Bakan Yıldırım Şura raporlarını açıkladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım,"Tersane kapasitesi bugün 3.67 milyonken, 10 yıl sonra bu rakamı 10 milyonluk kapasiteye ulaştıracağız" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Türkiye 10 yıl içinde kendi uçağını, yerli trenini yapacak ve dışa bağımlılığı bitireceğiz' dedi.

Gelişen teknolojik birikimle birlikte Türkiye, gelecek yıllarda uzay mekiği çalışmalarına katılan bir ülke haline gelecek” dedi.Bakan Yıldırım, 11’inci Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası’nda alınan kararları, sektör raporları ve şura sonuç bildirgesini açıkladı.

Türkiye’nin büyüdüğüne dikkat çeken Yıldırım, demiryolu ulaşımında bugün 12 bin 8 kilometre yol ağının olduğu ve 10 yıl içerisinde en ağırlıklı yatırımın demiryolu ulaşımına yapılacağını ifade etti.

Yüksek hızlı trende bugün 888 kilometre yol ağının olduğunu açıklayan Bakan Yıldırım, 2023 hedeflerinde ise hızlı ve yüksek hızlı tren ağının daha da artacağını söyledi.Havacılık ve uzay sanayisinde 10 yıl önce 162 uçak olduğunu, bugün ise gelinen noktada 371 uçak olduğunu belirten Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

“Havayolu ulaşımında bugün yolcu sayısı 131 milyona ulaşmıştır. 2003 yılında engelsiz havalimanı yokken, bugün gelinen noktada 12 engelli havalimanı var. Tersane kapasitesi bugün 3.67 milyonken, 10 yıl sonra bu rakamı 10 milyonluk kapasiteye ulaştıracağız. Bilişim sektörü cirosuna baktığımız zaman 2013 yılında 47.7 milyar dolar ve 10 yıl sonra 160 milyar doları hedefliyoruz. İnternet kullanımı bugün yüzde 47.4 iken bu seviye 2023 yılında yüzde 80 seviyesine ulaşacak. Yani 10 yıl sonra artan nüfusu da katarsak nüfusun yüzde 80’i internet kullanacak. PTT bank sayısına bakacak olursak bugün 2 bin 746 bank sayısı var. 10 yıl sonra ise PTT Bank hizmeti vermeyen kalmayacak." 10 yıl içinde yapılan çalışmaları da değerlendiren Bakan Yıldırım, konuşmasını şöyle tamamladı:


“Otoyollarda manuel geçiş sona erdi ve otomatik geçiş sistemini devreye soktuk. YHT ile Türkiye’yi buluşturduk ve YHT demiryolu projelerimiz devam ediyor. Ankara Metrosu önümüzdeki yılbaşında bitecek ve hizmete açacağız.”Uçak biletlerinin pahalı olması nedeniyle tarife çalışmaları yaptık. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü çalışmalar yaparak, 1 yıl boyunca iç hat uçuşlarında ortalama fiyat çıkardılar. Havayolu şirketleri ile görüşmeler yapıldı ve karar aşamasına gelindi. Uçuş rezervasyonları önceden yapıldığı için ve internetten bilet alımı önceden gerçekleştiği için uygulama bayram sonunda yürürlüğe girecek. Bizim için önemli olan vatandaşın mağdur olmaması. Fırsatçılığın önüne geçmek için bu uygulamayı getireceğiz.”

Türkiye 2035'e kadar uzaya mekik gönderecek

Gelişmiş ülkelerin birçoğunun ulaştırma ve iletişim yatırımlarının bilincinde olarak, yarının vizyonunu şekillendirmeye çalıştığı vurgulanan bildirgede, Türkiye olarak "sürdürülebilir ulaştırma" temasının yanında, ülkenin coğrafyasında ve diğer ülkeler ile bağlantısında en etkin ulaşım ve en hızlı iletişimi "istisnasız herkes için her an sağlamaya" yönelik bir vizyon belirlendiği ifade edildi.

