Aydın'da atık karasularını Çine Çayı'na bıraktığı ve binlerce balığın telef olmasına sebep olduğu tespit edilen 3 zeytinyağı tesisine 40 bin 600'er lira ceza kesildiği bildirildi. Aydın Valisi Vali Erol Ayyıldız, insan sağlığının her şeyden önemli olduğunu belirterek "İnsanların beslendiği çevreyi, soluduğu havayı ve içtiği suyu kirletenlere hak ettikleri cezaları tereddütsüz uyguluyoruz" dedi.
Ciddi tedbirler geliyor
Aydın'da zeytin işletmelerinden bırakılan karasu ile zehirlenen Çine Çayı'nda yine binlerce balık telef olmuştu. Zehirlenen binlerce balığı toplayıp yiyen veya satan yöre halkı, yetkililerin uyarısıyla sağlık kuruluşlarına koştu. Çevre faciasını okurlarına duyuran Yeni Asır'ın haberi üzerine Aydın Valisi Erol Ayyıldız'ın talimatıyla soruşturma başlatıldı. Vali Ayyıldız, konunun araştırılması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı İl Müdürlüğü'ne talimat verdi. Zeytinyağı işletmelerinde incelemelerini tamamlayan Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri Çine Çayı ile Akçay güzergahındaki 3 zeytin fabrikasının atık karasularını suya bıraktığını tespit etti. İşletmeler hakkında tutanak hazırlayan yetkililer işletme sahiplerine 40 bin 600'er TL ceza kesti. Ayrıca Çevre Mevzuatı'na aykırılık nedeniyle 3 zeytin fabrikasının sahipleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, Çine Çayı'nda su ve balık numuneleri alarak incelenmesi için laboratuvara gönderdi.
Önümüzdeki hafta gelecek laboratuvar sonuçlarına göre Çine Çayı etrafındaki zeytin fabrikalarına yönelik ciddi tedbirlerin alınacağı öğrenildi. Halk Sağlığı İl Müdürlüğü yetkilileri ise ölü balıkların insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırıyor.
Yeni Asır'ın haberini okuyunca konunun araştırılması için 3 müdürlüğüne talimat verdiğini söyleyen Vali Ayyıldız, "Ortaya çıkan manzara hiç hoş değil. Maalesef benzer görüntüler son birkaç yıldır yaşanıyor. Buna kökten bir çözüm bulacağız. 2014 yılında zeytin karasuyu sorunun çözümü yolunda önemli adımlar atacağız" diye konuştu.
Projeler hazırlanıyor
Zeytin karasuyu ile ilgili proje çalışmalarının olduğunu dile getiren Ayyıldız, "Ceza kesmek çözüm değil. Sorunu kökten çözmek gerekiyor. Bu nedenle, 3 fazlı ve 2 fazlı zeytin karasu arıtma tesisleriyle ilgili projeler hazırlıyoruz. Güney Ege Kalkınma Ajansı'ndan arıtma tesisleri ve buharlaştırma havuzlarının yapılabilmesi için ödenek ayrılacak. Zeytin fabrikaları tek bir noktada toplanıp atık karasular birlikte aratılabilir. Karasu kurutularak meyve bahçelerinde gübre olarak da kullanılabilir" dedi.
Vali Ayyıldız, hazırlayacakları projelerle bu sorunu kökten çözmeyi amaçladıklarını tekrarlarken, "Çözüm yolunda atılan adımlara uymayan işletmeler olursa onlara ağır cezalar bekliyor. Gerekirse bu işletmelerin ruhsatlarını iptal ederiz. Her şey insan içindir. İnsanın beslendiği çevreyi, soluduğu havayı, içtiği suyu kirletilmesine asla izin vermeyiz" diye konuştu.
Balık satışı yasaklanabilir
Çine Çayı'ndan toplanan balıkların da izini sürdüklerini aktaran Vali Ayyıldız, "Halk Sağlığı İl müdürlüğü yetkililerimiz ölü balıkları toplayan kişileri tespit etti. Bunlar aynı zamanda suç işlemiş durumda. Kimse toplum sağlığı ile oynayamaz. Sağlık açısından olumsuz bir durum olması halinde kentimizde balık satışları yasaklanabilir. Ancak şu an için böyle bir durum yok" dedi.
virahaber.com