Bakan Yıldırım'a fahri doktora ünvanı verildi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım'a Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından kendisi için organize edilen fahri doktora törenine katılmak ve yapımı tamamlanan teknenin açılışını yapmak üzere AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'le birlikte Van'a gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, havaalanında Van Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve kurum amirleri tarafından karşılandı.

Havaalanındaki karşılamanın ardından YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ı makamında ziyaret ederek, rektörlükte gerçekleştirilen brifinge katılan Yıldırım, daha sonra Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde yapılan fahri doktora törenine geçti.

Törene AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Van Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, İl jandarma Komutanı İrfan Kızılaslan, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TÜRK LOYDU İktisadi İşletmesi Genel Müdürü Salim Özpak, Karadeniz Ereğli Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, kurum amirleri ve akademisyenler katıldı.

"ÜZERİMİZE NE DÜŞÜYORSA YERİNE GETİRECEĞİZ"

YYÜ Fahri Doktora Unvanı kendisine tevdi edilen ve binişini giyen Yıldırım, YYÜ'nün büyük bir kadirşinaslık göstererek kendisine fahri doktora unvanı verdiğini belirterek: "Bu doktorayı kendi adıma almıyorum. Hat başlarında, çağrı merkezlerinde, gece gündüz çalışan 100 bin kişilik bir aile var. Ben büyük ekibe teşekkür ediyor, onların adına bu doktorayı alıyorum. Depremde üniversitemiz de büyük bir tahribat yaşadı. O günlerde buraya geldiğimizde insanlardaki moral yıkıklığını, üniversitemizde de gördük. Bugün gördüm, öğrenci yurtlarıyla, lojmanlarıyla kampus tekrar ayağa kalkmış, sorunlarını gidermiş. Daha yapılacak çok iş var. Bizden de beklentiler var, üzerimize ne düşüyorsa yerine getireceğiz" dedi.

Depremin ardından Van'a yapılan yatırımların tutarının 6 milyar lira olduğunu, 11 yılda ulaştırma alanında 2.2 liralık yatırım yapıldığını, 1.4 milyar liralık yatırımın da devam ettiğini aktaran Yıldırım şöyle konuştu:

"YOL MEDENİYETTİR"

"2002 yılında Van'ın komşularıyla ulaşımı bile yoktu. 36 kilometre bölünmüş yolu vardı. Biz bunun üstüne 436 kilometre daha yol yaptık. Van'ın toplam bölünmüş yol uzunluğunu 472 kilometreye çıkardık. Van'da İki büyük projemiz var. Biri Van'ı Hakkari'ye bağlayacak Güzeldere Tüneli Projesi. Bu projeyi düşündüğümüz zaman, 'projenin fizibilitesi yok. 30 yıl geri dönüşü yok dediler. Herkes itiraz etti. Biz dedik ki, yol ticaret değildir. Yol medeniyettir. Ticaretin, kardeşliğin birliğin gelişmesi için bir araçtır. Yolu ticaret olarak görürseniz Ankara'nın doğusuna yol yapmaya gerek yok. Sanayi Ankara'nın batısında. Hastaneleri batıya, hapishaneleri doğuya yapalım. Okulları batıya yapalım, karakolları doğuya yapalım. Bu kafaya biz nereye gidelim. Van'ı Siirt üzerinden Şırnak'a bağlayacak yolun ihalesini yaptık. Van'ı Ortadoğuya bağlayacak, Habur'a bağlayacak bir koridor yapacağız. Zor bir proje pahalı bir proje."

Yolların, birliğin, kardeşliğin gelişmesi için yapılan en önemli hizmetlerden biri olduğunun altını çizen Bakan Yıldırım, " 11 yıldır yol yapmak için, havaalanı yapmak için terörle mücadele ediyoruz. Onlara inat yapıyoruz. Çünkü terörün sömürü kaynağı gelişmemişliktir. Yol ve havalimanı yaparsanız vatandaş uyanıyor, terörün hareket alanı daralıyor. Hakkari havaalanını yaptırmamak için çalışıyorlar ama biz kararlıyız yapacağız. Şırnağa karşı çıktılar. Şantiyeleri yaktılar ama sonunda açtık adını da Şerafettin Elçi havalananı koyduk. Yolları böldük, hayatları, milleti birleştirdik. Şimdi Ovit'e dünyanın ikinci büyük tünelini yapıyoruz. 2017'de açılışını yapacağız. 10 yılda 150 kilometre tünel yaptık. Cumhuriyet tarihi boyunca sadece 50 kilometre tünel yapılmıştı" dedi.

Bölünmüş yollarla birlikte zaman kayıplarının ortadan kaldırıldığını, daha az akaryakıt harcanarak havanın daha az kirletildiğini ve en önemlisinin de hayat kurtardığına dikkati çeken Yıldırım, bölünmüş yollarda ölümlerin yüzde 52 azaldığını ve 2 bin 500 insanın hayatının kurtarıldığını aktardı.

Hizmet yapabilmek için insan odaklı, insanı merkeze alan bir anlayışın olması gerektiğini açıklayan Yıldırım, son bir yıldır devam eden çözüm sürecinin, milli birlik ve kardeşlik projesinin insanlar için ne anlama geldiğinin farkında olduklarını kaydetti.

30 yıldır hem maddi kaynakların hem de insan kaynağının heba olduğuna dikkati çeken Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"ESKİYE DÖNMEK FELAKET OLUR"

"30 binden fazla askerimizi, polisimizi, sivil insanımızı kaybettik. Teröre harcanan 400-600 milyar dolar kaynağımız heba olup gitti. 400 milyar doları ülke hizmetine harcasaydık, 400 tane üçüncü köprü, Marmaray gibi 180 proje gerçekleştirilirdi. Barışa kardeşliğe huzura her zamandan daha çok ihtiyacımız var. Siyaset rekabet üzerine kuruludur doğru ama siyasete şiddeti katmayacağız. Gözyaşı kan vaat etmeyeceğiz, kardeşlik vaat edeceğiz. Ucunda ölüm olan her şey bizi ayrıştırır, birleştirmez. Terör örgütü de bunun farkında. Tekrar eski güne dönmek büyük bir felaket olur, en çok da onlar için."

Bakan Yıldırım törenin ardından YYÜ Su Sporları Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından kullanılacak araştırma teknesinin açılışını yaptı.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı