Bugün toplanacak Bakanlar Kurulu'nun en önemli gündem maddeleri, teröre karşı önlemler ve Van depreminin ardından hazırlanan kentsel dönüşüm için hazırlanan yasa taslağının yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı tarafından yürütülen bedelli askerlikle ilgili çalışma olacak. Uzun süredir gündemde olan bedelli askerlik konusunun kısa sürede kabinenin imzasından geçerek TBMM'ye sunulması ve yılbaşından önce de hayata geçirilmesi planlanıyor.
BÜYÜK SORUMLULUK, İNCE HESAP
Bedelli askerlik konusunda alınacak kararın kritik noktasını yaş sınırı ve bedel tutarı oluşturuyor. Hükümet, halkın hassasiyetleri, fakir-zengin ayrımcılığına gidilmemesi gibi noktaları göz önünde bulundurarak oldukça titiz davranmaya ve toplum genelinde kabul görecek bir model oluşturmaya özen gösteriyor.
Buna göre vatani görevini yapmakla yükümlü olanların sayısı ile bedelli askerlikten yararlanacak olanların sayısı, elde edilecek gelir ve TSK'nın asker ihtiyacından oluşan denklemi dengeli bir şekilde çözebilmek için değişik yaş ve ücret rakamları üzerinde alternatifli çalışmalar yürütülüyor. Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre Bakanlar Kurulu'na sunulacak çalışmanın ana hatları da şöyle sıralanıyor:
26 YAŞ SINIRINDA 500 BİN KİŞİ BEKLİYOR
Bedelli askerlik kapsamına girecek alt sınır yaşı için 26, 30 ya da 32 olmak üzere üç farklı seçenek belirlendi. 40 yaşın altındakiler bedel ödemeye ek olarak 21 günlük temel askerlik eğitimi alacak. Milli Savunma Bakanlığı'nın çalışmalarına göre 26 yaş sınırında olup askerliğini henüz yapmayan yükümlü sayısı 500 bini aşıyor. 30 yaş sınırında bu oran 400 bin'e, 32 yaş sınırında 250 bine geriliyor.
BEDEL TUTARI
Bedel tutarı için de değişik seçenekler oluşturuldu. 5 binden 25 bin Euro'ya kadar uzanan seçenekler arasında yaş gruplarına farklı bedeller uygulanması, özellikle 40'ın üzerindeki üst yaş grubuna 21 gün temel askerlik eğitimi de almama karşılığı daha yüksek bedel getirilmesi de bulunuyor. Elde edilecek gelirin büyük bir kısmı Van depremlerinin yaralarını sarmak için kullanılacak.
ÖDEMEDE KOLAYLIK
Maddi durumu bedel ödemeye müsait olmayanlar için farklı ödeme seçenekleri uygulanacak. İsteyenler banka kredisi ile defaaten ödeme yapabilecek, isteyenlere taksitli ödeme imkanı sağlanacak. Bankaya borçlanmak istemeyenler veya kredi kullanma hakkı olmayanlar, kamuya borçlanabilecek. Taksitle ödeme imkânının, kamuda çalışmak istemeyenlere de tanınması, ancak bu durumda taksitlere vade farkı uygulanması formülü üzerinde de duruluyor.
YASAYA GEREK YOK, YILBAŞINDA TAMAM
Bedelli uygulamasının 2012'de başlaması planlanırken, 1111 Sayılı Askerlik Kanunu'nun 10. Maddesi, bedelliye imkân tanıyor. Bu nedenle yeni bir yasa gerekmiyor. Düzenleme Bakanlar Kurulu kararı ve yönetmelikle hayata geçirilebilecek. Öte yandan halen bakaya durumunda bulunan ya da asker kaçağı olarak arananların uygulamalarından yararlandırılıp yararlandırılmayacağı konusu da Bakanlar Kurulu ve Meclis'teki çalışmalar sırasında karar verilecek.
BİNALARA KİMLİK KARTI GELİYOR
Öte yandan Van depreminin ardından kentsel dönüşüm için hazırlanan yasa taslağı da Bakanlar Kurulu'nda ele alınacak. Hazırlanan 2 taslağa göre İstanbul, İzmir ve Van'ın da bulunduğu öncelikli 11 ilde tüm binalar incelenerek dayanıklılıklarını belirten "kimlik kartı" verilecek. Bakanlar Kurulu'nda depremzedelerle ilgili ele alınacak diğer bir konu da Çalışma bakanlığı tarafından hazırlanan ölenlerin yakınlarına ve malul duruma düşenlere maaş bağlanması ile ilgili kanun tasarısı olacak.
internethaber.com