Balıklar eDNA projesiyle kontrol altına alınacak

Ankara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümünün yürüttüğü eDNA Projesi ile deniz, göl veya akarsulardaki canlılar tespit edilebilecek, istilacı balık türlerine karşı erken aşamada önlem alınabilecek.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Evrimsel Genetik Laboratuvarı Direktörü Emre Keskin, Avrupa'da iki referans eDNA laboratuvarının bulunduğunu, bunlardan birinin Fransa'da ikincisinin de Türkiye'de faaliyet gösterdiğini belirtti. Keskin, laboratuvarlarında yürütülmekte olan ulusal ve uluslararası 14 proje bulunduğunu ve eDNA projesinin İngiliz Kraliyet Akademisinden ödül aldığını ifade etti.

Kurdukları Evrimsel Genetik Laboratuvarında, Türkiye'ye özel bir eDNA kiti üretileceğini, böylece bu alanda yurt dışına bağımlılığın sona ereceğini anlatan Keskin, "eDNA kitini tamamladığımızda Avrupa'da ilk ve tek olacağız" dedi. Bu kapsamda Türkiye'de istilacı balık türlerini, web tabanlı izleme projesiyle belirleyeceklerini ifade eden Keskin, "İnternet yoluyla nerede, hangi gölde ne zaman hangi istilacı balık görüldü, bu bilgileri gerçek zamanlı harita üzerinden görüntüleriyle sunabilme imkanımız olacak" değerlendirmesinde bulundu.

İstilacı balık türleri ile mücadele konusunda İngiltere'de yoğun çabalar verildiğine işaret eden Keskin, "O yüzden bu proje çok ilgilerini çekti. Bizimle bu konuda işbirliği talebinde bulundular. Şu an TÜBİTAK tarafından desteklenen Newton Fund - Katip Çelebi İkili İşbirliği Projeleri kapsamında İngiltere'de iki üniversite ve üç kamu kurumuyla ortak proje başlatmayı amaçlıyoruz, şu an değerlendirme aşamasında" diye konuştu.

Keskin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi gibi üniversitelerle de işbirliği halinde olduklarını ifade ederek, "2014 Ağustos'ta faaliyete geçen laboratuvarı sıfırdan kurduk, şu an aralarında yüksek lisans ve doktora öğrencisi bulunan yedi kişiye burs imkanı sağlıyoruz, yeni yapılacak projelerle bu sayının artmasını ve bu konuda yetişmiş genç bilim insanları yetişmesini umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Emre Keskin, balık dışında omurgasız canlılar, bitkiler ve bakterilerin de moleküler teşhislerini gerçekleştirmek için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

ViraHaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Kırklareli’nde İstavrit ve Çinekop Bolluğu
Elazığ'da Amatör Balıkçı 21 Kiloluk Sazan Yakaladı
Türkeli'de Hamsi Avcılığı Denetimleri Sıklaştı
Havalar Soğuyunca Balığa Talep Arttı
Kırklareli'nde Yakalanan Nesli Tehlikedeki Mersin Balığı Denize Bırakıldı