Pîrî Reis Üniversitesi Senatosu kararıyla T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a “Fahri Doktora” payesi törenle verildi. Fahri Doktora Tevdi Töreni üniversitenin Tuzla Deniz Kampüsü Konferans Salonunda başladı.
Tören Piri Reis Üniversitesi’nin 10 yıl tanıtım filminin gösterimiyle başladı. Tören Pîrî Reis Üniversitesi Rektörü Oral Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla başladı ve Piri Reis Üniversitesi’nin 10 yıl tanıtım filmi konuklara izlettirildi.
Oral Erdoğan, bundan öncesinde fahri doktora unvanının Recep Tayyip Erdoğan ve Binali Yıldırım'a verildiğini söyledi. Erdoğan, denizciliğin önemine değinerek 'Dünya denizlerinde söz sahibi olması gereken bir ülkeyiz. Bunu sadece kaptan yetiştirme olarak düşünmemeliyiz, denizcilik çok daha büyük bir sektör. Denizciliği anlayanlar tüm dünyayı yönetiyorlar. Denizciliği anlamayanlar ise dünyayı ne hale getiriyorlar görüyoruz. Denizcilik, tüm diğer alanların bütünleştiği bir husustur.' dedi.
‘Denizin olduğu her yerde biz olacağız’
'PRÜ’de bir hukuk fakültesi için uğraştık ve devlet büyüklerimizin destekleriyle hukuk fakültesini kurduk. En kısa zamanda öğrenci almaya başlamak temennimizdir.' diyen Erdoğan sözlerine şöyle devam etti; 'Gemi aşçılığı, gemi ekonomisi, gemi ile ilgili her türlü mühendislik alanına dair bölümlerimiz var. Denizcilikle ilgili her alanda olmaya çalışıyoruz.'
Erdoğan, öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri gerektiğine dikkat çekerek; 'Her bir öğrencimiz sadece denizcilik fakültesinde değil, su sporlarından biriyle ilgilensin, ilerlesin istiyoruz. Biz bunları yaparken, devletle beraber hareket ediyoruz. Gemi inşa sektöründe dünyayla yarışmak istiyorsak, devletle iş birliği içinde olmalıyız. PRÜ’de atılan her adımda ulaştırma bakanlığının desteği var, çok teşekkür ediyorum.' diye konuştu.
Oral Erdoğan'ın ardından, UDH Bakanı Ahmet Arslan'ın 1980'li yıllarda hocalığını da yapmış olan Piri Reis Üniversitesi'nin Kurucu Rektörü Prof. Dr. Osman Kamil Sağ konuşmak üzere kürsüye çıktı.
Piri Reis Üniversitesi'nde T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a Fahri Doktora Ünvanı veriliş törenine İstanbul Valisi Vasip Şahin, Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Metin Kalkavan Mütevelli heyeti üyeleri, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkan yardımcısı Kenan Turkantos, Başkan Yardımcıları Şadan Kaptanoğlu ve Recep,Yönetim Kurulu üyeleri, denizcilik sektörü temsilcileri ve Piri Reis Üniversitesi öğretim üyeleri ve akademisyenler katıldı.
Konuşmaların ardından Fahri doktor unvanı tevdi edilen Bakan Arslan'ın cübbesini, rektör Oral Erdoğan, Metin Kalkavan ve Bakan Arslan'ın eşi Habibe Arslan birlikte giydirdi.
Bakan Arslan, törendeki konuşmasına, adının yanlışlıkla Ahmet Yıldırım olarak anons edilmesinden dolayı Başbakan Binali Yıldırım'ın soyadına atıfta bulunarak, bu hatadan duyduğu gururu ve memnuniyeti dile getirerek başladı.
Aldığı fahri doktora payesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Arslan, herkese teşekkür etti.
Bakanlıkta görev yapanlar arasında çok sayıda denizci bulunduğunun altını çizen Arslan, Piri Reis Üniversitesi'nin de denizciliğe ve Türkiye'ye önemli katkılar sunduğunu anlattı.
Arslan, denizcilikte yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi vererek, Mukaddime yazarı İbni Haldun'un "Coğrafya bizim kaderimizdir." sözünü anımsattı.
Denizlerin ve denizci olmanın Türklerin ve Türkiye'nin kaderi olduğunu belirten Arslan, bu kaderin iyiye çevirmenin önemli olduğunu söyledi.
"Birçok yasal düzenlemeyi hayata geçirdik, denetimleri artırdık"
Bakan Arslan, aldıkları sorumlulukla 15 yıldır denizle barışık bir gelişme ve kalkınma stratejisi izlediklerine dikkati çekerek, iyi yetişmiş denizcilerin her yerde iş yapabildiğini dile getirdi.