Bildirgede belirtilen hedeflere göre, 2035 yılına kadar 6 bin kilometre ilave hızlı tren hattı yapılarak Türkiye'nin demiryolu ağı 31 bin kilometreye çıkartılacak. Söz konusu dönemde yüksek teknoloji altyapısına sahip demiryolu sanayisinin tamamlanması ve demiryolu ürünlerinin dünyaya pazarlanmasının, demiryolu ağının diğer ulaştırma sistemleri ile entegrasyonunu sağlayacak şekilde akıllı ulaşım altyapıları ve sistemlerinin geliştirilmesinin, uluslararası kombine taşımacılık ve hızlı tedarik zinciri yönetiminin kurulması ve yaygınlaştırılması, demiryolu araştırması, eğitim ve sertifikasyon konusunda dünyada söz sahibi olunması sağlanacak.
Boğazlar ve Körfez Geçişlerinde demiryolu hat ve bağlantılarının tamamlanarak Asya-Avrupa-Afrika kıtaları arasında önemli bir demiryolu koridoru haline getirilecek. Demiryolunun yük taşımacılığındaki payı yüzde 20'ye, yolcu taşımacılığındaki payı ise yüzde 15'e ulaştırılacak.

Otoyol uzunluğu 12 bin kilometreye ulaşacak

Karayollarında ise 2035 yılına kadar akıllı araçların, akıllı ulaşım sistemleri ve diğer araçlarla etkileşimde olduğu akıllı yol ortamının otoyollar ve devlet yollarında tesis edilecek. Geleneksel fosil yakıtlı taşıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan taşıtlara yönelik teşvikler sağlanacak.
Yolların üzerine yerleştirilecek güneş panelleri (Elektrik Üreten Yollar) ile üretilecek yenilenebilir enerjinin elektrikli araçların kullanımına sunulacak. Otoyol uzunluğu, yapılması planlanan 4 bin130 kilomtre otoyol ile birlikte 2035 yılına kadar 12 bin kilometreye çıkarılacak.

Uzaya mekik gönderilecek

Havacılık ve Uzay Teknolojilerinde roket ve uydu itki sistemlerinin, roket teknolojilerinin, optik ve uydu takip teleskoplarının, uzay teknolojilerine yönelik malzemelerin ve nanoteknoloji ürünlerinin yerli imkanlarla üretim yeteneği kazanılacak. Uzay Mekiği Projesi gerçekleştirilecek.
2035 yılına kadar, uzaya güneş enerjisinden elektrik üreten güneş panelleri yerleştirilerek, buradan üretilecek elektrik enerjisini radyo frekans dalgaları ile Türkiye dahil dünyanın herhangi bir yerine ulaştırılması sağlanacak.

"Denizci millet, denizci ülke" olunacak

Deniz ticaret filosu ve denizyolu taşımacılığı, deniz yapıları, (tersaneler, limanlar, marinalar gibi) denizde seyir, can, mal ve çevre emniyeti, denizcilik eğitimi, kültürü ve turizmi, Ar-Ge ve deniz teknolojileri alanlarının her birinde, bölgesinde lider, uluslararası denizcilik arenasında da ilk sıralarda yer alan "Denizci millet, denizci ülke" olunması sağlanacak.
Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşümünü tamamlamak üzere bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygın ve etkin kullanılması ile bu teknolojilerin üretiminde yerli katma değer artırılacak.

Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün büyümesi teşvik edilecek; bilgi tabanlı ekonomiye dönüşüm, sosyal refah artışı ve nitelikli istihdamın geliştirilmesi amacıyla bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkili bir araç olarak kullanılacak. 2035 yılına kadar genişbant erişim büyüklüklerinde, siber güvenlik konusunda ve posta alanında Avrupa'nın en iyi ilk 5 ülkesi içerisine girilmesi sağlanacak.

Toplu taşıma hizmetleri geliştirilerek raylı sistemlerin tüm kentlerde yaygınlaştırılacak. Temiz yakıt ve enerji verimliliği yüksek taşıt teknolojileri ile Akıllı Ulaşım Sistemlerinin tüm kentlerde etkin kullanımı sağlanacak.

Can, mal ve çevre emniyeti göz önünde bulundurularak madenlerin ve tarım ürünlerinin, limanlara ve terminallere iletiminin boru hatlarıyla sağlandığı bir şebeke oluşturulacak. İstanbul ve diğer büyük şehirlerden katı atıklarının atık işleme sahalarına iletimleri, yer altından geçen boru hattı şebekeleriyle sağlanacak.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı