreddin Paşa sismik arama gemisinin millileştirilmesi ve Türk bayrağı çekilebilmesi için ilgili yasalar gereğince; birinci kaptan başta olmak üzere ve diğer personelin yüzde 51'ine denk gelen kısmının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerektiğine dikkat çekilerek, gemide 10 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile TPAO'nun sondaj operasyonunu yürüttüğü sondaj platformlarında mühendis seviyesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının çalıştığı bildirildi.
virahaber.com