Denizcilik öğrencilerine kendilerini iyi yetiştirme tavsiyesinde bulunan Arslan, şunları kaydetti:
"Birçok yasal düzenlemeyi hayata geçirdik, denetimleri artırdık. Bugün beyaz bayrak ülkesi isek, gururla 'Beyaz bayrak konumumuz pekişiyor, bundan sonra pekişecek.' diyorsak ve sadece gemilerimizle ilgili değil, denizcilerimizle ilgili de bu ifadeyi kullanabiliyorsak, elbette ki bunun altında ekip ahengi ile çalışmanın, bakanlık, STK, sektördeki üniversitelerimiz ile çalışmanın önemli payı var. Bu konuda önemli mesafe aldık. Denizlerimize anlık izleme sistemleri kurduk, bu konuda yatırım yaptık, yapmaya devam ediyoruz."
Bürokrasinin azaltılması için çok sayıda çalışma yaptıklarının altını çizen Arslan, limanlarda tek pencere sistemine geçmeye başladıklarını anımsattı.
Arslan, "Limanlarımızda yapılan iş ve işlemlerle ilgili muhataplar her Bakanlıktan ayrı ayrı kartlar almak zorunda kalıyor, hatta bazı bakanlıklardan birden fazla kart almak zorunda kalıyor. Bunun yerine tek kart sistemi getireceğiz. Denizcilikle ilgili birçok şeyi e-devlet platformuna taşıdık. Bu sene içinde bütün işlemleri e-devlet platformuna taşımış olacağız." ifadelerini kullandı.
"Türkiye'yi uluslararası arenada sözü geçen bir ülke haline de getirdik"
Deniz turizmini de önemsediklerini belirten Arslan, "Türk bayrağı çekme önündeki engelleri kaldırarak bu konuda hedefimize adım adım ilerliyoruz. 6 bin hedeflemiştik, bugün itibariyle 5 bin 750 rakamlarına geldik." dedi.
Bakan Arslan ÖTV'yi sıfırlayarak, sektöre yaklaşık 6 milyar 570 milyon liralık katkı yaptıklarını dile getirerek, hem yük hem yolcu taşımacılığında denizi özendirmek adına güzel bir mesafe aldıklarını söyledi.
Özellikle tüm dünyayı etkileyen siyasi ve ekonomik krizin deniz taşımacılığı ve gemi sanayisi üzerindeki etkilerini azaltmak için sektöre önemli destekler sağladıklarını dile getiren Arslan, "Türkiye'yi uluslararası arenada sözü geçen bir ülke haline de getirdik. Türk Deniz Ticaret Filo kapasitemizin 15 yılda dünya denizcilik filosuna göre yüzde 75 daha fazla büyüdüğünü ifade etmek isterim." diye konuştu.
Türkiye'nin denizcilikte geldiği rakamlar hakkında katılımcılara bilgi veren Arslan, Türkiye'de denizciliğin gelişmesi adına çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
Ahmet Arslan, konuşması çerçevesinde eşinin kendisine gösterdiği destek ve fedakarlıktan dolayı kendisine teşekkür etti.
"Ahmet Arslan çok iyi bir öğrenciydi"
Bakan Arslan'ın üniversiteden hocası ve Piri Reis Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Osman Kamil Sağ, Arslan'ı öğrencilik döneminde çok yakından tanıdığına işaret ederek, çok iyi bir öğrenci olduğunu söyledi.
Arslan'ın denizcilik eğitimine çok önem verdiğini dile getiren Sağ, milletvekili ve bakan olarak Ahmet Arslan'ın Türkiye'ye hizmetlerine dikkati çekerek, özellikle denizcilik eğitimine verdiği destek ve önemden dolayı kendisine teşekkür etti.
İstanbul Valisi Şahin de Bakan Arslan'ı tebrik ederek, üniversitenin daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım'a fahri doktora verdiğini anımsattı.
Şahin, şu an Ahmet Arslan'a da tevdi edilen fahri doktoraların bu ülkeye emek veren ter döken insanlara verildiğini söyleyerek, başarılarının devamını diledi.
Bakan Arslan’a Fahri Doktora, denizciliğin milli ülkü olarak benimsenmesi ve toplumda denizcilik bilinci ve sevgisinin geliştirilmesi, gelecek kuşaklara temiz ve güvenli denizler bırakılmasına yönelik stratejilerin geliştirilmesi ve uygulanması, mevzuat düzenlemeleri yapılarak denizcilik sektörünün geliştirilmesi ve denizcilik eğitimi konusunda verdiği destekler başta olmak üzere, ülkemizin ulaştırma altyapı yatırımlarındaki büyük hamleleri kapsamında başta Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü, Marmaray, İstanbul Yeni Havalimanı, Avrasya, Bakü- Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, YHT ve otoyollar gibi önemli projeler olmak üzere ulaştırma altyapı projelerinin hayata geçirilmesindeki üstün katkıları nedeniyle verildi.
Vira Haber