Balık tüketimi çok az yapılıyor

Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili ve 4 bin 500 deniz millik kıyı şeridine sahip bulunuyor ancak bu olumlu özelliklere rağmen yenen balık miktarı diğer ülkelere göre çok az.

Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili ve 4 bin 500 deniz millik kıyı şeridine sahip bulunuyor ancak bu olumlu özelliklere rağmen yenen balık miktarı diğer ülkelere göre çok az. Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, kişi başına yıllık balık tüketiminin Japonya’da 70, İzlanda’da 90, Türkiye’de ise yalnızca 8 kg. olduğunu söyledi. Sıkıntının tanıtım eksikliğinden kaynaklandığını kaydeden Dologh, bunun yanında beslenme alışkanlığının da önemli rol oynadığını belirtti.

Şube Başkanı Dologh, “Türkiye’de protein ve enerji ihtiyaçları ağırlıklı olarak tahıl, bakliyat, kırmızı ve kısmen beyaz etten sağlanıyor. Bunun için balık tüketmek akla gelmiyor, hattâ bazı bölgelerde çipura ve levrek kelimeleri dahi bilinmiyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tüketim yok denecek kadar az. Bu bölgelerde görev, yerel yönetimlere ve sivil toplum kuruluşlarına düşüyor. Yetkililer, soruna sahip çıkarak hem tanıtım yapmalı hem de balığın beslenmedeki önemi anlatılmalı. DTO İzmir Şubesi olarak toplumda balık tüketiminin arttırılması ve çocuklarımıza balığın en önemli besin maddelerinden birisi olduğunu anlatmak için Denizci Çocuk Şenlikleri kapsamında geçen eğitim döneminde balık ekmek dağıttık. İlkokul öğrencilerine yönelik bu etkinliklerimizde çocuklar, balıklarını yerken aynı zamanda faydaları hakkında bilgi edinmiş oldu.” diye konuştu. Dologh ayrıca gelişmiş ülkelerin deniz kaynaklarından yüksek oranda faydalandığını, bu yolla ülkelerine önemli döviz girdileri sağladıklarını, Türkiye’nin de denizcilik açısından elinde bulundurduğu potansiyeli en iyi şekilde kullanması gerektiğini sözlerine ekledi.

BALIK TÜKETİMİNİN ARTTIRILMASI İÇİN NELER YAPILMALI?

- Topluma balığın sağlık açısından önemi anlatılmalı. Kırmızı et yerine beyaz et teşvik edilmeli.
- Bu konuda en büyük görev, Milli Eğitim Bakanlığı’na düşüyor. İlk ve orta öğretim okullarındaki ders kitaplarında tanıtıma yer verilmeli.
- Bu konuda ailelere de büyük görevler düşüyor. Çocuklara bırakılacak en güzel miras, haftada iki gün balık yeme alışkanlığı kazandırmak olmalı.
- Balık tüketiminin yok denecek kadar az olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde arttırmak için yerel yönetimler tanıtıcı faaliyetler yapmalı.
- Toplumda genel olarak bilinen balık türlerinin dışında diğer su ürünlerinin de tanıtılması için medyanın bütün kanalları kullanılmalı.

virahaber.com / mersinim.net

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri