Balıklar için göç asansörü yapılacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gövde yüksekliği 30 metreden yüksek olan barajlara, balıkların göçüne imkan verecek ‘asansör’ yapılması için çalışma başlattı.

‘Su Ürünleri Kanun Tasarısı Taslağı’nda dikkat çeken maddeler var. ‘Su Ürünleri Kanun Tasarısı Taslağı’na göre 30 metreden yüksek olan barajlarda balıkların göçüne imkân verecek asansör yapılacak. Tasarıda yer alan diğer bir maddeye göre su ürünlerinin göçüne engel olanlara beş bin Türk Lirası idari para cezası verilecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gövde yüksekliği 30 metreden yüksek olan barajlara, balıkların göçüne imkan verecek ‘asansör’ yapılması için çalışma başlattı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Su Ürünleri Kanun Tasarısı Taslağı’nda özellikle balıkları ilgilendiren ilginç maddelere yer verildi. Bakanlığın taslak çalışması şöyle:

ENGEL YAPIMINA YASAK

*Bakanlıktan izin alınmadan akarsularda su ürünlerinin üreme ve beslenme göçüne engel olacak ağlar kurulması, bent, çit ve benzeri engeller yapılması yasaklanacak.

*Üzerinde baraj veya regülatör kurulmuş veya kurulacak olan akarsularda üreme veya beslenme göçü yapan su ürünleri türlerinin bulunup bulunmadığı yönünde Bakanlıkça gerekli inceleme yapılacak. Göç eden türler varsa bu türlerin göçüne imkan verecek nitelikte balık geçidi yaptırılacak.

Ancak gövde yüksekliği 30 metreden yüksek olan baraj veya regülatörlerde, Bakanlıkça balık geçidi yapmanın fonksiyonel olmayacağının değerlendirildiği durumlarda, balıkların göçüne imkan verecek asansör, tanklarla taşıma veya yapay ortamda üretilip kaynağa bırakılması dahil gerekli tedbirler müteşebbisten istenecek.

ŞOK YÖNTEMİ YASAKLANIYOR

*Her türlü patlayıcı, zehirleyici, uyuşturucu maddeler ve sönmemiş kireç, avlanılan büyük balıkların sudan çıkarılmasında kullanımı hariç, elektrik şoku yöntemi ile avcılık, bakanlıkça belirlenen güç miktarından fazla ışık kaynağının aydınlatma avcılıkta kullanılamayacak.

*Araştırma amacıyla yapılacak bilimsel çalışmalarda, Bakanlıktan izin alınması şartı ile yasak olan av araç ve gereçleri ile maddeleri kullanılabilecek.

*Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında trol ile avcılık yapılamayacak.

Göçü engelleyene 5 bin lira para cezası

Bakanlıktan izin alınmadan ağ, bent, çit ve benzeri engeller kurarak, su ürünlerinin göçüne engel olanlara beş bin Türk Lirası idari para cezası verilecek. Kurulan engeller masrafları ilgililerine ait olmak üzere kaldırtılacak. Türlerin boy veya ağırlık ölçüleri ile ilgili bakanlıkça getirilen düzenlemelere aykırı olarak ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yapanlara iki bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak.

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Kırklareli’nde İstavrit ve Çinekop Bolluğu
Elazığ'da Amatör Balıkçı 21 Kiloluk Sazan Yakaladı
Türkeli'de Hamsi Avcılığı Denetimleri Sıklaştı
Havalar Soğuyunca Balığa Talep Arttı
Kırklareli'nde Yakalanan Nesli Tehlikedeki Mersin Balığı Denize Bırakıldı