Balık yemi fabrikası kuruyor

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan ve yılda 50 milyon adet alabalık üretimi yapan Çobanlar Alabalık Üretim Firması, Gana'ya kuracağı fabrikada balık unu üretecek.

Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan ve yılda 50 milyon adet alabalık üretimi yapan Çobanlar Alabalık Üretim Firması, Gana'ya kuracağı fabrikada balık unu üretecek.

Firma, Türkiye'de sadece Karadeniz Bölgesi'nde üretilen ve kilogramı 2 bin dolar olan balık ununu yarı yarıya ucuzlatacak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) organizasyonu ile Cumhurbaşkanı'nın Gana gezisine eşlik eden işadamları ziyaretten yeni iş bağlantıları ile döndü. Ziyaretten önemli bir anlaşmaya imza atarak dönen Çobanlar Alabalık Üretim Tesisleri'nin sahibi İsmail Çoban, Gana'ya kuracakları fabrika ile balıkçılık sektörünün önemli bir sorununu çözüme kavuşturacaklarını belirtti. Çoban, 8-10 milyon dolarlık yatırım yaparak Gana'ya balık yemi olarak kullanılan balık unu fabrikası kuracaklarını açıkladı. Türkiye'de balık ununun sadece Karadeniz Bölgesi'nde hamsi kullanılarak yapıldığını ve 1-2 ayla sınırlı kaldığını söyleyen İsmail Çoban, bunun da fiyatlara olumsuz yönde yansıdığını söyledi. Halen balık unu fiyatlarının kilogram başına 2 bin dolardan satıldığını hatırlatan Çoban, Gana'ya kurulacak tesisle bu fiyatın yarı yarıya düşeceğini aktardı. Gana'nın en önemli geçim kaynağının balıkçılık olduğunu ifade eden İsmail Çoban, şöyle konuştu: "Sadece Çobanlar alabalık olarak biz yılda 50 milyon adet alabalık üretiyoruz. Bunun için yıllık 7 bin kilo kadar balık ununa ihtiyacımız oluyor. Balık unu öğütülen balık parçacıklarından oluşuyor. Ülkemizde balıkçılığın geldiği durum ortada. Artık sadece insanların tüketebileceği kadar balık bulunuyor. Biz bu sorunu çözmek için Gana'ya fabrika kuracağız. Orada balık bolca bulunuyor. Orada üreteceğimiz balık ununu ülkemize getireceğiz. Bu da hem fiyatların düşmesine hem de balık unu sıkıntısının giderilmesine imkan verecektir."

Balık unu fabrikasının bütün yatırımlarının Çobanlar Alabalık tarafından yapılacağını, fabrikanın yönetim kadrosunun da Türkiye'den götürüleceğini aktaran Çoban, işgücü ucuz olduğu için fabrikada çalışacak işçilerin Gana'dan karşılanacağını açıkladı.

Zaman

BALIKÇILIK Haberleri

Kırklareli’nde İstavrit ve Çinekop Bolluğu
Elazığ'da Amatör Balıkçı 21 Kiloluk Sazan Yakaladı
Türkeli'de Hamsi Avcılığı Denetimleri Sıklaştı
Havalar Soğuyunca Balığa Talep Arttı
Kırklareli'nde Yakalanan Nesli Tehlikedeki Mersin Balığı Denize Bırakıldı