Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, “En büyük rakibimiz AB’nin yüzde 20 orkinos avı kotası artış talebi kabul edilirse, bizim kotamızın haksız şekilde aynı oranda tutulmaya çalışılacak” dedi.
Sagun, Türk balıkçılık sektörünün orkinos avlanma kotasının tehlikeye girmemesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destek olması gerektiğini kaydederek “Bakanlık destek vermezse büyük balık kaçacak” diye konuştu.
Uluslararası balıkçılık sektörü 16 Kasım 2014 Pazar günü orkinos avlanma kotaları için ‘Uluslararası Atlantik Orkinosları Koruma Komisyonu’ adı altında 19. toplantısını İtalya’da gerçekleştirecek. Sürpriz bir hamle ile orkinos avlanma kotasını yüzde 20 artırma teklifinde bulunan AB delegasyonunun bu önerisi Cenova’daki bu toplantıda gündeme gelecek. AB delegasyonunun bu teklifini endişeyle karşılayan Türk balıkçıları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteğini bekliyor. Bakanlığın desteği sağlanamazsa Türk balıkçılık sektörünün avlanma kotası tehlikeye girecek.
Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, daha önce üç bin 300 ton orkinos avlanma hakkına sahip olan Türkiye’nin günümüzde bu kotasının dünyadaki konjonktürel gelişmeler nedeniyle 556,66 tona kadar düştüğüne dikkat çekti. Hızlı hareket edilmezse Türkiye’nin bu alandaki etkinliğinin daha da azalacağını kaydeden Sagun, kendilerinin de kota müzakereleri için Cenova’daki toplantıya katılacaklarını, bu nedenle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteğine ve sektörün korunması gerektiğinin önemine değindi.
TÜRK KOTASI ARTIRILMAYACAK
AB’nin sahip olduğu avlanma kotasında üç yıllık periyot dahilinde yüzde 20’lik bir artış yapılmasını talep ettiğine işaret eden Sagun, “En büyük rakibimiz AB’nin bu isteği kabul edilirse, genel kota miktarı, bugünkü oranı olan 13 bin tondan 2015 yılında 16 bin, 2016 yılında 19 bin ve 2017 yılında ise 23 ton seviyelerine ulaşacak. AB bunu isterken, bizim kota miktarımızı da haksız bir şekilde aynı oranda tutmaya çalışacak” dedi.
BALIKÇILIK KRİTİK BİR NOKTAYA GELECEK
Dünya orkinos balıkçılığı piyasalarında bugün itibariyle AB ülkelerinin avlanma kotasının 13.400 ton olduğunu vurgulayan Sagun, artışla birlikte bu ülkelerin kotanın tamamına tek başına sahip olmasından endişe edildiğini belirtti. Sagun, “AB, Avrupalı balıkçıların üretimlerini ve uluslararası pazara arz ettikleri ürün miktarını artırarak ülkemiz balıkçılık sektörünün önüne geçmeyi hedefliyor. Ülkemizin sahip olduğu hakların korunabilmesi ve balıkçılık sektörümüzün zarar görmemesi için bu toplantıyı bizzat yerinde izleyerek tavrımızı ortaya koyacağız. Türkiye’nin yıllardır kota artırım taleplerine karşın; komisyon üyeleri bu önerileri görmezlikten gelirken, AB delegasyonun talebinin gündeme gelmesi balıkçılık sektörümüzün mevcudiyetini kritik bir noktaya getirecektir” dedi.
Türk balıkçılık sektörünün sahip olduğu teknik, bilimsel alt yapı ve Türk insanının mayasında olan girişimcilik ruhu ile uluslararası pazarlarda birçok rakip ülkeyi geride bıraktığının altını çizen Sagun, gelinen bu avantajlı noktanın da yitirilmemesi gerektiğini kaydetti.
virahaber.com