Ayvacıkaltı Limanı için verilen ÇED raporu iptal

Assos’un eşsiz doğasını ve tarihi zenginliklerini tahrip edecek “Ayvacıkaltı Limanı” için verilen olumlu ÇED raporu, Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından tamamen iptal edildi.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Büyükhüsun köyü sınırları içindeki liman projesine verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun yürütmesi, çevre sakinleri tarafından açılan dava sonucu 19 Kasım 2013’te durdurulmuştu. Bu sırada hazırlanan bilirkişi raporunda olumlu ÇED raporunun uygun olduğu sonucuna varıldı.

Bilirkişi ÇED raporunu uygun bulmasına karşın bazı eksikliklere de dikkat çekti. Mahkeme, raporu ve mevzuatı birlikte değerlendirerek mart ayında nihai kararını verdi. Kararda, işin tamamlanması planlanan 5 yılda dolgu malzemesi temini için kullanılacak taşocağının işletme süresinin bittiğine, buna karşın alternatif yöntemin belirlenmediğine dikkat çekildi. İş takviminde peyzaj onarımı ve ekolojik restorasyon sürecinin öngörülmediği de belirtildi.

Proje etki alanının 1 km olarak belirlendiği ancak taşocağından malzeme taşınması sırasında etki alanının yaklaşık 30 km’yi bulacağı, ÇED’in bu mesafe üzerinden yapılması gerektiği ifade edildi. Kararda, yolcu sayısı ve çalışan personelden çıkan katı atık miktarı üzerinden konteynır sayısının belirlenmediği kaydedildi. Gemilerden kaynaklanan atıkların alınması ve geçici depolanması amacıyla atık kabul tesisi yapılması zorunlu olmasına karşın ÇED raporunda böyle bir tesisin öngörülmediği de vurgulandı. Bu eksikliklerin ÇED olumlu kararını sakatlayıcı önemli eksiklikler olduğuna hükmeden mahkeme, oybirliği ile 18 Mart 2014’te ÇED raporunu iptal etti.

Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği Danışmanı Salih Sönmezışık, bu projenin Assos-Ayvalık hattı arasında kamyonların yolunu kısaltacak yük taşıması ve Midilli ile turizmin geliştirilmesi hedefiyle hayata geçirilmek istendiğini aktardı. Sönmezışık “Midilli’ye gidiş için Ayvalık ve Dikili de limanlar var. 2005’te başlayan Akçay-Midilli seferleri de ekonomik olmadığı için iptal edilmişti. Çanakkale-Ayvalık hattında yük taşıyan kamyonlar da yollarını uzatıp sahile inerek Assos’tan geçmez. Zaten burada amaç, Kaz Dağları’ndan çıkan 7.5 milyar ton kayacın, içindeki altının arındırılması için binlerce kamyon ile her gün Bergama’daki siyanür havuzlarına kısa yoldan taşımaktı. Bu yargı kararı ile Kaz dağları üzerinde oynanan oyun da bozuldu” diye konuştu.

 

 

 

 

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı