Balıkçıları mavi yengeç korkusu sardı

Balık yavruları, midye, istiridye, ve salyangoz yiyerek beslenen mavi yengeçlerin, Ege Denizi'nin kuzeyinde yer alan Enez sahilinde ve ilçedeki lagünlerde görülmeye başladığı bildirildi.

Balık yavruları, midye, istiridye, ve salyangoz yiyerek beslenen mavi yengeçlerin, Ege Denizi'nin kuzeyinde yer alan Enez sahilinde ve ilçedeki lagünlerde görülmeye başladığı bildirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Ateş, yengeçlerin özellikle lagün alanlarıyla nehir ağızlarına, bazen de nehir ortamlarında çok rahat girebildiklerini söyledi.

Ateş, mavi yengeçlerin tuzluluk ve sıcaklık toleranslarının çok yüksek olduğunu, tuzlu suda yaşayabildiği gibi çok düşük tuzlulukta da yaşamını sürdürebildiğini kaydetti.

Lagün alanlarının açıklarında yumurtalarını bırakan dişi yengeçlerin, daha sonra tekrar denize açıldığını aktaran Ateş, yengeçlerin bulunduğu ekosistemde midye, istiridye, salyangoz ve küçük balık yavrularını yiyebildiği gibi kendi küçük bireylerini yeme davranışı da gösterdiğini anlattı. Ateş, mavi yengeçlerin, istila edilen ekosistemlere, çeşitli gemilerin balast sularıyla gelerek denize yerleştiğini, canlının uygun ekolojik ortam bulduğunda ise farklı ekosistemlerde yayılma göstererek ürediğini söyledi.

Ekonomik değeri yüksek olan mavi yengecin etinin, özellikle Uzak Doğu pazarı ile Avrupa'nın bazı ülkelerinde rağbet gördüğünü dile getiren Ateş, şunları kaydetti :

"Türkiye'de ise bu yengeç türü, güney kıyılarımızda özellikle Muğla ve Antalya'daki lagün alanlarına çok fazla görülebiliyor. Son zamanlarda da türün özellikle Enez sahili, liman çevresi ve ilçedeki lagün göllerinde bazı lokal kaydı var. Balıkçılardan aldığımız haberler sonucunda da Lapseki ilçesine bağlı Çardak Lagünü'nde, Gelibolu açıklarında, Enez Lagünü ve Gala Gölü'nde yoğun bir popülasyon olduğunu öğrendik. Mavi yengeç o kadar aşırı üremiş ki göl ekosistemine kadar giriş yapmış ve birçok dip canlısının popülasyonunda azalmalara neden olmuş. 'Predator', yani parçalayıcı olduğu için de bulunduğu ekosistemlerin besin ağında önemli yere sahip. Enez'e gittiğimizde balıkçılar, bu canlıdan dolayı çok muzdarip olduklarını söylediler. Çanakkale ve İstanbul Boğazları'na geçiş yapıyor. Genellikle sığ suda, kumluk alanda, deniz çayırlarının çok olduğu yerlerde bulunuyor ."

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Kırklareli’nde İstavrit ve Çinekop Bolluğu
Elazığ'da Amatör Balıkçı 21 Kiloluk Sazan Yakaladı
Türkeli'de Hamsi Avcılığı Denetimleri Sıklaştı
Havalar Soğuyunca Balığa Talep Arttı
Kırklareli'nde Yakalanan Nesli Tehlikedeki Mersin Balığı Denize Bırakıldı