'Balık üretiminde kapalı devreye geçilmeli'

Doç. Dr. Yılmaz Emre, dünyadaki balık miktarının azalması nedeniyle balık üretiminin önem kazanacağını belirterek, Türkiye'deki balık üretiminde kapalı devre sisteme geçilmesi gerektiğini söyledi.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yılmaz Emre, dünyadaki balık miktarının azalması nedeniyle balık üretiminin önem kazanacağını belirterek, Türkiye'deki balık üretiminde kapalı devre sisteme geçilmesi gerektiğini söyledi.

Başta Fransa ve İspanya olmak üzere Avrupa'da yaklaşık 30 yıldır kullanılmakta olan ve balıkların tamamen tesis ortamında yetiştirildiği bu sistemin Türkiye'de henüz yaygınlaşmadığını belirten Doç. Dr. Emre, kapalı devre sistem sayesinde levrek, kalkan, mersin ve yılan balığı gibi türlerin kolaylıkla yetiştirilebileceğini belirtti. Kapalı devre sistemlerin su ihtiyacının az olması, yıl boyunca üretim yapılabilmesi, yüksek yem dönüşüm değeri, daha fazla kontrol ve daha az çevresel etkileşim sağlaması nedeniyle diğer yöntemlere göre daha avantajlı olduğunu kaydeden Doç.Dr. Emre, ancak yüksek başlangıç maliyetleri nedeniyle Türkiye'de bu sistemin tercih edilmediğini anlattı.

İlerleyen yıllarda dünyanın balık ihtiyacının daha da artacağını vurgulayan Doç. Dr. Emre, kapalı devre sistemlerin Türkiye'de de bir an önce yaygınlaştırılması gerektiğine dikkati çekti.

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Hamsi Bir Haftada 50 lira Birden Düştü: Rağbet Arttı
Tokat'ın Somonları Karadeniz'de Büyüyüp Dünya Sofralarına Ulaşıyor
Karabigalı Balıkçı Nesli Tükenmekte Olan Mersin Balığı Yakaladı
Zonguldak'ta Kilosu 75 Liradan Satılan İstavrite Rağbet
Trabzonlu Balıkçılardan Hamsi İçin "Tuzlama" Önerisi