İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, geçen günlerde İZDENİZ'e ait 1951 yapımı "İhsan Alyanak" adlı vapurunun batması üzerine, "Yeni gemiler alınması için Devlet Planlama Teşkilatı onay verdi fakat kredi kullanmak izin Hazine Müsteşarlığı'ndan izin bekliyoruz." sözüne, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tepki gösterdi. İzmir Valiliği'nde SBS ve LYS'de Türkiye şampiyonu olan öğrencilere birer dizüstü bilgisayar hediye eden Yıldırım, çıkışta gazetecilerin sorularını cevapladı.
Bir gazetecinin, vapurların yenilenmesi için İhale Kanunu gereğince Hazine Müsteşarlığı'nın izninin beklendiğiyle sorusu üzerine, "Bu taşımacılık, kendini finanse edebilecek bir taşımacılıktır. İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. (İDO), dünya devi bir şirkettir. Hazine'den veya devletten herhangi bir kredi kullanmadan bu hale gelmiştir. Ben oranın genel müdürlüğünü yaptık, dolayısıyla bu tip bir proje için Hazine garantisine, krediye ihtiyaç yok. Proje, iç kârlılığıyla bunu rahatlıkla döndürebilir ama İzmir'in deniz taşımacılığının sorunu, 6 aydır kredi onayı verilmemesi değildir, daha eskiye dayanıyor. Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ)'nin İzmir'e devredilmesinden bu yana zannediyorum 8-10 yıl geçti. Bu sürede gerekli adımlar pekala atılabilirdi. Onun için mazeret üretmeye gerek yok, İzmir'in iş yapılmasına ihtiyaç var. İzmirlilerin hayatını kolaylaştıracak projelerin süratle hayata geçirilmesine ihtiyaç var." dedi.
İzmir Körfezi'ndeki taşımacılığın geliştirilmesi için 2004 yılında teşvik programı başlatıldığını ve birçok kurumun bundan yeterince istifade ettiğini belirten Yıldırım, "Bu çalışmayla yakıtı yüzde 60 ucuzlattık. Bu indirim, tüm deniz taşımacılığına uygulandı. Mesela İDO, bu imkanı en iyi derecede kullanarak Marmara'da deniz taşımacılığını ilerletti. İzmir Körfezi'nde de deniz taşımacılığının en iyi şekilde kullanılması gerekiyor. Bu konuda ne yatırım yapılması gerekiyorsa o da gecikmiştir. Daha fazla gecikmeden yapılmasını İzmirliler arzu ediyor ve bekliyorlar." şeklinde konuştu. İzmir Körfezi'ndeki taşımacılığının belediye şirketi tarafından yapıldığının altını çizen Bakan Yıldırım, "Halbuki burada özel şirketler de çalışabilir. Buna bir engel de yok. İcap ederse bu konuda gerekli izinleri veririz ve çalışmaları yaptırabiliriz." dedi.
'Kazaların yüzde 80'i insan kaynaklı'
Körfezdeki soz konusu vapur kazasından sonra rapor hazırlandığını ve kamuoyuyla paylaşılacağını belirten Ulaştırma Bakanı, "Kazayla ilgili oluşturduğumuz tetkik araştırma heyeti çalışmalara başladı. Öncelikli olarak sebebi ortaya çıkacak. Bugün gemideki yakıt tahliye edilecek, ardından da kurtarma çalışmaları başlayacak. Tabii ki kazaların olmamasını gönülden arzu ederiz. Kazaların yüzde 85'i insan faktöründen kaynaklanır." diye konuştu.
denizhaber.com.tr