Balık tezgahlarında sıkı denetim

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uygulamaya aldığı balıkların boylarına ilişkin yönetmelik, il müdürlüklerinin sıkını denetimi ve ağır cezalar ile hedefine ulaştı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uygulamaya aldığı balıkların boylarına ilişkin yönetmelik, il müdürlüklerinin sıkını denetimi ve ağır cezalar ile hedefine ulaştı. Çinekop mevsiminde tezgahlarda 20 santimetreden ufak balık yer almazken, zabıta, il müdürlüğü ve Ankara’dan baskın yapan ekiplerle denetimler etkisini artırıyor.

Eylül ayındaki av mevsiminin başlaması ile birlikte bereketli avlar yapan balıkçılar, Ankara’nın ağır müeyyideleri ile belirtilen ölçülere artık uyuyorlar. Geçmiş dönemlerde küçük balıkları ucuz fiyattan satan balıkçılara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri ve il müdürlüğü ölçülere uymayan balıklara izin vermiyor. Yasal avlanma boyu 20 santimetre ve üzeri olan çinekoplar ölçüye uyuyor. Tezgahlarda küçük balıklar şu anda görülmüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi Hali’nde periyodik olarak denetimleri yapılan balıklar, yönetmeliklere uygun bir şekilde tezgahlara ulaşıyor. Bursa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, denetimlerin aralıksız sürdüğünü söyledi. Özel ekiplerin hallerde yaptığı uygulamaları sayesinde yasa dışı balıkların hale gelmesini engellediğini kaydeden Çelik, “Denetimlerimiz devam edecek. Bu tür uygulamalar sayesinde istemediğimiz görüntüler artık yaşanmıyor. Kontroller netice verdi. Artık balıkçılar, kanunlara uyuyor. Bu konuda büyük bir sıkıntı yaşamıyoruz” dedi.

“ESKİ MANZARALAR ARTIK YOK”

Ekipler, yaptıkları incelemede balıkların cinsine göre, belirlenen uzunlukları özel cetvellerle kontrol ediyor. Halden kasa kasa araçlara yüklenen balıklar ise şehir merkezi ve ilçelerdeki pazarlarda satışa sunuluyor. Bakanlığın yaptığı uygulamalar sayesinde tezgahlarda artık küçük balık gördmediklerini söyleyen Bursa Olta Balıkçıları Derneği Başkanı Erkan Yağışan, “Artık o çok küçük yavru balıkları görmüyoruz. Çoğu zaman küçük balıklar ucuz diye satılırdı. Ama bu balığın yetişmesini engelliyor. Eski zamanlarda satılan çinekoplar daha ufak olurdu. Bu da yasaktı. Bu sene öyle bir manzara yok. Bu sene balıklar bol. Çinekop boylarında fazla bir aykırılık göremedik. Bir takım yaptırımlar, sanırım emeğinin karşılığını aldı. Bu şekilde insanlar, daha uygun fiyatlarla daha güzel, ölçüleri uygun çinekop balığını evlerine götürebiliyor” dedi.

BALIKÇILAR YASALARA UYUYOR”

Yönetmeliğe göre 20 santimetreden küçük olan çinekopların satışının yasak olduğunu hatırlatan Yağışan, şöyle devam etti: “Balıkçılar ellerine ne gelirse satıyorlar. Bu balıkları 20 santimetreden aşağıya denizden çıkartılmaması gerekiyor. Halerden dışarı çıkartmamak gerek. Bunlar sürekli yapılırsa, balıkları tutanlar içinde, satanlar içinde böyle bir kültür oluşacaktır. Bu da vatandaşa daha sağlıklı olgunlaşmış balık yemelerine sebep olur. Vatandaşlarda yönetmelik çıktığında yapılan haberler sayesinde şuurlandı. Artık küçük balıkları almıyorlar. Bu arada yine denizlerin bereketinin kaybolmaması için hassasiyet gösteren balıkçılarda, küçük balık çekenleri ihbar ediyorlar. Bu sene fazla olumsuz bir olayla karşılaşmadık. Ben küçük çinekopları pazarlarda hiç görmedim. Bu çok güzel. Balıkları ne kadar büyük tutarsak, o kadar bollaşıyor. Buna artık balıkçılarda da doğru bir anlayış gelişmesini sağlıyor”

Yıldırım ilçesi Yeşil Mahallesi’nde 40 yıllık balıkçılık yapan Cengiz Gürkirpik ise bu sezonun bereketli geçtiğini ve bunun da kendilerini memnun ettiğini dile getirdi. Gürkirpik, “İrili ve ufaklı balıklar tutuluyordu. İrisi ve ufağı da geliyordu. İncesi daha ucuz. İrisi daha pahalı. Ama bunun bizimle alakası yoktu. Hale küçük balık geliyorsa bizde oradan alıp satıyoruz. Bu sene balıkçılar daha dikkatli. Balıkçılar da standartlara uymaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

“CEZALAR KATLANIYOR”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yavru balık yakalayan balıkçılara 778 TL ceza kesiyor. Kesilen cezayla birlikte yavru balıklara el konuluyor ve Milli Emlak Müdürlüğü yetkililerine teslim ediliyor. Bir defa ceza yiyen balıkçı, yavru balık avlamaya devam ettiği takdirde cezası katlanıyor.

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Kırklareli’nde İstavrit ve Çinekop Bolluğu
Elazığ'da Amatör Balıkçı 21 Kiloluk Sazan Yakaladı
Türkeli'de Hamsi Avcılığı Denetimleri Sıklaştı
Havalar Soğuyunca Balığa Talep Arttı
Kırklareli'nde Yakalanan Nesli Tehlikedeki Mersin Balığı Denize Bırakıldı