Balıkçılar '24 metre'ye tepki gösterdi

Yeni av sezonundan oldukça umutlu olan balıkçılar, bu yıl uygulamaya konulan kıyıdan 24 metre derinlikte gırgır ağlarıyla avlanmanın yasaklanması nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor

Balıkçılar, 1 Eylül’de sona erecek av yasağıyla yeni av sezonuna 'merhaba' demeye hazırlanıyor.

Gemi ve ağlarındaki son bakım ve onarımları yapan Karadenizli balıkçılar, son hazırlıklarını yapıyor. Yeni av sezonundan oldukça umutlu olan balıkçılar, bu yıl uygulamaya konulan kıyıdan 24 metre derinlikte gırgır ağlarıyla avlanmanın yasaklanması nedeniyle ise sıkıntılı günler yaşıyor. Türkiye'deki balık avının yüzde 70'ini gerçekleştiren Karadenizli balıkçılar, düzenlemenin bu haliyle endüstriyel balıkçılığın sonu olacağını savunuyor.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, yeni sezon öncesi denizdeki gözlemlerinin kendilerini umutlandırdığını, ancak 24 metre av yasağıyla hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade etti.

Başkan Bulut, Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında, 18 Ağustos 2012 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeyle, Türkiye sularında gırgır avcılığının 24 metre derinlikle sınırlandırılmasının endüstriyel balıkçılığın sonu olacağını savundu. Kararın bilimsel, sosyal ve ekonomik verilerle tekrar gözden geçirilmesini istediklerini ifade eden Bulut, "Düzenlemeyle karasularımızda gırgır ağlarıyla kıyıdan itibaren 24 metre derinlikte sığ sularda avcılık yapılması yasaklanmıştır. Biz bu düzenlemenin Türkiye’de balıkçılık mesleğini bitirme noktasına getireceğini düşünüyoruz." dedi.

Karadeniz’de balığın göç yolunu 10 ila 50 metre arasında tamamlandığı bilgisini veren Mutlu, geçtiğimiz sezon avın 18 metre civarlarında yapıldığını dile getirdi. 24 metre sınırlamasının ülke balık avının yüzde 70’ini elinde bulunduran Karadenizli balıkçılara ağır darbe vuracağını ileri süren Mutlu, "Biz bilimsel araştırma ve görüşlere saygılıyız, buna itirazımız da olmaz. Ancak hazırlanan raporlarda 2006 yılında Avrupa’daki gelişmelerden örneklemelerle görüşler belirtiliyor. Bu kararı verirken Türkiye sularının ekolojik ve coğrafi durumu göz önünü almalısınız. İyi bir araştırma yapılmadan böyle düzenleme yapılmasını dayatma olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı. Kararın Avrupa Birliği’nin (AB) Akdeniz ülkeleri için yaptığı düzenleme çerçevesinde alındığına işaret eden Mutlu, Hırvatistan’ın kendi karasularının şartlarının farklı olduğu gerekçesiyle kararı veto ettiğini belirtti.

Mutlu, "Biz ise AB’ye uygulamaya koyduk” dedi. Türkiye’deki av yasaklarının en üst seviyede olduğunu anlatan Mutlu, şöyle devam etti: "Türkiye’de balıkçı fazla denebilir, kota da getirilebilir. Bunları biz de destekleriz. Ancak balığın 10 ila 50 metre arasında göç yolunu tamamladığı Karadeniz’de 24 metre sınırlaması getirmek balıkçılığı bitirir." dedi.

Av yasağının sona ereceği 1 Eylül’e kadar gerekli düzenlemenin yapılmasını istediklerini ifade eden Mutlu, aksi taktirde eylem de dahil tüm yasal haklarını hukuki çerçevede kullanacaklarını söyledi.

PALAMUT VE İSTAVRİT BOLLUĞU OLABİLİR

Yeni sezon öncesi yaptıkları ilk gözlemlere göre verimli bir av sezonu umduklarını da belirten Ahmet Mutlu, palamut ve istavritin kendisini gösterme başladığına değindi. İlk gözlemlerinin oldukça iyi olduğunu dile getiren Mutlu, "Sezona palamut ve iztavrit avı ile başlayacağız. Özellikle palamutta ilk veriler fena değil. Yeni sezondan umutluyuz, ancak 24 metre sınırlaması umutlarımızı kırıyor" diye konuştu.

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Kırklareli’nde İstavrit ve Çinekop Bolluğu
Elazığ'da Amatör Balıkçı 21 Kiloluk Sazan Yakaladı
Türkeli'de Hamsi Avcılığı Denetimleri Sıklaştı
Havalar Soğuyunca Balığa Talep Arttı
Kırklareli'nde Yakalanan Nesli Tehlikedeki Mersin Balığı Denize Bırakıldı