Balıkçılar orkinos için dümeni Akdeniz’e kıracak

Orkinos avı sezonu 25 Mayıs günü başlıyor. 20 balıkçı teknesi Akdeniz havzasında bir ay boyunca orkinos avlayıp, bunları en büyük pazar Japonya’ya ihraç edecek.

Av sezonu döneminde Cebelitarık Boğazı’ndan Akdeniz’e inen denizlerin en hızlı balıklarından orkinoslar, balıkçılar için en zor avlanan tür olarak dikkat çekiyor. Bunun için güçlü motorları sahip büyük teknelerin denize açıldığı av sezonunda balıkçılar “Ya nasip” diyecek.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, avlanan orkinosları çiftliklerde 600 kiloya kadar yetiştirdikten sonra Japonya’ya ihraç edeceklerini söyledi.

Denizlerin en değerli ürünü orkinos için av sezonu 25 Mayıs’ta başlıyor. Bir ay sürecek avlanma döneminde balıkçılar bereket için dümen kıracak. Akdeniz havzasında avlanacak balıkçılar, ihracatı hızla artan orkinos balığının büyük bölümünü Japonya’ya gönderecek. Japonya gibi yüksek kalite odaklı zorlu bir pazarda güçlü bir marka ve saygınlık kazanan Türk balıkçıları, Avrupa’nın da en önemli ihracatçıları arasında yer alıyor.

Atlantik Okyanusu ve komşu denizlerdeki orkinos (tuna) balıklarını ve orkinos çeşitlerini korumaktan sorumlu hükümetler arası balıkçılık kuruluşu ‘Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu’ (ICCAT) tarafından Türkiye’ye verilen 707,230 kilogramlık orkinos avlanma kotası bu yıl aşılacak. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin girişimleri ve Ekonomi Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğiyle en büyük orkinos alıcısı Japonya ile yapılan temaslar sonucu Türkiye self kota ilan etme kararı aldı. Japonya’nın da desteklediği Türk balıkçılar, 515.770 kilogramlık self kota ile avlanma hakkını 1,223,000 kilograma çıkardılar. Orkinos avında bu yıl Türkiye ve Japonya’nın ilgili bakanlıkları arasında yapılan görüşmeler olumlu sonuçlar verdi ve artan avlanma kotasıyla Türk balıkçılarının arkasında duruldu.

45 milyon dolarlık orkinos ihracatı artacak

Yeni av sezonunu değerlendiren İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, orkinos avlanma kotası için büyük mücadeleler verdiklerinin altını çizerek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’ndan bu konuda ciddi destek aldıklarını belirtti. Sagun, “Katma değeri yüksek orkinos ihracatı için Türk balıkçıları olarak büyük gayret sarf ediyoruz. En büyük ve en hızlı teknelerimizle bir ay boyunca Akdeniz’de ‘ya nasip’ diyeceğiz. Amacımız geçen yılki 45 milyon dolarlık ihracatımızı artırmak. Self Kota ilanıyla balıkçılarımızın bunu başaracağına inanıyorum. Diğer yandan yeni pazarlar için de fuar fuar dolaşıp ürünlerimizi sergiliyor, tanıtıyoruz” diye konuştu.

Orkinoslar çiftliklerde yetiştirilecek

Orkinos avına çıkacak balıkçılar, Akdeniz sahil şeridinde ve Kıbrıs açıklarında avlanacak. Bu yıl bereketli olması beklenen av sezonuna 50 metre boyundaki tekneler çıkacak. Geçen yıl 13 teknenin avlandığı Akdeniz’de bu yıl 20 tekne dümen kıracak. En hızlı balıklardan orkinosları avlayabilmek için büyük teknelerin güçlü motorlara sahip olması gerekiyor. Av döneminde Akdeniz’e Cebelitarık Boğazı’ndan sürü halinde giren orkinoslar, avlandıktan sonra balıkçı çiftliklerinde 600 kilograma ulaşana kadar yetiştiriliyor ve daha sonra hasat edilerek Japonya’ya ihracatı gerçekleşiyor.

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

2024’te 200 TL Olan Hamsi 2025'te 100 TL’den Satılıyor
Hamsi Balıkçıların Rotasını İğneada’ya Çevirdi
Karadeniz'de Kefal Bereketi Yaşanıyor
Hamsi Bir Haftada 50 lira Birden Düştü: Rağbet Arttı
Tokat'ın Somonları Karadeniz'de Büyüyüp Dünya Sofralarına Ulaşıyor