Balıkçılar vapurlara talip oldu

Karaburunlu balıkçılar Körfez’de taşımacılık yapan eski vapurlara ve otobüslere talip oldu.

Karaburunlu balıkçılar Körfez’de taşımacılık yapan eski vapurlara ve otobüslere talip oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait 1951 yapımı İhsan Alyanak Vapuru’nun Körfez’de batmasının yankıları devam ederken yaşlı gemilerin akıbeti konusunda ilk çağrı Karaburunlu balıkçılardan geldi. Balıkçılar, batan vapur başta olmak üzere yolcu taşımada kullanılan eski gemilerin yapay resif olarak Karaburun açıklarına batırılmasını istedi. Balıkçılar, ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin yaşlı otobüs filosuna da talip oldu.

Slow Fish Hareketi Temsilcisi Müfit Çıkrıkçıoğlu, İzmir’in gündemine oturan gemi kazasına gönderme yaptı. Çıkrıkçıoğlu, başta sulara gömülen 60 yaşındaki İhsan Alyanak olmak üzere Büyükşehir Belediyesi’nin deniz taşımacılığında kullandığı tüm eski gemilerin yapay resif amaçlı olarak Karaburun açıklarına batırılması gerektiğini savundu. Gırgır ve troller tarafından bölgedeki deniz yapısının bozulduğunu, balık sayısının azaldığını savunan Çıkrıkçıoğlu, yerel yönetimlerin en önemli geçim kaynağı balıkçılık olan bu bölgeye ilgi göstermesi, balıkların rahatlıkla üreyip çoğalabileceği resif alanlarının desteklemesi gerektiğini söyledi.

Çıkrıkçıoğlu ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin yaşlı otobüs filosunun da Karaburun bölgesine batırılabileceğini belirterek, “Aziz Başkan’a buradan çağrıda bulunuyorum. İzmir genelinde üretici kesime sağladığı desteğin benzerini burada kıyı balıkçılarından esirgemesin. Hem denizlerdeki balık popülasyonunun artırılması hem de küçük balıkçıların yaşamlarını sürdürebilmesi için yapay resif şart. Ayrıca bu uygulama bölgenin doğal dalış merkezi olması konusunda da cazibe yaratır.” dedi.

Çevre ve sağlık bilincinin kültürün içine girdiği andan itibaren kalıcı olabileceğini ifade eden Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altan Lök, canlıların yaşam alanlarının her geçen gün kaybolduğunu belirtti. Denizlerin doldurulduğunu, kirletildiğini ve hor kullanıldığını anlatan Lök, Mordoğan, Ürkmez, Seferihisar ve Selçuk’ta yapay resif alanları yaptıklarını dikle getirdi. Önemli olanın resifleri yapmak değil onları korumak olduğunu da söyleyen Lök, “Urla’da yaptığımız resiflere daha altı ay dolmadan dinamit attılar. Bir de üstüne ‘Bu hocanın yaptığı yerde iyi balık oluyor’ dediler. Bu alanların da yapıldıktan sonra korunması gerekiyor. Dinamit ve patlayıcılar sadece balıklara değil doğaya da zarar veriyor.” diye konuştu. Lök ayrıca denizlerin kirlenme oranında yüzde 94 ile karasal faktörlerin ön plana çıktığını ifade etti.

Panelde konuşan Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa belediyelerin gelirlerinin düştüğünü söylerken Mordoğan Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise resif olarak kullanılan bir uçağı denize indirmek için bir yıl uğraştığını ve kaynağı çok zor bulduğunu dile getirdi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı da bölgede yapılacak yapay resiflerin turizmi canlandıracağının dile getirdi. İnecik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Furuncu da yapay resiflerin denize kurulması konusunu hükümetin yatırım programına almasını istedi. Ayrıca 360 Derece Temsilcisi Ahmet Devran, Slow Food Slow Food Gönüllüsü Ayşenur Arslanoğlu ve dünyayı teknesiyle dolaşan Özkan Gülkaynak da konuşma yaptı.

Skyturk.net
 

BALIKÇILIK Haberleri

2024’te 200 TL Olan Hamsi 2025'te 100 TL’den Satılıyor
Hamsi Balıkçıların Rotasını İğneada’ya Çevirdi
Karadeniz'de Kefal Bereketi Yaşanıyor
Hamsi Bir Haftada 50 lira Birden Düştü: Rağbet Arttı
Tokat'ın Somonları Karadeniz'de Büyüyüp Dünya Sofralarına Ulaşıyor