Mersin Balıkçılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, her geçen yıl balık miktarında azalma olduğunu söyledi.Her geçen sezonun bir öncekini aratır hale geldiğinin altını çizen Polat, "Giderek kaybolacak bir meslek potansiyeline sahibiz. Balıkçılık mesleği önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde tehlike altında olacak. Biz bunun önlemini almak için en azından 1 yıl boyunca tamamen tüm denizlere oltacılar da dahil yasak istiyoruz" dedi.
"Hem balıkçılarımız hem de ülkemiz kazanacaktır "
Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın da nisanda başlayan av yasağının eylül ayı içinde biteceğini belirterek, balıkçıların yeni sezon hazırlıkları kapsamında teknelerini yıllık bakıma aldıklarını ifade etti.Balıkçıların yeni sezon hazırlığı yapmasına rağmen av yasağının uzatılmasını da istediğini anlatan Sakın, şöyle konuştu:
"Akdeniz'de yapay resiflerin çoğalması ve av yasağının 2 yıla uzatılması balıkların çoğalmasını sağlayacak. İşte o zaman hem balıkçılarımız hem de ülkemiz kazanacaktır. Yasak olursa kontrollü balıkçılıktan dolayı balıklar çoğalır. Akdeniz'de lagos, kaya balığı, ahtapot ve kalamar gibi çok değerli balık türleri bulunuyor. Bu türlerin sayısının artması çok önemli."
Faizsiz kredi desteği talebi
Erdemli'de 20 yıldır balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Ali Ender Topçu da av yasağının uygulanacağı yıllar için devletin balıkçılara faizsiz kredi desteği vermesi gerektiğini ifade ederek, "Devlet defteri ve kaydı olan teknelere yıllık beyanı kadar faizsiz kredi vermeli ki balıkçı aç kalmasın. Bindiğimiz dalı kesmemek adına tüm balıkçılar da bu yasağa uymalı. Denizlerimizde balık olmadığı için birçok balığı yurt dışından ithal ediyoruz" diye konuştu. Balıkçılık yapan Salih Turaç ise çeşitli ülkelerde benzer av yasağı uygulamalarının hayata geçirildiğini ve olumlu sonuçlar alındığını belirtti.
virahaber.com